Tærter er lækre, og også lidt besværlige, når dejen skal passe ned i formen. Men sådan behøver det ikke være. Mød den franske galette. En super nem og lækker tærte, der skal se hjemmelavet ud.

Det er en tærte. Bare ikke sådan en, som du plejer at stå og bakse med. Galetten er nemlig meget nemmere. En fransk tærte bagt helt uden form.

»I stedet bøjer man kanterne ind over fyldet, hvilket giver et mere rustikt og hjemmelavet udseende samtidigt med, at du stadig kan se fyldet i midten. Du får på den måde en sprød bund, der samler sig om et saftigt fyld i midten,« forklarer BT’s grøntsagskok Anna Bartels.

Galetten består – præcis ligesom tærten – af lækkert fyld på en bund af udrullet dej. Men i stedet for at få dejen til at passe ned i et tærtefad, er galettens dejkanter bøjet ind over fyldet, så den ligner en mellemting mellem en pizza og tærte. Du skal stadig rulle dejen ud, men den behøver ikke være lige så rund og flot, som til den almindelige tærte.

»Når jeg bager tærter, laver jeg altid en mere fedtfattig dej end de klassiske smørfyldte. Derfor kan det være lidt mere besværligt at få den ned i en tærteform. Med en galette ligger du bare dejen mellem to stykker bagepapir, ruller den ud, fjerner det øverste stykke bagepapir, kommer fyld i midten og folder kanterne ind over,« forklarer Anna Bartels.

Ligesom tærten kan galetten fyldes med hvad som helst. Alle grøntsager kan bruges. Anna Bartels har dog valgt klassisk tærtefyld – bacon, porrer og ost - i denne uges opskrift.

»Brug, hvad du har lyst til eller har i køleskabet, for alt kan nærmest bruges. Galette er en oplagt tøm-køleskabet-ret,« siger hun.

Dog er der én ingrediens, du ifølge Anna Bartels altid bør huske:

»Det er altid lækkert med ost i en tærte«.

Galette kan sagtens spises alene, men skal den gøre det ud for et helt måltid, anbefaler Anna Bartels, at du spiser en salat til, ligesom du også ville med en normal tærte.

»Det gør, at tærten rækker til flere personer. Måske er der endda rester, som du kan tage med på madpakken. Næste dag smager galetten faktisk nærmest endnu bedre, fordi den røgede baconsmag slår mere igennem,« siger grøntsagskokken.

Galette med porrer, bacon og ost (3-4 pers med tilbehør)

Dej:

  • 1,5 dl fuldkornsmel
  • 2 dl hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl olie
  • 0,5 dl creme fraiche
  • ca 0,5 dl vand

Fyld:

  • 150 g bacon
  • 4 porrer
  • 2 løg
  • 1 spsk tørret timian
  • 2 æg
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 stor håndfuld groftrevet god ost (fx modnet cheddar)
  • salt og peber

Sådan gør du:

Ælt alle ingredienser til dejen sammen og kom vand i, til du har en sammenhængende dej. Kom dejen på køl, mens du laver fyldet.

Skær bacon i små tern og steg dem sprøde på en varm pande. Kom dem på fedtsugende papir og hæld det meste af fedtet fra (gem dog 1 spsk). Skær ender af porrerne, skyl dem godt og skær dem i tynde skiver. Skræl løg og skær også dem i tynde strimler. Steg løg og porrer ved middel-svag varme i det gemte baconfedt med et drys salt, peber og timian, til de bliver bløde og falder lidt sammen (cirka 15 min.). Rør til sidst bacon med. Pisk æg, creme fraiche, ost og friskkværnet peber sammen (gem 1 stor spsk ost til senere).

Rul dejen ud til en cirkel, evt. mellem 2 stykker bagepapir. Den er grov, og der skal arbejdes lidt for at få den rund, men den må gerne være rustik. Fordel porreblandingen i midten og lad 2-3 cm af kanten være fri. Fordel æggemassen ovenpå, fold kanterne ind over og sørg for at lukke eventuelle huller i kanten. Drys med det sidste ost og bag i cirka 30-35 min. ved 180 grader varmluft, til tærten er gylden og fast. Lad den afkøle i 5-10 min. og server med en grøn salat til.