Det tager tid at lave julemad. Men du behøver ikke at stresse, hvis du planlægger slagets gang

Den 24. december tyr du næppe til det store batteri af færdigretter, halvfabrikata, take away eller de andre smutveje, der til daglig kan slukke en akut opstået brand i køkkenet.

»Det er vanskeligt at spare tid juleaften. Du kan godt købe en færdigstegt and hos slagteren eller få hele julemiddagen leveret udefra, men mange sætter en ære i, at maden den dag er hjemmelavet,« lyder erfaringen fra kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

Men hvordan skal man nå det hele? Der skal handles stort ind. Anden skal steges. Flæskestegen ligeså. Risalamanden forberedes. Bordet dækkes. Kartoflerne brunes. Saucen koges. Og det skal alt sammen times perfekt – til gæsterne kommer.

Det får du:

  • Artikel: Få styr på julemiddagen
  • Guide: Trine Hahnemanns stressfrie plan for julemiddagen

LOG IND PÅ BT PLUS og bliv meget klogere på, hvordan du laver en lækker julemiddag uden stress og jag. Du får blandt andet råd til, hvordan du kan forberede dig bedst muligt i dagene inden jul, og hvordan du planlægger din tid juleaften, så du undgår, at dagen bliver alt for hektisk.


Det tager tid at lave julemad. Men du behøver ikke at stresse, hvis du planlægger slagets gang

Den 24. december tyr du næppe til det store batteri af færdigretter, halvfabrikata, take away eller de andre smutveje, der til daglig kan slukke en akut opstået brand i køkkenet.

»Det er vanskeligt at spare tid juleaften. Du kan godt købe en færdigstegt and hos slagteren eller få hele julemiddagen leveret udefra, men mange sætter en ære i, at maden den dag er hjemmelavet,« lyder erfaringen fra kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

Men hvordan skal man nå det hele? Der skal handles stort ind. Anden skal steges. Flæskestegen ligeså. Risalamanden forberedes. Bordet dækkes. Kartoflerne brunes. Saucen koges. Og det skal alt sammen times perfekt – til gæsterne kommer.

»Det er stressende for mange mennesker at stå for maden juleaften. Men modsat tiden, kan vi sagtens gøre noget ved stressen,« lover hun.

Det bedste råd er: Forberedelse.

»Gør man sig umage med at planlægge, så forsvinder stressen, og opgaven føles meget nemmere, mere effektiv, og du kan ligefrem hygge dig undervejs,« lover hun.

GUIDE: Trine Hahnemanns stress-frie plan for julemiddagen

Nu
Køb ind i god tid og undgå udsolgte varer.
Rødkål og kartofler kan købes 3-4 dage før juleaften.
Bestil flæskesteg og and hos slagteren eller i supermarkedet.
Husk at købe kulør. Mange bruger kun kulør denne ene gang om året, men sovsen bliver så fesen uden.

23. december
Sæt julemusik på og tag et glas rødvin.
Kog og pil kartoflerne til de brune kartofler.
Kog risengrøden og smut mandlerne til risalamanden.
Kog evt. et andelår med gulerødder og løg, så du har fond til sovsen. (Du kan også bruge skyen fra andestegen).
Lav rødkålen. Den smager kun bedre af at stå og trække.
Nu er du godt på vej til en juleaften uden stress i køkkenet.

24. december – formiddag
Steg anden. Modsat flæskestegen, der bliver trist af at stå for længe, kan anden sagtens stå og trække.
Skær anden ud, så den er klar til at blive varmet. En hurtig genopvarmning i ovnen ved høje grader eller under grill gør skindet dejligt sprødt.
Lav risalamanden færdig. Den vinder ved at stå på køl.
Dæk bord.
Nu er der tid til en pause.

Eftermiddag
Tre timer før middagen skal du i gang med flæskestegen. Sæt nelliker og laurbærblade mellem sværene og drys med groft salt. Flæskestegen er færdig, når den har en kernetemperatur på 62 grader.
Mål af til resten af maden, det giver et godt overblik, som du har brug for senere

En time før middagen
Skær din forstegte and ud og læg den klar i en bradepande.

Tre kvarter før middagen
Sæt de brune kartofler over. (Se opskriften på side 13).
Varm sovs, rødkål og kog de hvide kartofler.
Har du købt rødkål, kan du pifte den op med balsamico, rødvin og lidt andefedt.
Tag flæskestegen ud et kvarter før, I skal spise, og stil den parterede and i ovnen. Skru op på 220 grader eller grill og giv den 5-10 minutter, mens du skærer flæskestegen ud.
Så er der serveret. Velbekomme.