Dansk metode kan finde farlige kemikalier i fødevareemballage - stoffer, som forskerne end ikke vidste, de skulle lede efter.

Pizzabakker, poser til mikrobølgeovnspopcorn og muffinforme.

Pap- og papiremballage til fødevarer findes alle steder, men forskere ved meget lidt om, hvilke kemikalier der findes i dem, og hvordan de kan påvirke vores helbred.

Det skal der ifølge danske forskere fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gøres noget ved, og derfor har de udviklet en metode, der kan identificere problematiske kemikalier i fødevareemballage af pap og papir. Det skriver Videnskab.dk.

Tilgangen benytter sig af levende celletests og avanceret analytisk kemi, som kan afgøre, om der i fødevareemballagen findes eksempelvis kræftfremkaldende- eller hormonforstyrrende stoffer.

»Metoden kan endda finde kemikalier, som kan være skadelige for mennesker, men som vi ikke kender til i forvejen,« fortæller professor Anne Marie Vinggaard fra DTU.

Den nye metode er for nylig blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Food and Chemical Toxicology.

Læs også på Videnskab.dk: Penisstørrelse: Er stor virkelig bedst?

Fandt hormonforstyrrende stoffer i pizzabakke

Forskerne fra DTU har testet deres strategi på både en pizzabakke og en type smørrebrødspapir til at pakke sandwich ind i.

Det gjorde de for at verificere, at metoden virkede efter hensigten.

Undersøgelsen gav udslag for hormonforstyrrende aktivitet i både pizzabakken og i smørrebrødspapiret, og efterfølgende analyse viste, at:

Pizzabakken indeholdt bisphenol A og phthalater, der kan påvirke hormonbalancen blandt kvinder og mænd.
Sandwichpapiret indeholdt stoffet abietinsyre, som forskere mistænker for, sammen med andre stoffer, at kunne have en effekt på mandlige kønshormoner.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er mug på gammel mad farlig at spise - mens gorgonzola er en delikatesse?

»Bisphenol A og phthalater er formentlig til stede i emballagen, fordi producenterne har brugt genbrugspapir. I sandwichpapiret er vores formodning, at abietinsyre er tilsat for at gøre papiret resistent over for vand og olie,« siger Anne Marie Vinggaard.

Du kan læse hele artiklen hos Videnskab.dk:

Læs også på Videnskab.dk:

Hvorfor ser ældre sorte mennesker så godt ud?

Mad påvirker os vidt forskelligt