Cider er blevet en populær drik i Danmark, og supermarkederne får stadig flere og flere forskellige varianter. Men faktisk kan man forholdsvis nemt lave sin egen cider derhjemme. Cider er æblemost, der har fået lov til at stå og gære, så man får en perlende, alkoholisk drik. Og danske æbler, der er meget smagfulde æbler, er gode at bruge til most og cider.

Så har du æbletræer i haven, (eller kender du nogen, som har det) så kast dig ud i ciderproduktionens ædle kunst. Du kan selvfølgelig også købe æblerne. Det er slet ikke så svært at få et godt resultat. Er du mest til at købe din cider i supermarkedet, så har vi testet 14 af de mest populære varianter. Se hvem der blev den overraskende vinder.

Med B.T. Plus får du:

- En grundig trin for trin guide til cider-produktion.

- Gode råd til hvilke æbler der er egnede til cider, og hvilke der ikke gør.

- En stor smagstest af 14 cidere som man kan købe i supermarkederne.


Det er B.T.’s fødevareekspert Michael René, der lektor på Professionshøjskolen Metropol, som giver opskriften på, hvordan du laver din egen cider.

Det tager 16-20 dage fra man går i gang, til man står med den færdige drikkeklare cider.

Opskrift: 7 kg æbler*

700 g sukker

4 g Champagnegær produceret af Bioferm Doux fra Vinoferm

*Det skal understreges, at man skal købe/plukke 8 kg æbler, da der altid vil være et spild. Desuden skal man kunne justere mængden af søde og sure æbler alt efter hvordan æblernes smagsprofil er sammensat.

FORBEREDELSE

Æbler: Gå på opdagelse i det fantastiske udvalg af danske æblesorter og udfordr dine smagsløg. Find en god balance mellem sure og søde æbler med en overvægt af søde æbler, da der produceres meget syre under fermenteringen af æblecider.

Typer af æbler 8 kg æbler. 2 kg sure æbler (gerne 2 forskellige sorter) – fx 1 kg. Fejø eller 1. kg granny smith 6 kg søde æbler (gerne 2 forskellige sorter) Fx 3 kg Aroma el. Braeburn eller 3kg Fuji æbler

Gær: Brug gerne en champagnegær, da den producerer mere CO2, og det klæder en god cider. Hjemmelavet cider indeholder et lavere indhold af kulsyre sammenlignet med kommercielle cidere. Desuden giver en champagnegær en god syrlig og aromatisk cider. Champagnegæren, hvor Bioferm Aromatic giver en meget mere nuanceret smags- og aromaprofil i cideren sammenlignet med Kitzinger Reinhefe som giver en mere ren profil. Ønsker du en cider med en lav alkoholprocent, kan man vælge en cidergær.

Udstyr: 10 L plastikspand med låg Gærrør 5 liters glasflaske/glasballon m. prop med hul til gærrøret Foodprocessor med roterende kniv/knive eller tilsvarende, der kan kværne æbler En stor si og en tragt. Har man en elektrisk juice-presser, er den god til at presse saften ud af æblemosen, men ellers kan det gøres manuelt. 7 flasker à 1 liter til den hjemmebrygget cider.

CIDER-PRODUKTION. TRIN FOR TRIN.

1. produktionsdag (2-3 timers arbejde).

Klargøring af udstyr og æbler. Alt udstyr der anvendes til produktion af æblecider skylles over med kogende vand for at få steriliseret alt udstyr, dernæst håndteres alt udstyr med omhu. Man kan meget nemt få smittet alle æblerne med skimmelsvamp, uønskede bakterier mm. og så er produktionen i værste fald ødelagt.

Alle indkøbte æbler vaskes med en ny ren opvaskebørste eller nylonsvamp og det er vigtig at få fjernet al jord. Æbler der er stødte kan være inficeret med skimmelsvamp, så vær omhyggelig med at udvælge egnede æbler. Hvis et æble har skimmelsvamp - tjek især ved stilken og blomsten - kasseres hele æblet.

Æblerne udkernes (de skal ikke skrælles), blendes og tilsættes 400 gram sukker. Det hele blandes godt rundt og der ligges låg på og spanden henstilles mørkt i 5-7 døgn ved stuetemperatur. Æblernes naturlige gærarter startes op og begynder at gære. Hvis der tilsættes ekstra vand og ikke tilsættes sukker, så er der en høj risiko for, at der udvikles skimmelsvamp i spanden, og så skal det hele kasseres.

2. produktionsdag (2-3 timers arbejde) (5-7 døgn henne i produktionen).

Ciderproduktion og gæring. Efter en lille uge åbnes spanden, der gerne skulle dufte en anelse syrligt. Hvis der er skimmel kasseres det hele. Det øverste tynde tørre lag af æblemos (ca. 2-3 mm) skrabes væk og smides ud.

Hele mosen blendes og filtreres gennem en si og hældes på glasballonen. Alternativt kan æblemosen presses gennem et rent viskestykke. Hvis man har en elektrisk juice-presser vil den være rigtig god at bruge.

Virker mosen tør, så tilsæt lidt kogt, afkølet vand inden du blender den. I alt skal du tilsætte 1,5 liter kogt vand. Ikke mere. Vandet skal være lillefinger-varmt, så kog eventult noget vand på forhånd, som du afkøler i køleskabet og bland det så med friskt kogt vand, så vandet bliver lunkent. Temperaturen i saften må maksimalt være omkring 35 grader, hvis temperaturen lokalt er over 37 grader inaktiveres gæren.

Når glasballonen er halvt fyldt tilsættes 300 gram sukker og de 4 g gær. Rør al gæren godt rundt i æblesaften og sæt prop på og vend æblesaften forsigtigt rundt, så gær og sukker blandes godt i æblesaften.

Der blendes og filtreres indtil glasballonen er næsten fyldt. Gem lidt plads i toppen af ballonen, så der kan udvikles kuldioxid, uden at cideren løber over. Sæt proppen på. Vend glasballonen forsigtigt igen, for at blande sukker og gær, og monter gærrøret. Lad æblesaften stå mørkt og gære i 10 til 14 dage. Eventuelt overskydende æblemos blendes, afkøles og drikkes som frisk æblesaft.

I starten af gæringsperioden vil gærrøret boble kraftigt og efter 1½ til 2 ugers tid kan gæren have produceret så meget syre at gæren inaktiveres, eller alternativt så løber gæren tør for sukker og så stopper gæringen. Så hold øje med at gæringen forløber fint. Hvis gæren løber tør for sukker og gæringen stopper efter de 2-5 dage, så start gæren ved at tilsætte 50 gram ekstra sukker.

3. produktionsdag (10-14 døgn efter 2. produktionsdag).

Cideren tilsmages og hældes forsigtigt på flasker gennem en si for at få filtreret rester af æblemos fra.

Vask alle glasflasker til opbevaring af æblecideren af, så der er plads til et volumen på ca. 7 liter. Skold alt udstyr med kogende vand og lad det afkøle og tørre tildækket med et rent viskestykke. Nu er cideren færdig og smages eventuelt til med ekstra sukker, hvis cideren er for syrlig. Hvis der tilsættes ekstra sukker til cideren, lige inden den hældes på flaske, så vær opmærksom på at den tilsatte gær kan reaktiveres, hvis gæringen blot er stoppet, fordi gæren var løbet tør for sukker og ikke er død pga ph-værdien i cideren. Hvis cideren hældes på glasflaske og flasken lukkes tæt med en prop, så kan flasken i værste fald eksplodere inde i køleskabet, når trykket af kuldioxid stiger. Så hvis smagen justeres med sukker, så hold øje med, om gæren begynder at boble igen efter et par timer. Sker det ikke, så luk flasken og afkøl produktet.

God appetit….!