Oksekød – rødt kød fra kvier, ungtyre, køer og stude – er køleskabets klimasyndere.

Faktisk kan du spise kylling eller laks til aftensmad samtlige ugens syv dage, før dit klimaaftryk bliver lige så stort som ved én enkelt middag, hvor menuen står på oksekød.

Konklusionen kommer fra et australsk-britisk studie, der har samlet tallene om klimapåvirkningen ud fra 369 videnskabelige studier af i alt 168 fødevarer. Det skriver forskning.no ifølge Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om fødevarernes klimapåvirkning.

Dermed har forskerne nu gjort det lettere for dig at holde styr på, hvor meget dit valg af fødevarer påvirker klimaet.

Læs mere på Videnskab.dk: Vegetarer lever længere, men ikke fordi de fravælger kød

Udledningerne spænder fra produktionen af kunstgødning til brændstoffet, der bliver fyldt på traktorerne, transport af slagtedyr og nedfrysning af madvarer.

Inkluderet i beregningen er også gasudslip fra dyr, planter og jord. Udledninger fra butikkerne, hvor vi handler, samt tilberedningen af maden derhjemme er dog ikke med i beregningen.

»Der er en meget stor forskel på de forskellige kødtypers klimagasudledninger,« bekræfter Bob van Oort, seniorforsker ved forskningsinstituttet Cicero i Norge.

»Svinekød har et markant mindre aftryk end oksekød, og kylling og laks har et endnu mindre aftryk. Grøntsager og frugt dyrket udendørs har det mindste aftryk.«

Læs mere på Videnskab.dk: Du spiser dobbelt så meget kød som din oldefar

I det nye studie konkluderer forskerne, at grøntsager dyrket udendørs har det allermindste klimaaftryk.

Frugt dyrket udendørs, korn (undtagen ris), bønner og nødder har også et lille klimaaftryk. Det står en del værre til med grøntsager og frugt dyrket indendørs i drivhus.

Ris har et klimaaftryk per kilo, der nærmer sig kylling og fisk. Det skyldes, at ris bliver dyrket i vand, og at store mængder metan bliver udledt fra rismarkerne. Det er noget, som forskerne først blev klar over for nylig.

Svinekød har et klimaaftryk, der er dobbelt så stort som ris, og 15 gange større end udendørsdyrkede grøntsager. Alligevel er svinekødets klimaaftryk kun 1/5 af en tilsvarende mængde oksekød.

Andre artikler på Videnskab.dk