Det dejlige, varme sommervejr får os til at rykke udenfor med en picnickurv i parken eller grill på stranden.

Men selvom det er hyggeligt, så risikerer vi at blive syge, hvis vi ikke passer ordentligt på koldskålen, grillpølserne eller den friske frugt.

- Koldskål og mælk kan f.eks. hurtigt blive klamt og klumpet i varmen. Når det begynder at klumpe, er det fordi, der sker en vækst af bakterier, og selv om det er ufarlige bakterier, er der en risiko for, at farlige bakterier også kan vokse, siger levnedsmiddelkandidat i Fødevarestyrelsen, Helle Eriksen.

Med B.T. Plus får du:

- Gode råd om sommermads-hygiejne

- Hvordan undgår du at blive syg af frugt, koldskål, bælgærter, kød, mayonnaise, grillpølser, ost eller skiveskåret kødpålæg.

- Med et abonnement på B.T. Plus får du desuden adgang til en lang række guides til bedre sundhed, test af elektronik, løbesko, solcreme og meget mere. Læs mere her.


I Kongens Have i det indre København ligger folk på rad og række med tæpper og medbragt mad. B.T. satte sig ned hos kæresteparret Matilde Schmidt og Rune Buck for at høre, om de følger fødevareekspert Helle Eriksens anbefalinger, når det kommer til sommerens populære madvarer.

Vindruer i bakke

Rune: - Jeg skyller dem, når vi er derhjemme, men hvis jeg købte dem for at spise dem her i parken, ville tanken om bakterier ikke afholde mig fra at putte dem i munden.

Matilde: - Det er noget andet med jordbær, for der kan så nemt sætte sig noget jord fast på dem. Så jordbær ville jeg ikke spise uden at skylle dem.

Kødpålæg

Matilde: - Det ville jeg ikke lade ligge længe udenfor, men tage ud, lige inden det skulle spises. Pålæg bliver hurtigt klamt og ligger og sveder. Jeg ville også smide det ud, hvis det har stået i solen. Det ser bare ikke lækkert ud og er en bakterie-bombe.

Rune: - Ja, man hører jo så meget om, at pålæg er usundt, så det er vi nok lidt mere opmærksomme på.

Ost

Matilde: - Selv om ost godt kan holde sig længe udenfor, ville jeg ikke spise den, hvis den havde stået ude. Ost bliver hurtigt tør, og så er den ikke så lækker. Det skulle bare hurtigt ud på bordet og så ind i køleskabet igen.

Koldskål

Rune: - Den skal bare være kold, ellers er den ikke lækker. Det er ligesom med mælk – den bliver hurtigt uappetitlig, hvis den er lunken.

Matilde: - Koldskål skal virkelig være helt kold - ellers kan jeg ikke lide den. Så nej tak til at lade koldskål stå i varmen.

Rune: - Jeg tænker ikke over, om der er æg i koldskålen eller ej. Når jeg køber koldskål, går jeg også ud fra, at varen er i orden.

Kylling

Rune: - Jeg sørger for at holde den rå kylling væk fra grøntsager og tænker bestemt over, at kød og grønt skal holdes separat. Når jeg tænker over det, bruger jo dog alligevel nok den samme tang til både råt og tilberedt kød. Det oplever jeg ikke så tit, at folk er obs på, og det er jeg så åbenbart heller ikke selv.

Andre læser også