Cider er blevet en populær drik i Danmark, og supermarkederne får stadig flere og flere forskellige varianter. Men faktisk kan man forholdsvis nemt lave sin egen cider derhjemme. Cider er æblemost, der har fået lov til at stå og gære, så man får en perlende, alkoholisk drik. Og danske æbler, der er meget smagfulde æbler, er gode at bruge til most og cider.

Så har du æbletræer i haven, (eller kender du nogen, som har det) så kast dig ud i ciderproduktionens ædle kunst. Du kan selvfølgelig også købe æblerne. Det er slet ikke så svært at få et godt resultat. Er du mest til at købe din cider i supermarkedet, så har vi testet 14 af de mest populære varianter. Se hvem der blev den overraskende vinder.

Med B.T. Plus får du:

- En grundig trin for trin guide til cider-produktion.

- Gode råd til hvilke æbler der er egnede til cider, og hvilke der ikke gør.

- En stor smagstest af 14 cidere som man kan købe i supermarkederne.Cider er blevet rigtig populært i Danmark, og i de seneste år er der kommet flere og flere nye mærker og smagsvarianter på markedet. B.T. har bedt fødevareekspert Michael René, der er lektor på Professionshøjskolen Metropol i København, om at smagsteste 14 typer cider, som man kan finde på supermarkedernes hylder. Så har du endnu ikke fundet din yndlings-cider, så læs med her. Eller tjek, hvor mange stjerner din yndlings-cider får.

Sei Mei

4,5% alkohol

- Dufter af pære. Den er moderat sød, lidt tør. Den smager både af æble og pære, og der er en god balance mellem surhed og sødme. Der mangler dog lidt brus. Balancen er god, men der er ikke meget brus. Et okay produkt.

--


Somersby Dry

4,7% alkohol

- Den dufter af sødlig æble, og det får en til at forvente en meget sød cider, men den er kun mellemsød. God balancen mellem surhed og sødme. Smager af æble, men balancen er rigtig god. God balanceret cider. Lidt tør.

--

COOP Æblecider

0,4% alkohol

- Den dufter af æble, og den smager af æble. Kommer tæt på æblejuice med kulsyre. Den er sød, og har en fyldig og rummelig æblesmag. Meget nuanceret.

--

Herrljunga med hyldeblomstsmag

0,7% alkohol

- Duften af æble er markant. Den har en lidt syrlig duft og en god bitterhed. Dufter lidt af bark eller skovbund. Men smagen er anderledes end duften. Den smager kun moderat af æble og der er meget sukker i. En æblemost med sukker og brus i. Endnu en sodavand.

--

Ørbækgaard


5,8% alkohol

- Dufter meget syrligt. Lidt eddikesurt eller af citronsyre. Smagen er meget, meget tør og syrlig og en anelse bitter. Meget vandet i smagen, Det er ikke sådan, at man tænker, at det er æble. Den smager meget kunstigt. Meget tør, bitter og syrlig.

--

Somersby Æble


4,7% alkohol

- Man får lidt æble, og den tenderer til at være sød. God balance mellem sur og sød. Et lille pift af æble. Fint gennemsnitligt produkt. Ikke så tør.

--

Strongbow

5,3% alkohol

- Lidt æblefarve, og en udmærket æbleduft. Den smager lidt af citronsyre, som udgangspunkt. Enten er det madæbler de har brugt, eller også er det citronsyre som konservering. Ikke særlig sød.Et syrligt produkt. Måske er der ikke så meget sukker i, og det er positivt.

--

Mokai

4,5% alkohol

- Den dufter ikke af så meget. Det smager lidt af æble, men det er meget lidt. Den er lidt syrlig, og så bliver den overdøvet af det søde. Balancen er ikke særlig god. Sukkervand, vil jeg kalde det.

--

Rekorderlig med skovbær

4,5% alkohol

- Den er meget rød. Der er lidt bitterhed med, og det gør, at den er lidt mere nuanceret. Det er et velsødet produkt. Der er brugt sukker. Det er sodavand ingen tvivl. Der er rimelig meget bær i. Det smager af jordbær og hindbær. Man kan godt smage bærene i den.

--

Tempt no. 8 med lime og mint

4,5% alkohol

- Den har en lidt sødlig duft af hyldeblomst eller pære. Det er et meget bittert produkt. Den udtørre lidt. Men det gør, at den får noget kant. Hvis man vil have noget, der ikke er rent sprite, så er det den. Jeg ville servere den til noget mad. Måske som velkomstdrink. Men det er ikke en, man ville drikke en liter af.

--

Rekorderlig med jordbær

4,5% alkohol

- Man får et pift. Det er svært at vurdere, hvilket bær, der er i, men måske hindbær. Smager lidt syrligt. Hindbær med noget syre. Smagen er rimelig afbalanceret. Både sur og sød. Kunne sagtens være mere bitter. Smagen er faktisk meget god, fordi man kan smage bærene.

--

Rekorderlig med pære

4,5% alkohol

- Lidt flad i duften, men det skal de være. En smule æble og pære. Lidt sødlig. Den smager af Sprite med et æblepift. Man kan ane at der er æble eller pære, men det smager af sprite.

--

Tempt no. 12 med røde bær og chili

4,5% alkohol

- Den er meget mørkerød. Den mørkeste røde i testen. Dufter godt og stærkt af bær, friskt og naturligt. Når man dufter til den, håber man, at man får en helt frisk bær-cider, men smagen er ekstrem sød. De kunne godt fjerne noget af det søde. Den smager af vingummibamser. Hvis man fjernede sukkeret, ville det være et godt produkt.

--

Tempt no. 9 med jordbær og lime

4,5% alkohol

- Den dufter af slik – af vingummibamse. Smagen er meget sød. Fuldstændig som vingummibamser. Og så smager den af bær, men det kunne være alle slags bær. Et produkt til piger. Hvis de var målgruppen, så ville den klare sig godt.