Måske anser du dig selv for at være en Gordon Ramsay eller René Redzepi, når der skal laves mad for vennerne og familien.

Men selv de bedste kan få brug for lidt nyttige tip en gang i mellem.

Mediet Buzzfeed har været så venlige at samle en liste over 12 fejl, som mange angiveligt begår i køkkenet.

1. Stop med at fylde panden op.
Skal du eksempelvis brune noget lækkert kød af på panden, kan det godt betale sig at være tålmodig. Den lækre stegeskorpe, der lige gør din bøf lidt lækrere, er nemmere at opnå, hvis du ikke har panden fuld af kød.

De mange stykker kød køler nemlig panden ned, og du risikerer, at koge dine bøffer i stedet for at stege dem. Og det er lidt ærgerligt, hvis man har haft den store pengepung fremme hos slagteren. Ifølge Buzzfeed må kødet ikke røre hinanden på panden.

2. Riiiiiiigeligt med salt.


Du skal bruge omkring halvanden teske salt pr. halve kilo pasta, du koger. Det samme forhold skulle gøre sig gældende, når man koger ris eller det hippe quinoa.

3. Steger du ALT i olivenolie?
Hvis man har set et program eller to med den britiske kok Jamie Oliver, så går det hurtigt op for en, at han sværger til olivenolie.

Men det kan måske godt betale sig ikke, at bruge det til al madlavning. Især ekstra jomfru olivenolie skulle være dårlig at stege i, da den brænder hurtigere på end andre olier.

4. Bagevægt.
Det er formentlig ikke unormalt, at amatørkokke godt kan lide at sjusse lidt, når det kommer til madlavningen. Men det går ikke, når man skal bage. Her er det vigtigt at være præcis. Så hvis du bruger et målebæger, som normalt bruges til væske, kan det formentlig bedre betale sig at skifte den ud med en bagevægt.

5. At smide en kold bøf på panden.


Du har købt en stor lækker bøf hos slagteren. En af de dyre. Du kommer hjem lægger den på køl. Varmer din pande op og så tager du bøffen ud af køleskabet og smider den direkte på panden. Det er en kæmpesynd. I stedet burde du sørge for, at din bøf har stuetemperatur, når du lægger den på panden. På den måde sikrer du, at din perfekte medium-rare-stegte bøf ikke er køleskabskold inden i midten, når du sætter tænderne i den.

6. Rester direkte ind i køleskabet
Rester fra dit måltid skal køles ned, inden de kommer i køleskabet. Sådan undgår man eventuelle levnedsmiddelbårne sygdomme. Samvirke skrev i 2009, at maden skal køles ned til 10 grader inden for tre timer, efter den er lavet. For at sætte gang i køleprocessen, kan man overføre maden til en skål og derefter sætte i et vandbad med isterninger.

7. Mælkebaserede produkter i simreretter
Gryderetter er lette at lave og lækre at spise. Men én ting, der kan gøre oplevelsen lidt ubehagelig er, hvis man tilføjer fløde, mælk, ost eller andre mælkebaserede produkter for tidligt i retten. Hvis de får for meget varme, så kan det det nemlig ende med, at retten skiller. Så det burde du vente med til sidst.

8. Bruger du den samme pande til alt?


Det kan godt betale sig at have lidt forskellige slags pander. Eksempelvis mener kokken Amanda Cohen, at din non-stick pande er bedst til røræg, pandekager eller arme riddere - og intet andet.

9. En bitter oplevelse


Brændt hvidløg smager ikke specielt godt. Så lad være med at tilføj dit hvidløg på panden for tidligt i madlavningsprocessen.

10. At sautere våde grøntsager
Inden du steger dine grønsager, kan det betale sig at få gang i salatslyngen eller duppe det med noget køkkenrulle. Våde grønsager har nemlig tendens til koge frem for at sautere.

11. Slap af
Når man har stegt et stykke kød, skal man give det tid til at hvile. Mindst et par minutter alt efter, hvor lang tid man har stegt det. Det resulterer i, at dit kød bliver mere saftigt.

12. Tomater i køleskab?


Det er rent faktisk ikke alle fødevarer, der skal i køleskabet. Eksempelvis bliver dine tomater, dit brød eller din kage mindre lækkert af det. Det kan du læse mere om ved at klikke her. (Hunde skal heller ikke i køleskabet).