Stil krav, vær sårbar og hold igen. Tre datingstrategier, der hjælper dig til at finde kærligheden. Få sexolog Maj Wismanns råd her.

Du er single. Du dater. Men du er ærlig talt ved at være godt træt af at bruge krudt på mennesker, der alligevel viser sig ikke at have kærestepotentiale. Lyder det bekendt? Så læs med og lær, hvordan du får nemmere ved at finde en kæreste.

Der kan være mange årsager til at date, men ifølge mine mange kursister på de singleworkshops, jeg har afholdt i mere end 10 år, er hovedårsagen hos for de fleste, at de gerne vil finde en kæreste.

Har man i kortere eller længere tid ledt forgæves efter sådan en model, kan det nærmest føles som raketvidenskab at få det til at lykkes. Eller bare at munde ud i et anstændigt resultat...

Men hæng på. Det behøver ikke at være så kompliceret at finde en kæreste.

Her er tre tip, der kan hjælpe dig på vej:

Tip 1: Tænk på dit langsigtede mål

Lad dig ikke blindt styre af de umiddelbare behov, du har.

Det bedste råd, jeg overhovedet kan give dig, er: ’Lad være med at købe en lille smartcar, hvis du har brug for en stationcar’.

Et af de scenarier, jeg hører igen og igen, er singler, der i deres søgen efter en partner, bruger alt for lang tid, for mange dates, for mange knald, timer o.s.v. på et menneske, som faktisk ikke rigtig er en potentiel kæreste – på længere sigt. Det er bare lidt hyggeligt at være sammen, når der ikke er andre på bedding. S,amtidig undrer man sig over, at der ikke dukker nogle mulige kærester op.

Men hør nu: Når du er i gang med at dække dine umiddelbare behov for at hygge og bruger to til tre måneder på at ses med én, du i bund og grund godt ved, aldrig kommer på besøg hos dine forældre eller får lov at se dine børn, så spilder du faktisk din tid.

I al den tid kunne du have været på adskillige dates – og tro mig, markedet løber ikke tør for potentielle dates og partnere foreløbig.

Der er 852.471 singlekvinder og 760.369 singlemænd i Danmark – anno 2017.

Jeg har jævnligt siddet over for både kvinder og mænd, der har brugt op til ½ år på at hygge med ikke-potentielle-kærester, og som på samme tid kunne have været på dates hver 14. dag, når børnene blev passet. Lad mig lave regnestykket for dig:

24 uger med en date hver anden uge = minimum 12 dates med potentielle kærester.

Tip 2: Vær kræsen og sig nej tak

Det kan være en rigtig god idé at være opmærksom på, hvad du ønsker og ikke ønsker af et kommende parforhold. Du behøver ikke nødvendigvis at lave en liste. Men hvis du ved, hvad du gerne vil med livet, hvilke oplevelser du kunne tænke dig i fremtiden, hvilke værdier der er vigtige for dig osv., så er du ret langt i forhold til at tune dig ind på et ’Go’ eller et ’No Go’.

Jeg vil anbefale dig at være opmærksom på ’dealbreakers’. Hvad kan du under ingen omstændigheder leve med?

Det er forskelligt fra menneske til menneske. Men bliver du kæreste med én, der tidligere har været i et åbent forhold og ønsker at være det igen, mens du på ingen måde har lyst til noget som helst i den retning, kan forholdet hurtigt blive konfliktfyldt.

Det samme gælder ønsket om børn. Hvis du brændende ønsker dig børn, er det decideret uhensigtsmæssigt at sætte dine følelser i spil med en date, der klart melder ud, at dét aldrig kommer til at ske...

Du må gerne være både kræsen og have krav om, hvilket menneske du skal være sammen med. På samme måde, som du er det mange andre stedet i livet. Skal man have ny bil, er det vel de færreste, der køber en til to personer, hvis man reelt har brug for en til fem.

Men... Oplever du 25 dates, hvor du hejser ’dur ikke – væk’-flaget kan det godt være, at du skal overveje, om du skal justere dine krav til en potentiel kæreste. Måske er du røget i ’brændt barn skyr ilden fælden’, hvor du i et forsøg på at beskytte dig selv stiller så høje krav til en eventuel partner, at vedkommende faktisk ikke findes.

Tip 3: Du skal turde blive såret – igen

I jagten på kærlighed kan du ikke beskytte dig selv mod at blive såret. Kærlighed og risikoen for at blive såret hænger ufravigeligt sammen. Du bliver nødt til at turde kaste følelser ind i et forhold. Ellers kommer det aldrig til at fungere.

Med følelserne følger risikoen for at blive såret. Det skal du turde, men du skal selvfølgelig samtidig passe på dig selv.

Mit bedste råd er: Finder du en potentiel kæreste, som du rigtig gerne vil satse på – og det er gengældt, så tag det stille og roligt:
Oplev, observer og registrer, hvordan du har det med ham/hende og de ting, som vedkommende gør og siger efterhånden, som ugerne går.

Tag små skridt, selvom du måske er forelsket og absolut har lyst til at kaste dig hovedkulds ind i en total sammensmeltning. Det er ofte en god idé at bevare roen og overblikket – også i begyndelsen af et parforhold.