Den rødbrune nød er især en velsmagende komponent til svampe i det salte køkken og chokolade i det søde køkken. Her er fem sublime opskrifter.

Efteråret byder på et mægtigt spisekammer af sæsonspecialiteter som svampe, nedfaldsfrugter og ikke mindst kastanjer.

Og den rødbrune nød er faktisk rigtig nem at bruge som en spændende komponent i køkkenet, siger Mikkel-Lau Mikkelsen fra Byhøst.

»Når du har samlet kastanjerne, er det bare at skære et kryds i bunden af dem og bage dem, så de åbner sig som en blomst, man kan plukke nøden ud af,« fortæller han.

Også i det søde køkken er kastanjerne delikate, fortæller madskribent og kogebogsforfatter Rukiye Benli.

»Kastanjer smager fuldstændig fantastisk sammen med chokolade,« siger hun.

1) Svamperagout - og risotto

I det salte køkken spiller kastanjer især godt sammen med svampe, fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

»Jeg synes, det er oplagt at tænke i sæsonen, og der har vi svampe. Hvis du laver en svamperagout, så steg svampene af, kog dem ind med en smule rødvin og fløde, og kom kastanjer i,« siger han og fortsætter:

»Ellers kan jeg også anbefale risotto med svampe og kastanjer, som er superlækkert. Hvor svampe giver umami og bid, så giver kastanjerne fedme og cremethed, som understøtter svampene rigtigt godt.«

2) Kastanje-kartoffelmos

Drys grofthakkede ristede kastanjer over en hjemmelavet kartoffelmos kogt på smør og mælk.

»Rist dem eventuelt med en lille smule timian. Så får du en god bund og aroma i smagen,« siger Mikkel-Lau Mikkelsen.

3) Letrøgede kastanjer

Inden grillsæsonen slutter, kan man nå at lave letrøgede kastanjer.

»Varm kastanjerne, få dem ud af skallen, og læg dem på en slukket grill med et par gløder i bunden. Smid forskellige urter som timian, salvie eller rosmarin på, og læg låget på.«

»Lad dem stå derinde i måske ti minutters, og så har du en letrøget kastanje, som er super lækker som tilbehør til kød,« fortæller Mikkel-Lau Mikkelsen.

4) Trøfler med kastanjer

En lækker efterårssnack er trøfler med kastanjer, fortæller Rukiye Benli.

»Kog fløde op, og hæld 100 gram mælkechokolade og 50 gram mørk chokolade i, til det smelter. Tilsæt 20 gram smør, og 50 gram afskallede enten kogte eller bagte kastanjer.«

»Når massen er afkølet, kan man forme kugler af trøffelmassen, som rulles i finthakkede hasselnødder.«

5) Karamelliserede kastanjer

»Lav et snit om kastanjerne, og kog dem i vand i cirka 20-30 minutter. Lad dem køle af, pil skallen og membranerne af. Bring vand og sukker i kog, og tilsæt kastanjerne, som koges ved meget svag varme i cirka to timer, indtil de er møre«, siger Rukiye Benli.

»Nyd de små delikatesser til en stærk kop kaffe,« siger hun.

/ritzau/FOKUS