Stadigt flere danskere spiser kødfrie måltider uden at være vegetarer eller veganere. Du kan nemlig sagtens lave grønne måltider, der både mætter maven og øjet. BT’s grøntsagskok afslører veganertricket, der gør grøn mad ekstra cremet og fyldigt.

For ti år siden ville ordet ’vegansk’ lede tankerne hen på hippier og religiøse sekter. I dag kan selv mange kødelskere udtale ordet, uden at smagen i munden ændrer sig markant. Vegansk er kommet på mode.

”Der er mange, der er blevet såkaldte flexitarer, hvor kødet skiftes helt ud med grønne alternativer et par gange om ugen,” fortæller BT’s grøntsagskok, madblogger Julie Karla.

Foto: Jens Nørgaard
Vis mere

Hvor vegetarer spiser en kost uden kød, går veganere skridtet videre og undgår alle animalske produkter som kød, mælk, æg og honning. Mens vegetarisk kost har været udbredt i årtier også blandt almindelige danskere, er veganerkosten først blevet almindeligt kendt inden for de seneste fem års tid.

”Vegansk mad henvender sig bredt i disse år, hvor der er fokus på at spise mere grønt og mindre kød af hensyn til klimaet. Og fordi, der er fokus på, at de veganske alternativer ofte er super sunde, for eksempel fordi de indeholder produkter som kokosolie og nøddesmør,” forklarer Julie Karla, der ikke selv er veganer, men ’flexitar’ og derfor også udvikler opskrifter, der er veganske.

”For mig er vegansk mad interessant, fordi det gør min madlavning mere fantasifuld, når jeg skal prøve at udelade animalske produkter. Jeg spiser også kød, æg og mejeriprodukter, så jeg ser det mere som et benspænd, der gør mig kreativ i køkkenet,” siger Julie Karla, der oplever, at mange besøgende på hendes madblog netop søger veganske opskrifter for at mindske kødindtaget, men også for at få mere variation i måltiderne.

En af de veganske retter, som hun selv holder meget af, er champignonsuppen, som BT’s læsere får opskriften på i denne uge. Suppen er et rigtig godt eksempel på, hvorfor du sagtens kan spise vegansk et par gange ugentligt uden at savne animalske fødevarer. Der er nemlig brugt et typisk vegansk trick til at gøre retten cremet, fyldig, mættende og i det hele taget lige så mums, som var den med fløde fra koen. Tricket er at blende cashewnødder med i suppen.

”De fungerer som erstatning for fløden. Cashewnødder indeholder en masse dejlig fedme, som gør suppen ekstra cremet, når man blender den. Udover at give fedme gør det også, at suppen mætter rigtig godt. Og så er de sunde umættede fedtsyrer i nødderne super gode for os,” forklarer Julie Karla.

Blendede cashewnødder bliver ofte brugt i det veganske køkken som erstatning for eksempelvis ost i ostesaucer eller flødeost i en vegansk cheesecake.

Er du ikke til det veganske alternativ, eller spiser du ikke nødder, kan du sagtens lave suppen med almindelig fløde, forsikrer Julie Karla.

”Champignonsuppe er en god gammeldags klassiker, som aldrig går af mode. Og den helt old school med fløde holder stadig. Men den veganske variant er sjov, sund og anderledes, og smager så skønt,” siger hun.

Ekstra cremet vegansk champignonsuppe (4 pers = forret / 2 pers = hovedret)

Foto: Julie Karla
Vis mere

  • 2 bakker champignon (fx 1 hvid og 1 brun)
  • 2 stk blegselleri
  • 1 stk porre (brug kun den hvide og meget lysegrønne del)
  • 2 stk bananskalotteløg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 kviste frisk timian
  • 2 spsk kokosolie
  • ca. 5 dl grøntsagsbouillon (alternativt hønsebouillon)
  • 1 1/2 spsk hvedemel
  • 1 tsk olivenolie
  • 1 tsk æblecidereddike
  • 60 g usaltede cashewnødder
  • frisk purløg til pynt
  • olivenolie til pynt

Foto: Julie Karla
Vis mere

Sådan gør du:

Start med lægge cashewnødder i blød i vand minimum tre timer før eller gerne natten over. Hak løg og hvidløg fint og kom det i en gryde med 1 spsk kokosolie. Steg gyldent. Tilsæt finthakket selleri og porre samt grofthakket timian. Vask champignon fri for jord og tør dem på et viskestykke. Tag halvdelen af de brune champignon fra og gem dem til senere. Hak de øvrige champignon groft og kom dem i gryden.

Når svampene begynder at smide væde, tilsætter du hvedemel. Rør godt rundt. Tilsæt grøntsagsbouillon lidt ad gangen. Lad suppen småsimre 10 min.  under låg. Skær imens de resterende brune champignoner i skiver og steg dem i 1 spsk kokosolie på pande. Når de er stegt møre, sættes de til side til senere. Hæld vandet fra cashewnødderne og kom dem og suppen i en foodprocessor eller blender og blend suppen helt fint. Smag til med æblecidereddike, friskkværnet peber og olivenolie. Hæld suppen tilbage i gryden og kom de stegte champignoner i. Anret suppen med frisk purløg og dråber af god olivenolie på toppen.

Foto: Julie Karla
Vis mere