Har du en særlig opskrift, som du vil dele? Og har du lyst til at invitere BTs læsere med ind i dit køkken og vise, hvordan du gør? Tøv ikke. Send din opskrift og et par ord om dig selv til opskrift@bt.dk.

I denne uge får du en opskrift fra Katrine Knudsen som står bag bloggen www.jegelskermad.dk.

Opret dig som abonnement på BT PLUS og få hele opskriften samt de andre i serien. Husk at 1. måneds abonnement er helt gratis.

Som abonnent får du hver uge adgang til ugens 'Min bedste opskrift', over 1.800 guider om sundhed, motion, privatøkonomi, rejser mv. og en lang række reportager og artikler fra avisen BT. Hver uge deler helt almindelige danskere deres yndlingsopskrifter med BT.


I denne uge får du en opskrift fra Katrine Knudsen, som står bag bloggen www.jegelskermad.dk. Udover det arbejder hun til daglig arbejder hun som kundekonsulent i en a-kasse. Opskriften denne uge er 'Saftig helstegt honningkylling med æbler og persille'.

Har du en særlig opskrift, som du vil dele? Og har du lyst til at invitere BTs læsere med ind i dit køkken og vise, hvordan du gør? Tøv ikke. Send din opskrift og et par ord om dig selv til opskrift@bt.dk.

Hvem er du?

Jeg hedder Katrine Knudsen, er 32 år og bor i Hasselager med min mand og min søn på tre år. Jeg elsker mad, og jeg blogger på – ja – jegelskermad.dk. Til daglig er jeg kundekonsulent i en a-kasse, og bloggen er min legeplads og et dejligt afbræk med form og farve og smag, der giver kryderi på min hverdag.

Hvor tit laver du mad?

Jeg laver mad hver dag – mere eller mindre. For mig er det vigtigt, at det er lysten, der driver værket, og jeg følger ikke modens luner, men laver helt almindelig mad. Jeg vender gerne tilbage til de gamle, danske opskrifter. Sådan en slags moderne mormormad. Man kommer ikke udenom, at det er det, der smager godt. Jeg er ikke så bange for fedt og sødt. Så længe alting er med måde, må man gerne.Hvem har lært dig at lave mad?
Tja, min mor klagede over, at det var tåbeligt, at jeg ikke interesseret mig for at lave mad, inden jeg skulle flytte hjemmefra. Men det var jeg helt ligeglad med. Da jeg så selv blev mor, ville jeg gerne lære at lave tingene fra bunden. Og så måtte jeg bare i gang. Der var en uge, hvor vi fik boller i karry hver dag, fordi vi skulle knække koden. Det kunne være undgået, hvis jeg havde lyttet til min mor.

Hvad skulle dit sidste måltid være?

For mig er mad socialt, så mit sidste måltid skal bare være sammen med dem, jeg holder af.

Hvorfor har du valgt at lave helstegt honningkylling?
En søndagsmidag må gerne tage lidt tid at lave. Og det må gerne være noget, man går og glæder sig til. Slow food, der giver forventningsglæde, når man endelig kan sætte tænderne i en kylling.

OPSKRIFT: Saftig helstegt honningkylling med æbler og persille

 

Kylling:

  • Tænd ovnen på 200 grader.
  • Smør et ildfast fad med fedtstof.
  • Vask et æble, fjern kernehuset, og skær det ud i små tern.
  • Vask et bundt persille, ryst det for overskydende vand og bind bundtet sammen med madsnor.
  • Skær lidt smør ud i tern.
  • Skyl din kylling under rindende koldt vand.
  • Dup kyllingen med køkkenrulle og læg kyllingen på ryggen i det smurte fad.
  • Fyld kyllingen med æble, persille og smør.
  • Bind rumpen sammen med madsnor (eller ri rumpen sammen med en kødnål) så indholdet ikke falder ud under stegning.
  • Bland lidt honning og olie sammen til marinaden.
  • Smør kyllingen godt ind i marinaden.
  • Drys med salt og peber.
  • Snit i kødet omkring lårene, så de sidder mere løst og falder lidt ud til siden.
  • Steg i ovnen i ca. 60 min.
  • Brug et stegetermometer. Temperaturen skal være 75 grader, og væsken fra kyllingen skal være klar.
  • Balsamicodressing med sennep og honning:
  • Bland lidt olie, balsamico, sennep og honning sammen.
  • Smag til med salt og peber.

Kogte kartofler:

  • Vask og skræl kartoflerne og kom dem i en gryde.
  • Dæk kartoflerne med vand og drys med salt.
  • Lad dem koge i 15-20 min. al efter størrelsen (skal helst være ret ens i størrelsen).
  • Stik i kartoflerne, hvis kniven/strikkepinden går nemt igennem, så stil kartoflerne til side til hvile i 10-15 min. (skal blive i kogevandet).
  • Opbagt sovs;
  • Smelt smør i en tykbundet gryde og kom mel i, når smørret bruser let (middelvarme).
  • Rør melet sammen og pisk skiftevis kartoffelvand og mælk i.
  • Sovsen skal nå at tykne hver gang, inden du kommer mere væske i.
  • Der skal røres ofte og sørg for at blusset ikke er for varmt.
  • Rør bouillon i eller væske fra fadet, hvor kyllingen steges.
  • Dryp et par dråber kulør i.
  • Rør rundt og smag til med salt og peber og måske lidt ribsgele for sødme.

Knasende sprød kålsalat med fennikel og prikker af granatæble

  • Frigør granatæblekernerne fra granatæblet (eller erstat med en pose tørrede tranebær).
  • Skyl pære, hvidkål, fennikel og persille.
  • Halver pæren, fjern kernehuset og skær tynde skiver af pæren.
  • Fjern de yderste kålblade af hvidkålen og skær tynde strimler af hvidkålen.
  • Fjern toppen af fennikel (hvis den er med) og halver fennikel og skær tynde skiver deraf.
  • Ryst persillen fri for vand og hak den meget fint.
  • Bland det hele sammen i en skål.

Den klassiske agurkesalt:

  • Skold et sylteglas med låg og vend det på hovedet på et rent viskestykke.
  • Skær agurken ud i super tynde skiver med din aller skarpeste kniv. Pas på fingrene!
  • Pres væden ud af agurkeskiverne i hænderne (uden at ødelægge agurkerne).
  • Rør eddike, salt og sukker sammen. Når sukkeret er opløst, er eddikeblandingen klar. Men smag lige til med sukker eller salt.
  • Kom lidt grove peberkorn i eddiken.
  • Kom agurkeskiverne i det skoldede glas og hæld eddikeblandingen over.
  • Luk låget tæt indtil servering.

Mens kyllingen steges forbereder du kartofler, balsamicodressing og kålsalat. Agurkesalat er bedst at forbedre på forhånd, da den meget gerne skal trække lidt inden servering.