Glem alt om gennemkogte blomkålshoveder. De sidste fem år er blomkål stormet frem som en hip grøntsag. Alt fra ris til pizza og steaks bliver i dag lavet af kålhovedet med de hvide buketter. BT’s grøntsagskok viser dig hvordan.

Foto: Jens Nørgaard
Vis mere



I denne uge vil BT’s grøntsagskok have dig til at lave ’blomkålssteaks’. Men ærligt talt. Steaks? Når der reelt er tale om den ofte overkogte hvide grøntsag, der mest er kendt for sin lidt pruttede kålsmag?

”Jeg kalder dem blomkålssteaks lidt for sjov,” erkender BT’s grøntsagskok Julie Karla.

Men så heller ikke mere for sjov. For de er faktisk tænkt som et fuldgyldigt, men grønt alternativ til bøffen.

”Der er faktisk noget bøf over dem. De er faste, og der er noget at tygge på. Det kommer jo aldrig til at smage i nærheden af en steak, men det smager mega godt i sig selv. Og så får man den der fornemmelse af, at blomkålssteaken – ligesom bøffen - er selve hovedelementet i middagen, mens kartofler og salat er tilbehøret,” forklarer Julie Karla.

Denne uges grønne opskrift lyder på netop blomkålsteaks, gratineret i ovnen med parmesan ovenpå og serveret med bagte søde kartofler til. Steaks fordi, blomkålet er skåret i tykke, hele skiver og serveres med gylden og sprød stegeskorpe.

”Det lækre er, at blomkålsskiverne er bagt møre i ovnen men får sprøde kanter. Når du tilbereder blomkål på denne måde, beholder det sin tekstur og er smukt at se på. Bagt blomkål kan bare noget. Blomkålens sødme bliver ligesom fremhævet,” forklarer grøntsagskokken.

Oprindelig er blomkål noget, vi forbinder med et godt gennemkogt, helt hoved, der både i konsistens og smag kan være en vandig og kedelig oplevelse. Men i disse år bliver blomkål i den grad nytænkt af især nettets mange madbloggere, herunder BT’s egen grøntkok.

”Blomkål er blevet super populært. Siden jeg lagde min blomkålspizza på bloggen for snart seks år siden, er der virkelig gået sport i at finde på sjove opskrifter med blomkål, både for mig og for mange andre bloggere. Blomkål er så velegnet til mange ting,” siger Julie Karla, der ud over blomkålspizza også laver blomkålsris af rå blomkål.

Men hun kan også sagtens stadig finde på at dampe et helt hoved. Men når hun gør det, sørger hun for at gøre det godt.

”Koger man blomkål, må man endelig ikke give det for meget. Blomkål kan hurtigt blive alt for vandet og fuldstændig smagsløst. Der skal stadig være bid,” lyder hendes råd.

”Dampet blomkålshoved skal efter min mening serveres med citron og masser af smør,” tilføjer hun.

Blomkålssteaks med parmesan og purløgsolie (4 pers)

  • 2 blomkål
  • olivenolie
  • tørret hvidløg
  • fintrevet parmesan (fra et helt stykke)
  • salt
  • friskkværnet peber

Purløgsolie:

  • 5 spsk god olivenolie
  • ½ potte purløg (ca. 4 spsk finthakket)
  • fintrevet skal af ¼ øko citron

Tilbehør:

  • 500 g søde kartofler
  • olivenolie
  • 4 spsk halverede let ristede mandler
  • 4 tsk kapers

Sådan gør du:

Skær blomkålene i tykke skiver oppe fra buketterne og ned igennem til roden. Det gør ikke noget, hvis nogle af buketterne brækker af, men prøv at få hele blomkålsskiver. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl dem grundigt med olivenolie rørt med lidt hvidløgspulver. Drys med salt og friskkværnet peber og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min.

Skræl kartoflerne og skær dem i både. Hæld olivenolie over samt salt og friskkværnet peber. Bag også dem sammen med blomkålene og i lige så lang tid.  Efter 25 min. tager du blomkålene ud af ovnen og drysser godt med fintrevet parmesan over dem. Sæt dem tilbage i ovnen og giv dem 7-8 min. mere, indtil dine blomkålssteaks er sprøde i kanterne, og osten er godt smeltet.

Rør 5 spsk olivenolie sammen med 4 spsk fintrevet purløg og fintrevet citronskal. Anret de færdigbagte blomkålssteaks på tallerkener sammen med de bagte søde kartofler. Dryp purløgsolie over. Drys med halverede, let ristede mandler samt kapers og servér retten evt. med en salat efter eget valg til.