Din seksualitet bliver påvirket, hvis du er presset. Bliv bedre til at håndtere stress og få lysten tilbage. Få sexolog Maj Wismanns råd her.

Vi er stressede som aldrig før. Ifølge Videnscenter for Arbejdsmiljø føler hver syvende dansker sig stresset. Det smitter af på sexlysten.

Har du oplevet, at din seksualitet påvirkes af din travle hverdag, eller at du har svært ved at slukke for tankemylderet, når der er optakt til kissemisseri? Så skal du vide, at det er helt normalt.

Jeg har oplevet adskillige par, hvis seksualitet var påvirket af enten den ene eller begges høje stressniveau. Ikke fordi de nødvendigvis havde en egentlig stress-diagnose, men fordi deres dag var fyldt med beslutninger og gøremål i en grad, hvor de fik stress-lignende symptomer som f.eks. hjertebanken, tankemylder og havde ’svært ved at falde ned og falde i søvn’.

Sådan kan man have det i kortere perioder, uden at det giver problemer, men står det på i længere tid, kan du opleve, at kroppen begynder at drille eller opfører sig uhensigtsmæssigt, også når det kommer til sex.

For meget sex – og for lidt

Jeg har mødt mennesker, hvis lyst steg eksplosivt i en stresset periode. Faktisk så meget, at de selv syntes, at det var uhensigtsmæssigt – ja, de kunne nærmest ikke tænke på andet end sex. For dem blev sex en slags coping-strategi – altså en metode, som kroppen brugte for at afbøde stress-symptomerne. Men en strategi som partneren, ifølge min erfaring, kunne finde en smule anstrengende – i længden.

Men oftest har jeg mødt par, hvor sexlivet bliver udfordret på en helt anden måde af den stressede livsstil. De får nemlig svært ved at gennemføre sex.

De par, jeg har arbejdet med, har haft svært ved at håndtere, at ’tingene ikke er, som de plejer’.

Men når de får at vide, at problematikkerne langtfra er sjældne for den stressede krop, bliver de knap så skræmmende, og det bliver nemmere at arbejde bevidst med at ændre situationen.

Svært på én gang at nyde og at flygte

Hvis du er stresset, vil kroppen tro, at den er på flugt eller kæmper. Det betyder, at dit beredskab – eller speederen – er trykket godt i bund, der pumpes uophørligt benzin på motoren for at få den til at køre stærkere og yde mere og bedre.

Ovenpå en dag, uge eller måned, hvor man halser bagefter og måske har oplevelsen af altid at være bagud, kan det være svært for kroppen at omstille sig til nydelse, sansning, sensualitet, hengivenhed og seksuelt nærvær.

Det kan være svært at finde ro i kroppen – og man kan opleve, at kroppen fysisk ’driller én’.