Lyt til artiklen

BTs madskole

Burritos med ost, kød og smovs er næppe noget, du normalt forbinder med sund mad. Men der er en grund til, at netop mexicanske retter er toppopulære blandt madbloggere. De er nemlig nemme at gøre sunde, uden at den gode smag forsvinder. Prøv selv derhjemme.


Det er svært at støde på en madblogger på nettet, uden at opskriftsamlingen indeholder retter, der er inspireret af det mexicanske køkken. Tortillalasagne, vegetarisk chili, fyldte søde kartofler eller ’burrito bowl’. Sidstnævnte er da også første opskrift fra BT’s helt nye grøntkok, Julie Karla, der er madblogger med fokus på grøntsager og sund mad.

»Mexicansk mad er populært blandt mange madbloggere, fordi det smager af noget. Der er ikke sparet på krydderier og friske krydderurter. Og så er det mad, som du med små ændringer kan gøre lidt sundere,« lyder forklaringen fra Julie Karla, der driver de to populære madblogs Juliekarla.dk og Karlasnordickitchen.com.

Hun sidestiller de mexicanske retter med andre familiefavoritter, som også er nemme at gøre grønnere uden at miste alt det gode. For eksempel blomkålspizzaen, aubergineburgeren eller lasagne med squashplader.

Når hendes opskrift på burrito er blevet sundere i Julie Karlas køkken, skyldes det, at hun har dekonstrueret den. I stedet for at rulle kød og bønner ind i en hvedetortillapandekage, har hun valgt at skifte brødet ud med blomkålsris og serverer burritoens forskellige indhold side om side i en skål.

»Det er en slags burrito salat. Bønnerne og kødet er der stadig og spiller sammen med en cremet guacamole med mango. Koriander og mynte løfter retten til noget let og frisk. Og blomkålsris er geniale og langt sundere end hvedetortilla. Burrito bowl gør op med de kedelige salater, som mange spiser i starten af det nye år, hvor vi gerne vil være sunde,« forklarer Julie Karla.

Desuden er burritoskålen også velegnet til børnefamilier. Den er i Julie Karlas opskrift ikke stærk. Til gengæld har den en anden styrke:

»Det er både smukt at servere de enkelte dele hver for sig i skålen, som jeg gør her, og så er det en måde at få mad på, som børn også rigtig godt kan lide. Børn kan godt lide, at de kan se alle enkeltdelene,« påpeger hun.

Burrito Bowl med blomkålsris (4 pers)


Blomkålsris:

  • 1 stk mellemstort blomkålshoved
  • 4 stængler frisk mynte med blade
  • Chili beans:
  • 2 ds bønner (f.eks. sorte og Kidney)
  • 2 stk rødløg
  • 2 fed hvidløg
  • 1/2 rød chili (mellemstyrke)
  • olivenolie
  • 2-3 spsk frisk finthakket persille
  • Creme fraiche-dressing:
  • 2,5 dl creme fraiche (9 eller 18%)
  • 2-3 spsk frisk finthakket koriander
  • skal af 1/2 økologisk lime
  • friskkværnet peber
  • salt
  • Guacamole med frisk mango:
  • 2 stk modne avocadoer
  • 1/4 moden mango
  • friskkværnet peber
  • salt
  • limesaft
  • 2 stk oksebøffer á 125 g (fx entrecote eller flanksteak)


Sådan gør du:

Blomkålsris: Skær blomkål ud i store buketter og blend buketterne fint til blomkålsris i en foodprocessor sammen med frisk mynte. Sæt det til side.

Chili beans: Skær rødløg i skiver og snit hvidløg og rød chili fint. Steg i olivenolie. Hæld vandet fra bønnerne og skyl dem fri for lage i en si. Ryst dem, så al vandet forsvinder og kom dem på panden med løg. Steg et par minutter, kom persille i og tag af varmen.

Creme fraiche-dressing: Bland creme fraiche med finthakket frisk koriander og limeskal. Smag til med salt og peber.

Guacamole: Mos avocado og bland salt og peber i. Smag til med limesaft. Skær mango i små tern og vend dem i guacamolen.

Kød: Steg bøffer ved høj varme et par minutter på hver side. Lad dem hvile 5-10 min. og skær dem herefter ud i skiver.

Anretning: Anret de forskellige småretter side om side i fire skåle eller dybe tallerkner. Servér creme fraiche- dressing til. Rør evt. rundt i retterne, når burrito bowlen skal spises, så det hele blandes.