Handler jeres nytårsforsætter om, at I skal gøre noget ekstra for parforholdet? Så læs med. I kan sagtens få opfyldt ønsket uden at miste pusten undervejs.

Januar byder på det klassiske scenarie: Nytårsforsætter.

Der skal ryddes op og fejes ud. Der skal sorteres og lægges nye planer – på alle fronter. Fitness-centrene har kronede dage i januar. Jeg har ladet mig fortælle, at det netop er i begyndelsen af året, at de høster alle de abonnementer, der dækker de fleste udgifter for centrene hele resten af året. Og det til trods for, at vi år efter år ikke skal særligt langt ind i februar, før fitness-salene står halvtomme hen. Igen.

For sådan er det med store planer. Og ændringer. Og nytårsforsætter. De har det med at løbe ud i sandet.

Om det er efter nytår eller efter sommerferien, at man ser hinanden dybt i øjnene og siger: ’Nej, nu skal vi altså gøre noget.’ Så har gassen det med at gå af ballonen efter lidt tid.

Alt er prøvet

I min praksis hører jeg igen og igen par fortælle, at de har forsøgt ALT. Og at besøge sådan en fidus som mig er absolut sidste udvej.

Men når vi åbner såret og roder lidt rundt for at finde splinterne, så viser det sig ofte, at de måske nok har prøvet meget, men sjældent ALT.

Og dét, de har prøvet, har de ikke prøvet i særlig lang tid ad gangen. Vi har nemlig en tendens til at opgive, hvis ikke resultaterne viser sig hurtigt nok.

Det er ærlig talt ganske forståeligt. For hvis der er noget, vores hjerner godt kan lide, så er det vaner. At ’alt er som det plejer’ er nemt og komfortabelt for vores ur-hjerner, som gerne vil køre så meget på automatik som absolut muligt. Det sparer den nemlig for at bruge energi på at omstille sig.

Det er anstrengende at skulle ændre ting i sit liv. Hvis det var nemt at vænne sig til f.eks. at følge Sundhedsstyrelsens relativt enkle sundhedsanvisninger om mere grønt og mere bevægelse i hverdagen, så var gennemsnitsdanskeren nok en hel del tyndere ...

Nye vaner

Det er altså ikke så ligetil at ændre vaner, og det er ikke, fordi du har en rygrad som en regnorm, at det er svært. Nej, det er fordi, det ER svært. For stort set alle.

Jeg skal ikke kunne nægte, at der kan sidde en voldsomt standhaftig mand i Nordjylland, som konstant formår at gøre ALT det, han sætter sig for.

Men det er altså fåtallet. Og jeg har personligt aldrig mødt sådan et menneske.

Det er vigtig viden. For hvis du ikke ved, hvor hamrende svært det er at være vedholdende – og at du vil blive udfordret – så ender du med at slå dig selv i hovedet med den store stegepande og bebrejde dig selv (og måske også din partner) at I igen ikke kunne komme i mål med de ting, I gerne vil.

Men hvis udgangspunktet er, at I ved, at I vil blive udfordret, og at det tager lang tid at køre nye vaner i stilling, så kan det være, at I kan hive egenomsorgen og selvkærligheden frem og skrue en smule ned for de krav, I stiller til jer selv.

  • MAJS Tip: Nøjs med at ændre én enkelt ting ved jeres parforhold, men vær til gengæld vedholdende resten af året – så vil du se resultater.