Mette Lindberg kunne ikke bruge hende i ’X Factor’, men i årets melodi grand prix-felt, må 17-årige Anna Ritsmar være favorit med sin Ed Sheeran-inspirerede popsang. BT anmelder årets ti sange.

Et glemt 90’er-ikon, en kasseret ’X Factor’-deltager eller måske en ny Stig Rossen?

Som altid er årets ti melodi grand prix-sange et broget felt af ukendte sangere og svenske sangskrivere, og ved første ørekast er det svært at skille sangene fra hinanden. Ingen af de ti udvalgte ’finalister’ der på lørdag kæmper om sejren i Gigantium i Aalborg har umiddelbart evnen til at sætte sig fast i hovedet, men derfor kan der sagtens gemme sig et radiohit eller to.

Sidste år løb dansk-australieren Anja Nissens powerballade ’Where I Am’ med sejren, men måtte nøjes med en 20. plads ved Eurovision-showet i Kiev, og efter et par placeringsmæssigt fattige resultater, må vi håbe årets vinder kan sørge for dansk revanche den 12. maj i Lissabon.

BT har lyttet årets ti melodi grand prix-sange igennem og umiddelbart lyder 17-årige Anna Ritsmars Ed Sheeran-inspirerede sang ’Starlight’ som en oplagt favorit. I 2016 stillede hun op i ’X Factor’ og begejstrede både dommerne og seerne med sin fine ukulele-sang. Hun nåede videre til bootcamps, men da ’X Factor’-dommer Mette Lindberg i sidste runde før liveshows skulle udvælge sine tre unge deltagere, blev Anna Ritsmars stemt ud.

Nu gør hun comeback i den bedste sendetid, og med sangskriveren Lise Cabble, der tidligere har skrevet vindersangene ’Fra Mols til Skagen’, ’New Tomorrow’ og Emmelie de Forests ’Only Teardrops’ i ryggen, står hun stærkt i feltet.

Sang 1: ’Riot’ – Ditte Marie
Årets melodi grand prix åbnes med et rigtig konfettirørs-show. Den tidligere forsanger i disco-bandet Le Freak har fået en hårdtpumpet popsang a la den svenske Eurovision-vinder ’Euphoria’, hvor den ikke kan få for lidt power i omkvædet. Festlig dancepop, men lidt ensformig i teksten, hvor ’Riot’ nævnes igen og igen. Perfekt åbningsnummer, men hurtig glemt igen.
3 ud af 6 stjerner

Sang 2: ’Starlight’ – Anna Ritsmar
Den 17-årige, tidligere ’X Factor’-deltager stiller op med en blid, underspillet, sød sang om at være forelsket, hvilket passer fint til hendes unge alder og forkærlighed for at spille på lillepige-ukulele. Guitar-beatet minder om Ed Sheerans megahit ’Shape of You’, hvilket må siges fungerede i 2017. Spørgsmålet er om det fungerer i 2018 og sikrer hende sejren, eller om familien Danmark synes, det lyder som uoriginalt genbrug.
4 ud 6 stjerner

Sang 3: ’Higher Ground’ – Rasmussen
Interessant drejning på grand prixet. Sangeren Jonas Rasmussen har en fortid som musical-sanger hvilket er tydeligt på dette episke ’Game of Thrones’-agtige nummer hvor man tydeligt ser ham stå i stævnen af et vikingeskib med vind i håret brøle til angreb med trommerne buldrer løs. Stig Rossen-jam er lidt en outsider til sejren. Kunne være ret fedt med et nordisk mandskor til at repræsentere Danmark i Portugal.
4 ud af 6 stjerner

Sang 4: ’Boys on Girls’ – Sannie
I 1994 havde hun et verdenshit under kunstnernavnet Whigfield med nummeret ‘Saturday Night’. 24 år senere kalder hun sig Sannie og debuterer i melodi grand prix med et fløjte-glad sommer-sag, der lyder som en kloning af Blurs ’Girls and Boys’ og Lana Del Rey på lykkepiller. Ingen genistreg, men kunne sagtens fungere i radioen, når solen skinner.
3 ud af 6 stjerner

Sang 5: ’Angels To My Battlefied’ – Sandra
Chief 1 har tidligere haft success med at skrive grand prix-baskere til ukendte sangere. I år stiller han op med den 20-årige Sandra Hilal og et dramatisk – lidt kedeligt – storladent nummer tilsat klassiske march-trommer og bedrøvelige strygere. Hurtigt glemt igen.
2 ud af 6 stjerner

Sang 6: ’Unfound’ – Lasse Meling
En 19-årig fyr med en lys nasal popstemme der nok skal vække begejstring i One Direction-målgruppen. Nummeret kører i højt humør derud af og de små trillende guitar-detaljer, fungerer som de skal. En fin melodi, der sagtens kan gå i top tre.
3 ud af 6 stjerner

Sang 7: ’Standing Up For Lov’ – Carlsen
En færøsk, kvindelig udgave af Søren Bregendals boyband Lighthouse X? ’Standing Up For Love’ er et rigtigt shownummer, hvor man ser de tre kvinder sprede armene ud til siden, mens kameraet panorer rundt i halvcirkler, og vindmaskinerne kører på højtryk. Sangen er selvfølgelig skrevet af et par svenskere, og det er dømt ægte feel-good-stemning, men det er desværre også for pænt og kedeligt.
2 ud af 6 stjerner

Sang 8: ’Signals’ – Karui
Point for at skille sig ud, men jeg tror ikke, familien Danmark er klar på en høj, pitchet, Christina Aguilera-diva, der jazzer lidt udover noget hårdtblødende R&B. Derudover mangler den geniale melodi.
3 ud af 6 stjerner

Sang 9: ’Holder fast i ingenting’ – Rikke Ganer-Tolsøe
Medina har ofte fået hug af anmeldere, men i genren dansksproget dancepop, der kommer alle andre til at lyde som kedelige kopier. Det er altid fedt, når der bliver sunget på dansk i dansk melodi grand prix, men ’Holder fast i ingenting’ mangler desværre den ubekendte x-faktor, der gør, at du ikke kan få melodien ud af hovedet igen.
2 ud af 6 stjerner

Sang 10: ’Music for the Road’ – Albin Fredy
Årets melodi grand prix-felt slutter af med en gimmick i form af en Las Vegas-cowboy, der med mørk, moden stemme sørger for, at der også er lidt til country-publikummet. Det er sjovt, det skiller sig ud, og med et poppet omkvæd forsøger man at brede genren ud, men det bliver næppe til mere end en plads bagerst i feltet.
2 ud af 6 stjerner