I denne uge får du opskrift fra Thomas Aaby Berdal, der i 2012 skabte konceptet 'I Will Cook For You', hvor han laver mad hos fremmede mennesker og spiser med. Her inviterer han indenfor i sit køkken, hvor han laver retten 'kebab med dukkah, chilisauce, kold koriandersauce, salat og hjemmebagt brød'.

Som abonnent får du hver uge adgang til ugens 'Min søndagsmiddag', over 1.800 guider om sundhed, motion, privatøkonomi, rejser mv. og en lang række reportager og artikler fra avisen BT. Hver uge deler helt almindelige danskere deres yndlingsopskrifter med BT.

I denne uge får du opskrift fra Thomas Aaby Berdal, der i 2012 skabte konceptet ’I Will Cook For You’, hvor han laver mad hos fremmede mennesker og spiser med. Her inviterer han indenfor i sit køkken, hvor han laver retten 'kebab med dukkah, chilisauce, kold koriandersauce, salat og hjemmebagt brød'.

Har du en særlig opskrift, som du vil dele? Og har du lyst til at invitere BTs læsere med ind i dit køkken og vise, hvordan du gør? Tøv ikke. Send din opskrift og et par ord om dig selv til opskrift@bt.dk.

Opret dig som abonnement på BT PLUS og få hele opskriften samt de andre i serien. 1. måneds abonnement er GRATIS.

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


 

Som abonnent får du hver uge adgang til ugens 'Min søndagsmiddag', over 1.800 guider om sundhed, motion, privatøkonomi, rejser mv. og en lang række reportager og artikler fra avisen BT. Hver uge deler helt almindelige danskere deres yndlingsopskrifter med BT.

I denne uge får du opskrift fra Thomas Aaby Berdal, der i 2012 skabte konceptet ’I Will Cook For You’, hvor han laver mad hos fremmede mennesker og spiser med. Her inviterer han indenfor i sit køkken, hvor han laver retten 'kebab med dukkah, chilisauce, kold koriandersauce, salat og hjemmebagt brød'.

Har du en særlig opskrift, som du vil dele? Og har du lyst til at invitere BTs læsere med ind i dit køkken og vise, hvordan du gør? Tøv ikke. Send din opskrift og et par ord om dig selv til opskrift@bt.dk.

Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag.
Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Hvem er du?
Jeg hedder Thomas Aaby Berdal, jeg er 40 år og bor på Frederiksberg. I 2012 skabte jeg ’I Will Cook For You’, hvor jeg laver mad hos fremmede mennesker og spiser med. Jeg er enormt madglad, men det mest interessante er de dynamikker, der sker omkring middagsbordet. Det kan give nogle rigtigt sjove oplevelser og samtaler.

Hvor tit laver du mad?
Jeg laver mad næsten hver dag i en eller anden udstrækning. Jeg kan godt lide enkel mad, hvor man lader råvarerne være sig selv og lade det smage af det, det er.

Hvem har lært dig at lave mad?
Det har jeg nok mest selv. Jeg har altid interesseret mig for det og har altid godt kunne lide at smage nye ting. Da jeg var ni år gammel, begyndte jeg at have maddage derhjemme. I begyndelsen var det for at slippe for opvasken, men så greb det om sig.

Hvad skulle dit sidste måltid være?
Det må nok blive en barndomsfavorit. Måske spaghetti bolognese eller en god burger. Det kan jeg altid spise, og det er sådan noget, jeg en gang imellem kan få helt vildt lyst til.

Hvorfor har du valgt at lave kebab med tilbehør?
Jeg kan godt lide mellemøstligt mad, som man sidder og snacker. Man kan både sidde sammen med venner rundt om bordet og nyde det sammen med god vin eller bare spise det foran fjernsynet. Det er for mig optimal søndagsmad.

 

OPSKRIFT: Kebab med dukkah, chilisauce, kold koriandersauce, salat og hjemmebagt brød

Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag.
Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Sådan gør du:

Kebab

  • Kødet skæres i tynde strimler. Resten af ingredienserne masseres ind i kødet. Det hele lægges i en frysepose, der lukkes tæt med så meget luft som muligt presset ud. Det kan med fordel ligge natten over i køleskab. Men minimum et par timer.
  • Kødet tages op, og en del af yoghurten tages fra (men gemmes i første omgang). Kødet steges hårdt og hurtigt på pande i et par skefulde olivenolie. Ønsker man sprødt kød, dupper man meget af yoghurten af og steger lidt af gangen på høj varme. Ønsker man en mere cremet og »mushy« ret, steger man al kødet på en gang og tilsætter lidt af overskudsyoghurten efter smag.

Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag.
Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Dukkah

  • Alle ingredienserne kværnes i en morter, krydderkværn, blender eller andet. Den kværnede nødde/kernemasse ristes herefter på en pande, til det har taget en mørkebrun farve og smages til med salt, peber og spidskommen.

Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag.
Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Chiliesauce

  • Harissa og tomatpuré ristes af på en tør pande for at brænde nogle af bitterstofferne af og trække det søde frem. Resten af ingredienserne på nær olivenolie tilsættes. Lad det simre og tilsæt 1/2 dl. olivenolie. Rør sammen over varmen, til det det har en grov, men alligevel homogen struktur. Smag til med syre, chili, sukker, salt og peber. Tag kanelen op, når du synes, chilisaucen har nok kanelsmag. Hæld saucen op i en skål. Og lad den køle af. Når saucen er kølet af, dækkes den med resten af olivenolien.

Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag.
Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Kold koriandersauce

  • Koriander hakkes groft og blandes med 1 dl. yoghurt, citron- og limesaft, sukker og lidt salt og peber. Det hele bledes grundigt, til du har et kraftigt, grønt koncentrat.
  • Resten af yoghurten hældes i en skål, og koncentratet røres forsigtigt i lidt ad gangen.

Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag.
Thomas Aaby Berdal fra I Will Cook Fot You - inviterer indenfor i sit køkken og laver en søndagsmiddag. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Salat

  • Pomeloen pilles. Frugtkødes frigøres fra hinder. Kernehuse og sten fjernes fra pærer, æbler og blommer, og disse skæres i tynde skiver. Skalotteløgene pilles og snittes fint. Persillen renses, og bladene pilles af stilkene og hakkes groft. Det hele blandes sammen og smages til med æblecidereddike, citron, lime, olivenolie, salt og peber.

Hurtigt brød

  • Gær og sukker opløses i vandet. Melet tilsættes sammen med salt lidt af gangen under omrøring, til du har en fast, men stadig lidt klæg og fugtig dej. Læg et fugtigt klæde over skålen og stil det til hævning ved stuetemperatur. Det skal stå en times tid eller to.
  • Drys en håndfuld mel på bordet og hæld dejen ud. Slå dejen godt sammen og form et cirkulært brød. Drys det med mel, og skær et kryds. Sæt brødet i en kold ovn på en bageplade med bagepapir, og sæt temperaturen på 250 grader.
  • Efter ca. 30-40 minutter er brødet færdigt.