Der skal være sild, steg, deller og rødkål på julefrokostbordet, men hvorfor ikke snige lidt grønne retter ind også? Både deller og rødkål kan laves i en sundere og friskere version. BT’s grøntsagskok viser hvordan.

Julefrokost og grøntsager er ikke to ord, der hænger naturligt sammen. For der er stort set ingen grøntsager på julens buffetborde.

”Det er næsten altid de samme ting, der bliver serveret. Flæskesteg, sild, laks, pålægssalater, brød, risalamande. Julen handler meget om kød,” siger BT’s grøntsagskok Anna Bartels.

Netop fordi kødet er i centrum og går igen i julefrokostbordets talrige retter, er det faktisk ret nemt at peppe det op med lidt grønt. Der skal ikke så meget til.

”Jeg kan sagtens forstå, hvis det er svært at tænke i andre baner. Men jeg synes, at vi skal bryde lidt med tanken om, at julefrokoster skal være kød, kød, kød. Det er de grønne indslag, der gør en julefrokost lidt lettere og ikke så tung i maven,” lyder det fra grøntsagskokken, der mener, at der er masser af plads til grønt, uden at det på nogen måde betyder, at julefrokosten bliver vegansk eller vegetarisk.

”Det er rart med noget friskt, sprødt og let mellem al den tunge julemad. Og så er det også  - hvis man tænker i de baner - en del flottere med bord med en masse farver på,” påpeger hun.

Selv er hun vild med julens and og lune deller. Dellerne er faktisk en oplagt mulighed for at snige grøntsager ind og stadig bevare sin livret på bordet.

”Jeg kan virkelig godt kan lide frikadeller. Altså de helt traditionelle. Men blomkålsdeller er nu heller ikke helt dårlige. De er sprøde udenpå og saftige indeni, og så smager de virkelig godt - især med parmesan i,” siger Anna Bartels, der mener, at blomkålsdeller sagtens kan erstatte de traditionelle kødfrikadeller.

”Eller måske bare halvdelen af dem,” foreslår hun.

Men der er også andre måder at friske julefrokosten op. Frisk rødkålssalat er en grøn ret, som mange danskere har taget til sig på julebordet. Med god grund.

”Rødkålssalat er en virkelig god salat. Især når den er i kombination med noget syrligt og saftigt som appelsin, lækre soltørrede tranebær og nogle sprøde, karamelliserede og ristede valnødder,” lyder det fra Anna Bartels, som netop deler sin opskrift på blomkålsdeller og rødkålssalat med BT’s læsere i denne uge.

”Jeg er ret sikker på, at hvis du spiser blomkålsdeller og rødkålssalat til julefrokosten, så vil du gå både mæt og tilfreds fra bordet,” spår hun.

Blomkålsdeller med parmesan og rødkålssalat med appelsiner, tranebær og karamelliserede valnødder (3-4 pers)

Deller:

  • 300 g blomkål
  • 4 forårsløg
  • 1 stor håndfuld groft revet parmesan (eller lignende ost)
  • 1 stort æg
  • 0,75 dl fuldkornsmel
  • 2 store spsk hvedemel
  • 2 dl mælk
  • et pænt drys paprika + chiliflager
  • salt
  • 1 spsk smør
  • 1 spsk olivenolie

Salat:

  • 1/2 rødkål
  • 2 store appelsiner
  • 1 dl appelsinsaft
  • 1 god håndfuld tørrede tranebær
  • 1 god håndfuld valnødder
  • 1 spsk smør
  • 1 spsk sukker

Sådan gør du:

Deller: Start med at rive blomkålen groft på et rivejern. Skær enderne af forårsløgene og hak resten fint. Rør blomkål, forårsløg, groftrevet parmesan, æg, mel, mælk og et pænt drys paprika, chiliflager og salt sammen. Lad farsen trække i 5 minutters tid. Hvis den virker for tynd, kan du tilsætte en smule mere mel. Konsistensen skal minde om en lidt tyndere frikadellefars. Opvarm en pande til middelhøj varme og smelt smør og olie på. Form farsen til deller med en ske og steg dellerne et par minutter på hver side, så de bliver sprøde. Skru ned til lav varme og giv dem et par minutter mere på hver side, til de er gennembagte. Bemærk: Dellerne kan stadig være lidt blødere i midten end en almindelig frikadelle, men de sætter sig en smule, når de køler ned.

Salat: Mens dellerne steger, kan du lave salaten. Skær det halve rødkål i kvarte og skære stokken fra. Snit rødkålen i så fine strimler som muligt og vend dem med appelsinsaft. Skær skrællen af appelsinerne. Det gør du nemmest ved at skære begge ender af og derefter skære ned langs siderne, så alt det hvide fjernes. Skær derefter appelsinerne i både og derefter i mindre stykker. Smelt smør i en lille gryde ved middelhøj varme og tilsæt så sukker. Når sukkeret er smeltet, skal du komme valnødder i gryden, skrue ned på middelvarme og riste valnødderne i et par minutter. Rør ofte! Så det ikke brænder på. Fordel de karamelliserede valnødder på et bagepapir for at køle af og hak dem så groft. Vend rødkål med appelsiner, valnødder og tranebær og server salaten med de lune deller.