Kan du huske, da du sidst var forelsket? Har der været knap så meget kysseri på det seneste, er det en god idé at komme i gang igen.

Har du husket at kysse din partner i dag? Hvis ikke – er det bare med at komme i gang. For masser af kys er godt – både for dit parforhold, dig og din sundhed.

Oprindeligt brugte vi kysset til at udvælge vores partner. Når vi kom tæt på hinanden, kunne vi for det første lugte hinanden, hvilket er en stor del af forklaringen på, hvorfor vi bliver tiltrukket af hinanden. Men når vi kysser, blotter vi os også. Derfor er et kys en meget intim handling, som viser at man har tillid til hinanden. Gode kys kan man aldrig få nok af.

Her er fem grunde til at få eller holde gang i kysseriet:

1. Større lyst
Par, der slås med manglende sexlyst, kan med fordel begynde at kysse mere. Det lyder måske fjollet, og selvfølgelig skal man ikke kysse mere, hvis man ikke har lyst, og parforholdet allerede ligger i ruiner. Men hvis det bare handler om, at der er gået hverdag i den, og du egentlig gerne vil – både kysse din partner mere og fyre lidt op under sexlivet – så kan du med stor fordel sætte ind med flere og længere kys. Munden er et kæmpe erotisk og seksuelt organ. Men der er ikke noget særligt erotisk eller sensuelt over de ofte hurtige tantekys, mange par nøjes med at levere til hinanden efter mange år som par. Men dybe og legende kys kan være forspillet uden for sengen, der overraskende hurtigt vækker et halvsløjt underliv til live. Kys kan være den tændings-trigger, du måske helt havde glemt.

2. Intimitet i hverdagen
Udover at bruge kys som tændings-trigger kan det også være med til at huske jer på, at I er et par – ikke blot en familiemaskine. At stoppe op og give hinanden et lidt længere kys under aftensmadslavningen kan være lige netop dét, der husker dig på, at din partner faktisk også er din kæreste og erotiske rejsefælle. Et kys viser jer, at seksualitet ikke kun hører til i soveværelset 15 minutter før I lukker og slukker for i dag. Små erotiske oplevelser, som et 20 sekunders kys i en dyb omfavnelse, kan være med til at nedbryde de fysiske barrierer, nogle par oplever. Det kan gøre det nemmere senere at tage den andens hånd i sofaen og putte sig ind til hinanden.

3. Slår stress ned
Kan man kurere stress med kys? Nej, men man kan hjælpe kroppen til at komme ned i ’afslapnings-nervesystemet’ frem for at være i ’Kamp-flugt-nervesystemet’. Når man kysser og giver sig tid til at nå til det punkt, hvor man giver efter og nyder kysset, slår man over i afslapnings-mode. Det er lige nøjagtig dér, vi gerne vil være, hvis vi arbejder med at slippe fri af stress. Kys og fysiske berøringer hjælper til afslapning og sætter nydelsen og de kropslige fornemmelser i fokus, hvilket er direkte modgift til den stressede krops overaktiverede nervesystem. Man slipper simpelthen speederen og kommer ned i gear, når man kysser, hvilket er en stor gevinst for både den stressede og for partneren.

4. Udskiller oxytocin
Hormonstoffet oxytocin kaldes lidt poppet for kærlighedshormonet. Det udskilles, når en nybagt mor snuser til sit nyfødte barns hår, når hun ammer, og når hun ligger hud mod hud med den lille ny. Oxytocon er naturen og biologiens måde at få os mennesker til at knytte bånd på. I udlandet kan man sågar købe stoffet på næsespray, så man kan ’trigge’ de kærlige følelser over for sin partner. Jeg anbefaler, at man i stedet kysser sin bedre halvdel, for resultatet er det samme. Dybe kys udløser oxytocin, der får os til at føle samhørighed, kærlighed, nærhed og tæthed. Følelser og oplevelser mange par sukker efter.

5. Hjælper maven
Som rosin i pølseenden og et lidt sjovt fun-fact har BTs tidligere klummeskribent, Anna Bogdanova lært mig, at især tungekys har stor fysiologisk betydning. Tungekys afspænder nemlig især hals og nakke, og da mundhulen ydermere er et meget sensitivt område, sender du meget kraftfulde signaler til hjernen om ro, velvære og afstresning, når mund, læber og tunge stimuleres. Det betyder, at et kys kan virke mod kæbe/nakke-spændinger, væskeophobninger i kroppen – og oppustet mave.