Lyst opstår ikke spontant, du har et ansvar for at vække den. Leger din lyst gemmeleg, bør du granske dine tanker om sex. Få sexolog Maj Wismanns råd.

Sexlysten svinger – op og ned – gennem livet. Det er helt naturligt og ganske normalt, og det gælder både mænd og kvinder.

Din lyst er ofte et udtryk for, hvordan det står til i resten af dit liv. Har du særligt travlt på arbejde, eller er du syg, vil det naturligt nok påvirke din lyst til sex. Men evnen til at vække den lyst, der er, handler om, hvor hurtig din kropslige respons er, og hvor godt du kender og accepterer din egen seksualitet.

Nogle mennesker lærer hurtigt deres lyst at kende – andre bruger lang tid på det. Men seksualiteten udvikler sig hele livet, hvis du ønsker det.

Der er ingen facitliste på sexlyst, udover at jo bedre du kender dine egne triggere, des større chance har du for at få et aktivt og nydelsesfyldt sexliv – hele livet.

Sex på restaurant

Lyst handler om meget mere end blot nu-og-her lyst til sex.

Tager du ansvar for at vække din lyst, tager du også ansvar for jeres fælles sexliv. Udover at sex er dejligt og nydelsesfuldt er det en metode til at passe på både jer selv og hinanden, og holde gang i jeres fælles lyst til hinanden.

Sådan lidt firkantet sat op kan sex sammenlignes med et restaurant-besøg. Det bliver sjældent planlagt af sig selv – nogen skal tage initiativet.

Trænger du til en god oplevelse, er det måske dig, der tager initiativet til at få bestilt bord og komme af sted. Argumentet for at tage på restaurant kan være, at du trænger til at forkæle dig selv eller måske, at I trænger til tid med hinanden. Andre gange er det måske din partner, der tager initiativ, og så vil han/hun have sine grunde til at gøre det. Men hvis ingen af jer kan se en god grund til at tage på restaurant, bliver det næppe til noget.

Se på jeres sexliv på samme måde. Har du gjort klart for dig selv, hvorfor du gerne vil have sex?

Ved du, om det handler om trangen til at få kærtegn, intimitet, eller at holde liv i lysten – så er det nemmere at få gjort noget ved det.

Og det bliver også nemmere at sige fra, når der er noget, du ikke har lyst til, hvis du ved, hvad du gerne vil opnå.

De gemte overbevisninger

Har du derimod ikke argumenterne i orden, bliver det mere fristende at sige nej til sex.

Ikke fordi du ikke gerne vil have et tæt og intimt sexliv, men fordi du ikke ser den enkelte omgang sex som del af et større billede.

Så forsvinder lysten lige så stille – det gælder både for mænd og kvinder. Men min oplevelse er, at mænd oplever det som mere skamfuldt og tabubelagt ikke at have lyst. Derfor har de ofte sværere ved at tale om og tage hånd om problemerne, når de ikke har lyst.