Bønner er kun for vegetarer og helsehoveder. Sådan tænker mange, og er du én af dem, tager du fejl.

For faktisk er bønner det modsatte. Nemlig fulde af proteiner, og dermed burde de være himmerigsmundfulde for især kødelskere.

Så lad være med at gå uden om dem i din madlavning. Bønner og linser mætter godt, giver lækkert bid til maden, og så er de sunde.

Ved du ikke rigtig, hvad du skal gøre ved bønnerne, så læs med her. Vi giver dig den ene grundregel, som du skal kende - resten er gode råd, så du hurtigt kan få glæde af bønner i din mad.

Vælg de rette bønner
Tørrede bælgfrugter er fællesbetegnelsen for linser, kikærter, brune bønner, hvide bønner, butterbeans, kidneybønner, sojabønner, og mange andre bønner. Bønner er især gode i gryderetter og salater, mens linser egner sig godt til supper og salater. Kikærter er også oplagte i salater, og desuden som hummus. Men bønner og linser kan også moses og bruges i dej til brød eller som puré, f.eks. til dip.

Beregn portioner
Det er altid svært at beregne portionsstørrelser, for de afhænger af, hvad du ellers serverer i samme måltid. Men som en fingerregel skal du regne med omkring 40 g tørrede bønner pr. person, hvis du bruger dem i en salat. Det lyder måske ikke af meget, men husk på, at bønner svulmer op, når de ligger i blød. Man siger faktisk, at tørrede bælgfrugter suger vand, der svarer til 2,5 gange deres egen vægt under iblødsætning og kogning. Derudover fylder bønner generelt godt i maven.

Skal altid koges
Tørrede bønner indeholder giftstoffet lektiner, som kan give opkastning og diarré. Derfor skal du fjerne lektinerne fra bønnerne, inden du spiser dem. Det gør du ved at lægge de tørrede bønner i blød i rigeligt med koldt vand i 10-12 timer. Herefter smider du vandet ud, lægger dem i noget nyt og koger dem, til de er møre. Eneste undtagelse fra denne regel er linser, som efter iblødsætningen kan tilsættes direkte i varme retter, mens de koger.

Så længe skal de ha’
Kogetiden varierer for de forskellige typer af bønner og linser. De fleste bønner skal koges 30-45 minutter. Den præcise kogetid kan du se på emballagen. Men husk altid at smide kogevandet ud bagefter. Ligesom iblødsætningsvandet kan det ikke bruges pga. giftstoffer.

Kræver krydring
Bønner og linser skal krydres meget for at smage af noget. Derfor er de gode i stærke og krydrede gryderetter som chili con carne eller i salater, hvor de er vendt i en kraftig dressing. Både surt, salt og sødt er godt til bønner, så sørg for at der er eddike, sennep og citronsaft i dressingen, bacon eller chili i gryderetten og f.eks. kapers eller frugt i salaten.

Gør det nemt
Vil du gerne springe iblødsætningen og kogningen over, skal du i stedet købe bønnerne på dåse. Dåsebønner er kogte og klar til brug. Men fordi de ligger i en lage, og dermed smager knap så friskt, er de bedst at bruge til puréer, i supper eller sammenkogte retter. Til friske salater er de knap så velegnede.