Parret, der sad i sexolog Maj Wismanns sofa, havde kontaktet hende for at få hjælp til sexlysten – eller rettere ... manglen på samme. Få sexolog Maj Wismanns råd her.

»I et rigtigt parforhold har man sex mindst to-tre gange om ugen,« sagde hun og fortsatte: »Det har vi ikke, og jeg kan ikke holde det ud, for jeg får så dårlig samvittighed ...«
Han kiggede forsigtigt på hende, rømmede sig og sagde forsigtigt:
»Det behøver du virkelig ikke at have – for jeg har det ligesom dig.«
Samtalen er klassisk – Maj Wismann oplever den hele tiden hos sine klienter. For der er ofte meget stor forskel på, hvor meget sex man føler, man burde have, og på, hvor meget sex man i virkeligheden har lyst til at have. OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og læs om, hvordan man lever godt i et parforhold uden sex.

Det får du:

  • Artiklen 'Kan man have et godt parforhold uden sex?'
  • Guide: Tre spørgsmål om sexlyst
  • Majs tip

Parret, der sad i min sofa, havde kontaktet mig for at få hjælp til sexlysten – eller rettere: manglen på samme.

»I et rigtigt parforhold har man sex mindst to-tre gange om ugen,« sagde hun og fortsatte: »Det har vi ikke, og jeg kan ikke holde det ud, for jeg får så dårlig samvittighed ...«

Han kiggede forsigtigt på hende, rømmede sig og sagde forsigtigt:

»Det behøver du virkelig ikke at have – for jeg har det ligesom dig.«

Samtalen er klassisk – jeg har haft den adskillige gange før.

For der er ofte meget stor forskel på, hvor meget sex man føler, man burde have, og på, hvor meget sex man i virkeligheden har lyst til at have.

Naboens vilde sexliv

Forestillingerne om, hvor meget mere og sjovere sex både naboerne, veninderne og kollegaerne har, kører for fuldt blus i danske kvinder og mænds hjerner. Men ofte er virkeligheden betydeligt anderledes.

Vi hører bare kun de vilde historier, hvilket giver grobund for mange forskruede ideer om, hvor hedt der er i de andres soveværelser.

Skal man have sex to-tre gange om ugen for at have et godt sexliv?

Svaret er: Nej.

Ofte kommer det som et mindre chok for de par, jeg møder, at jeg med flere sexolog-uddannelser bag mig kan sige det. Men mit arbejde består ikke i at presse regler om seksuelt samvær ned over par – mit arbejde består i at hjælpe og guide par til at finde deres løsning.

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere

MAJS TIP: Der findes masser af par, som har et glimrende parforhold uden at have sex hver uge eller hver måned

Tre spørgsmål om sexlyst

1. Kærlighed og sex hænger vel sammen?

Tit opstår frustrationerne også, fordi vi kobler et aktivt sexliv med graden af den kærlighed, vi føler for hinanden. Hvis vi ikke er lige så aktive i sengen, som vi tror, vi bør være, må det være kærligheden eller parforholdet, der er noget galt med, konkluderer mange.

Men det er ikke alle, som har en stor lyst. Hvis begge parter har det fint og ikke savner noget, men nyder det seksuelle samvær, de har, er der tilpas med både sex og kærlighed.

2. Hvornår har vi nok sex?

Et velfungerende sexliv handler ikke om kvantitet, men for nogle måske mere om kvalitet. Jeg har hjulpet mange par med at finde lige præcis deres definition af, hvad et velfungerende sexliv er. Der er par, som langt hellere vil sætte kryds i kalenderen den første lørdag i hver måned eller hver sjette eller ottende uge og så give den gas i flere timer med nydelse, forkælelse af hinanden o.s.v. Eller par, som bare har sex, når de har lyst – og der kan godt gå måneder imellem.

Det er bare ikke alle, som har lyst til eller behov for sex flere gange om ugen. Har I det sådan som par, er der intet galt i det. I har et velfungerende sexliv, så længe I begge er tilfredse. Om I så har sex hver tredje dag, uge, måned eller år.

Foto: Foto Scanpix/Iris
Vis mere

3. Men er begæret ikke vigtigt?

Jo, for nogle er det vigtigt. For andre er det ikke. Der findes ikke én skabelon for et velfungerende sexliv.

Velfungerende er, hvad I bestemmer jer for. Det kan være forskelligt fra periode til periode i livet. Et velfungerende sexliv ser f.eks. noget anderledes ud for en småbørnsfamilie end for et nyforelsket par. Og for dem, der oplever sygdomme, og måske ikke længere kan have penetration, ser et velfungerende sexliv igen anderledes ud.

Drop alle tanker om rigtigt og forkert, og ideen om at der er en bestemt formel, I skal følge.

Det er helt op til jer selv at bestemme, hvad der er et godt parforhold med et godt sexliv, for netop jer.