Hvis der skal hjemmelavet kryddersnaps på påskebordet, kan det være en god idé at gå i gang allerede nu.

Hvad end du hader den eller elsker den, så er kryddersnapsen fast inventar til mange påskefrokoster. Og hvis du har lyst til at lave din egen kryddersnaps til påskebordet, kan du med fordel gå i gang nu, siger kok og snapsebogsforfatter Rasmus Leck Fischer.

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om god påskesnaps, opbevaring og holdbarhed.


Hvis der skal hjemmelavet kryddersnaps på påskebordet, kan det være en god idé at gå i gang allerede nu.

Hvad end du hader den eller elsker den, så er kryddersnapsen fast inventar til mange påskefrokoster.

Og hvis du har lyst til at lave din egen kryddersnaps til påskebordet, kan du med fordel gå i gang nu, siger kok og snapsebogsforfatter Rasmus Leck Fischer.

»Man kan nå ret meget, hvis man starter nu. Jeg synes, det sjove ved snaps er at have et lille udvalg, for nogen kan bedst lide de meget skrappe snapse, og andre er til snapse, der helst ikke skal smage af noget som helst,« siger han.

Rasmus Leck Fischer anbefaler at lave en snaps på laurbærblade, som passer godt til det kolde bord. Den kan laves ved at lade vodka eller neutral akvavit trække med nogle friske laurbærblade i cirka to uger.

Han anbefaler også at lave en blomstersnaps med otte-ti friske blade fra en rosengeranium, som trækker i snapsen i et døgn, før den filtreres.

Det klæder begge snapse at stå lidt, efter de har trukket færdig, siger Rasmus Leck Fischer.

Snaps skal altid opbevares mørkt og svalt. Som tommelfingerregel skal snapse med blomster og blade trække i en-to uger, snapse med bær og frugt skal trække i en-tre måneder og snapse med kernefrugt, rødder og træ skal trække fra tre måneder til et år.

Som den sidste snaps i påskepaletten anbefaler han en sød blåbærsnaps. Brug 200 gram hele blåbær og halvanden spiseskefuld sukker og lade det trække i en flaske snaps i tre uger til en måned.

Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Som snapsebase anbefaler Rasmus Leck Fischer vodka eller neutral akvavit. Kvaliteten skal dog være i orden.

»Man kan ikke bare købe en vodka til 25 kroner. Så bliver den færdige snaps ligeså tynd og vandet, som vodkaen er til at starte med,« siger han og anbefaler, at man køber en flaske til cirka 100 kroner.

En uge før snapsen er trukket færdig, skal man begynde at smage, om den er tilpas eller om den skal trække lidt længere.

Hvad angår hygiejnen er det en god idé at skolde snapseflaskerne, fortæller Lars Sonne-Hansen, der er forstander på Suhrs Højskole.

Og så skal du være opmærksom på, at frugt i snaps afgiver vand, som får alkoholprocenten til at falde, og snapsen kan gære.

»Hvis det siger pift, når du tager låget af, så er der opstået en gæring. Det behøver ikke at være farligt eller være noget forgjort. Men det forkorter holdbarheden og ændrer smagen,« siger Lars Sonne-Hansen.

Når det kommer til at matche snapsen med maden, kan man med fordel servere en dildsnaps til dildsild, mens en citrussnaps komplimenterer gravad laks.

/ritzau/Fokus