Lyver du for din partner? Måske ikke om de store ting, men om små ubetydelige emner. Hold op, for det kan give bagslag. Få sexolog Maj Wismanns råd her.

Der er forskel på store løgne og små løgne.

At fortælle din partner, at maden smager bedre, end den reelt gør, udløser sjældent de samme konsekvenser, som hvis du lyver om, at jeres økonomi er helt i top, mens tallene i jeres budget i virkeligheden er rødglødende.

Løgn og fortielse er heller ikke det samme. At lyve er bevidst at ændre på sandheden, mens en fortielse ’blot’ er at undlade at videregive en information, man ved kan have betydning eller konsekvenser.

Men uanset om du fortæller store eller små løgne, eller om du fortier ting for din partner, så kan det ødelægge tilliden mellem jer.

Autenticitet er et ’buzzword’ i disse år, hvor dét at vise, hvem du i virkeligheden er og at turde stå ved det, er i høj kurs. Mange arbejdspladser arbejder bevidst med medarbejdernes arbejdsglæde og bruger de personlige ressourcer hos den enkelte medarbejder som brændstof til virksomhedens vækst.

I parforholdet er idéen om autenticitet ikke helt adopteret endnu. Mange af de par, jeg arbejder med, lider i en eller anden grad af hensynsbetændelse. De har fortalt ’hvide løgne’ af hensyn til partneren – måske for at undgå at såre den anden. Men selvom hvide løgne i social sammenhæng er en færdighed, der ikke er ubetinget dårlig, så kan det altså give bagslag.

En farlig cocktail

Bevæggrunden for at pynte på sandheden er ofte, at man ikke vil såre sin partner med fakta. Derudover passer man på sig selv og tænker: ’Jeg er nødt til at passe ind, ellers bliver jeg ikke elsket’.

Men hvis du ikke vil såre din partner ved at fortælle vedkommende, at du faktisk ikke bryder dig om koteletter i fad, risikerer du, at din partner tror, at du er helt pjattet med retten og derfor igen og igen vælger at servere den for dig. I den rimelige tro, at det gør dig glad.

Det lyder måske uskyldigt nok, men hopper vi ind i soveværelset, bliver det straks en anelse mere problematisk. Får du i sexlivet serveret noget, du ikke kan lide, kan det slukke din lyst.

Måske elsker du at give din partner oralsex, men du bryder dig på ingen måde om, at vedkommende holder dit hoved fast og maser dig rundt i manegen i takt med, at ophidselsen stiger. Så får du en dårlig oplevelse, din tænding ryger, og sandsynligheden for, at du har lyst til oralsex næste gang, bliver mindre og mindre. Alt imens din partner ingenting forstår, ’for du plejer da ...’

Måske vurderer du, at det er noget, du kan leve med. Men du kunne jo også vælge at sige sandheden.

Ville det ikke være betydeligt mere lækkert, og ville du ikke blive meget mere glad, hvis det ikke var nødvendigt at spise koteletter hele tiden – eller hvad det nu drejer sig om?