Panik før Eurovision: DR trækker historien om Emmelie de Forests royale baggrund tilbage før det store internationale grand prix

- Mit fulde navn er Emmelie Charlotte Victoria de Forest. Og min tipoldemor var dronning Victoria af England.

Sådan lød det i januar fra Emmelie de Forest, da hun med stor overbevisning vandt dansk Melodi Grandprix 2013, dansende rundt på bare tæer til nummeret ’Only Teardrops’.

Men nu viser det sig, at historien om den kun 20-årige sangerindes royale ophav kan være usand. Og med knap en måned til det internationale show Eurovision i Malmø, vælger DR nu selv at lægge kortene på bordet.

- Det er en historie, der har floreret i Emmelies familie i mange år. Men for at vi kunne være helt sikre på, at den også er sand, har vi siden grandprixet haft slægtsforskere til at undersøge det. Og de kan ikke verificere historien, siger Jan Lagermand Lundme, underholdningschef i DR.

I forbindelse med grandprixet i januar fortale Emmelie de Forest selv til bt.dk, hvordan hun har blåt blod i årene. Hun fortalte, at hendes tipoldemor var dronning Victoria og hendes tipoldefar var prins Albert af England.

- Deres søn var kong Edward den 7., og han var lidt en bandit og fik flere børn uden for ægteskabet, og et af dem var min farfar, sagde hun og forklarede, at moren var en østrigsk prinsesse.

- Min farfar mødte senere min farmor, der var ud af en gammel svensk kongelig slægt, og de fik så min far, der er vokset op i Sverige, sagde hun. Selv er Emmelie de Forest vokset op hos sin danske mor i Randers.

Jan Lagermand Lundme forklarer, at en af årsagerne til, at slægtsforskere har haft svært ved at verificere historie er, at Emmelie de Forest farfar var et uægte barn.

- Det har åbenbart været svært at finde ud af, hvad der er hoved og hale i det hele, og fordi vi ikke kan være 100 pct. sikre, vælger vi at gå ud med det nu, da der er så meget fokus på Emmelie. Særligt fra udenlandsk presse, siger han.

Siden det danske grandprix har den 20-årige Emmelie været storfavorit til et vinde Eurovision. Lige nu ligger hun øverst hos bookmakerne, og DR kan mærke en stigende interesse fra udenlandske medier.

- Vi havde hele tiden planlagt, at vi ville bruge Emmelies historie. Det er en skøn historie, som sikkert ville skabe ekstra interesse. Men nu har vi valgt, at vi ikke skriver det ind i hendes biografi, og hvis nogle fra udlandet har hørt om det, så får de samme historie som jer, og det er, at vi simpelthen ikke er sikre på den, siger Jan Lagermand Lundme.

Til spørgsmålet om, hvorfor DR ikke undersøgte historiens sandhed inden det danske grandprix, siger han:

- Set i bakspejlet kunne det også være skønt, hvis vi havde gjort det. Men vi så det bare som en sød og uskyldig historie. Og det er vigtigt at understrege, at det udelukkende er DRs ansvar, at historien kom frem. Det var os, der ønskede det, og egentlig var Emmelie ikke selv meget for det. Emmelie og familien har hele vejen handlet i god tro. Men vi synes, at det var en skæg måde at skabe fokus omkring hende på, siger han.

Selv er Emmelie de Forest ikke i tvivl om, at hun er beslægtet med Dronning Victoria af England. Det bekræfter hun over for bt.dk.

- Jeg er den person, jeg er. Det har altid været en del af slægtens identitet og beretning, siger hun men er indforstået med, at DR har valgt at undersøge hendes forhistorie.

Hun ønsker dog ikke at kommentere yderligere på historien. I stedet vil hun bruge alle kræfter på at forberede sig til Eurovision.

- Fremover vil jeg gerne have lov til at fokusere på min sang og den konkurrence, som jeg ser frem til at deltage i i Malmø d. 14. maj, siger hun.

Bt.dk har været i kontakt med en af de slægtsforskere, der har undersøgt Emmelie de Forests familietræ. Han understreger, at den royale baggrund sagtens kan være sand, men problemet er, at det ikke kan bevises.

- Jeg har nu forsket i længere tid, og det har været umuligt for mig at bevise slægtsbåndet mellem Emmelie de Forest og Dronning Victoria. Der er ting, vi ikke ved, da der er manglende kildemateriale, men der er en forbindelse med Emmelie de Forests aner og det britiske kongehus, siger slægtsforsker Tony Martin, men hvordan det præcis hænger sammen, har været umuligt at finde frem til.

Andre læser også