Østershatte, enebær, judasører, slåen og skovæbler er blandt de råvarer, som du kan plukke ganske gratis i naturen i vintersæsonen.

Sommer- og efterårssæsonen er kendt for at byde på et stort spisekammer i naturen, men de kolde måneder har også sine specialiteter.

Faktisk topper nogle af naturens sager i vintersæsonen, fortæller naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen.

»Man har en forventning om, at det bugner i efteråret, og så stopper det, men faktisk er der svampe og frugter, der bliver bedre af, at det bliver lidt koldere. Det er slåen et godt eksempel på,« siger hun.

Slåen vokser på høje buske, der ofte findes i skovbryn, langs hegn og klitter.

»Slåen er blåduggede frugter forklædt som bær, men de skal fryses inden brug for at trække sødme ud. Lige så dårligt de smager som friske fra træet, lige så godt smager de, når de er forarbejdet lidt med frost. Så kan man bruge dem til snaps, likør, saft og gelé,« siger Marie Roland fra Naturstyrelsen.

Her får du fire andre anbefalinger til vintersæsonens specialiteter, som du kan finde i naturen:

1) Judasøre

Den klokkeformede, mørkebrune og bruskede svamp findes typisk på hyldetræer- og grene og har fået sit karakteristiske navn fra en fortælling i Bibelen.

Judasøre er meget vandholdig og ikke så god at stege, men kan bruges som fyld i supper.

»Den ligner ikke noget, man kan spise, men det er faktisk en fin spisesvamp, som også er god i wokretter. Den bliver brugt meget i det asiatiske køkken,« fortæller Marie Roland.

2) Skovæbler

Vilde skovæbler vokser typisk langs markhegn og skovkanter. De er mindre end almindelige æbler, men mere syrlige i smagen, siger Rie Birk Lauridsen, som er rådgiver i Haveselskabet.

»Dem kan man lave gelé af eller bruge i kødretter for at få lidt syre. Man kan også bruge dem i bagværk, hvis man blander godt med sukker i,« siger hun.

3) Enebær

Enebær kan både drikkes og spises. De næsten sorte bær kan trække sammen med en flaske ren alkohol og serveres som snaps, fortæller Marie Roland og tilføjer:

»Man kan også tørre enebærrene og støde dem med en morter. Det kan man bruge som et kraftigt krydderi, der passer godt til vildt,« siger hun.

4) Østershatte

Østershatte gror typisk på løvtræer og findes især i de østdanske skove.

Den hvidbrune spisesvamp er robust over for nattefrost, fordi den tit findes på træstammerne og derfor ikke er så eksponeret. Man kan faktisk finde dem helt ind i december.

»Det er en god spisesvamp. Put smør på panden - måske med lidt hvidløg og fløde - og put det hele op på et stykke ristet franskbrød med et drys persille,« tipper Marie Roland.

/ritzau fokus/