Selvom man har sagt A må godt lade være med at sige B. I hvert fald når det kommer til lyst

Er din lyst lav eller helt væk? Oplever du det som et problem, der er årsag til adskillige konflikter, så er du sikkert allerede i gang med at lægge bånd på de små kærtegn i hverdagen.

Men hold op med det. For det kan påvirke dit og din partners forhold på en helt anden måde, end du måske regner med.

Jeg har sagt det før og siger det gerne igen: Det er helt naturligt, at sexlysten driller på et eller flere tidspunkter i livet. Faktisk er det forventeligt, når man er et ganske almindeligt menneske med arbejde, børn, kun 24 timer i døgnet, parforholdsproblemer osv.

Men lærer man sin lyst at kende og ved man, hvad der kan lokke den frem af skjulet og ’trigge’ den til at vågne i de situationer, hvor man har brug for det – f.eks. når ens partner lægger op til sex – så kan man sagtens have et dejligt sexliv alligevel.

Drop panikken

Alt for få af os er bevidste om, at lysten kan være lav som resultat af forskellige ting i vores liv.

Fordi vi endnu ikke har lært vores egen lyst at kende så godt, at vi ved, hvad der trigger den og hvad der modsat får den til at forsvinde – så sniger panikken sig ind på os i kølvandet på den lave lyst.

Er din reaktion på lav lyst at gå i panik, så skræmmer du sandsynligvis lysten endnu længere væk.

Lad mig give dig et eksempel:

En kvinde fra et af mine mange kvindegruppeforløb fortalte, at hendes lyst til sex med ægtemanden var dalet.

Den manglende lyst generede både hende og hendes partner, og som ugerne og månederne gik, og lysten stadig ikke rigtig indfandt sig, når han lagde op til sex, ja, så begyndte panikken at brede sig. Hos dem begge.

Hun spekulerede dag og nat på ’den skide lyst’, som hun udtrykte det. Og begyndte at overveje, om det mon var fordi, hun var holdt op med at elske sin kæreste. En tanke, der gjorde hende ked af det.

Jo mere hun spekulerede over det, des mere deprimeret blev hun. For hvad ville konsekvenserne være, hvis hun aldrig fik lyst igen?

Ville han være hende utro?

Ville de gå fra hinanden?

Ville hun aldrig få et dejligt sexliv igen?