Kvaliteten af sex svinger helt naturligt op og ned. Men du kan selv gøre meget for at højne kvaliteten af lagengymnastikken

Ligger du nogle gange skuffet og ikke særlig tilfredsstillet tilbage, efter I har haft sex? Fortvivl ikke.

Det er helt normalt, at kvaliteten af sexlivet svinger op og ned. Men du kan gøre en hel del for at få bedre sex.

Men lige for at slå det 100 pct. fast. Så er det ikke sådan, at alle andre end jer har hed og tilfredsstillende sex – hver nat. Det er ganske normalt ikke altid at være helt tilfreds med den sex, man har.

Et interessant studie viser faktisk, at i mere end 50 pct. af tilfældene er selv ’lykkelige par’ uenige om både kvaliteten af deres sex og om, hvor lystfyldte de egentlig var.

Det er altså hverken unormalt eller et tegn på krise, hvis han synes, I har haft fantastisk sex, mens du tænker, at ’det var lidt en fesen omgang’. Eller omvendt.

Sex er aldrig ens

Et seksuelt møde er nyt hver evig eneste gang. Det er et møde, hvor parterne hver især møder op med hver sin agenda, kropslige fornemmelser, tanker, følelser og relationelle problematikker.

Selvom sex til tider kan føles voldsomt ensformigt, er hvert nyt møde – netop nyt.

Det giver os gode muligheder for at sætte vores præg på det, for selvom vi måske er vant til at sætte en gammel lp på og afspille den igen og igen, så kan pladen både vendes og skiftes ud, hvis man ønsker variation, eller hvis ens musiksmag i dagens anledning er anderledes. Selv hvis jeres sexliv er blevet en noget rutinemæssig størrelse, er der altid ting, der kan gøres anderledes.

Få mere god sex

Som sexolog hører jeg ofte par være uenige om kvantiteten af deres sex. Enten føler de ikke, at de har sex nok. Eller også er problemet, at den ene part ønsker mere sex end den anden.

Men jeg vil gerne flytte deres fokus til kvaliteten. For kvaliteten af sex kan faktisk få kvantiteten op.

Det giver god mening, for det er altså betydeligt mere interessant at spise et måltid mad, man virkelig nyder, end at indtage et måltid, man måske hellere ville være foruden, eller hvor det havde givet bedre mening for én selv, at man brugte tiden på noget helt andet – at løse en kryds og tværs f.eks.

Egentlig betyder antallet af gange, I har sex, vel ikke det helt store, når det kommer til stykket. Det er næppe, antallet af gange, I har haft sex det sidste år, du tænker tilbage på. Nej, det er nok nærmere de seksuelle møder, I har haft, hvor du bagefter var rødkindet og stakåndet og lagde dig til at sove, glad og tilfredsstillet i både krop og sjæl.

Jeg vil slå et slag for at få kvalititeten tilbage i fokus. Lad os få nydelsen på banen.

Der kan også ske det, at når sex bliver ekstra intenst og godt, så behøver man ikke så meget af den for at blive mæt. Lidt ligesom med chokolade. Måske kan ekstra god sex betyde, at man ikke har behov for at have det så tit?

Seksualiteten har sit eget liv

Det er ikke til at vide, hvad et mere tilfredsstillende sexliv vil gøre ved netop dig, og jer. Men det er svært at argumentere imod en højere nydelse. Så ligger du i sengen og er lidt småutilfreds efter sex, så er det på tide at tage skeen i den anden hånd, at hive ansvaret helt tilbage til dig selv og stille følgende spørgsmål: ’Hvad kan jeg gøre for, at min og min partners seksuelle oplevelse bliver bedre?’

Du skal ikke spørge, hvad du gerne vil have, at din partner gør – nej, spørg, hvad kan du gøre.

At ønske noget andet er ikke nødvendigvis en kritik af det, du allerede har – husk det. Måske er det blot et supplement, ikke en udskiftning, I har brug for.

Lige meget hvad du drømmer om, så husk det nu: Få nydelsen i fokus.

MAJS TIP: Tag ansvaret tilbage. Spørg dig selv: ’Hvad kan jeg gøre, for at højne kvaliteten af min og min partners oplevelse, næste gang vi har sex’