Donuts er måske ikke en af de søde sager, du laver oftest derhjemme, men de søde, runde amerikanske kager er nemmere at mestre, end du tror. Og så kan hele familien lege løs med fyld og topping helt efter egen smag.

Den er berømt for hullet, men kagen udenom er heller ikke ringe. Donuts er en lækker sød og fedtet kage, som flere og flere kaster sig ud i at lave selv, lyder det fra BTs dessertkok.

»Det er jo oprindeligt en amerikansk klassiker, men flere og flere herhjemme kaster sig ud i at lave dem. Doughnuts bliver stadig mere populært, men selvfølgelig stadig ikke lige så normalt som at bage kanelsnegle,« siger Anne Moltke Dahl.

Donuts – også stavet doughnuts - er runde kager med et hul i midten. De kan enten være lavet af gærdej eller kagedej med bagepulver, de kan friteres i olie eller bages i ovnen, og så kan de smagssættes, formes og pyntes på uendelige måder.

»Jeg foretrækker de friterede doughnuts, som er lavet med en sød gærdej. Og så skal de, ligesom andet bagværk med gær, helst være helt friske, når de bliver serveret,« siger Anne Moltke Dahl med henvisning til, at gærbrød er særligt lækkert, mens det er lunt og friskbagt, men hurtigere bliver tørt og kedeligt end for eksempel kagedej bagt med bagepulver.

Donuts kan spises naturel kun med sukker på, men de kan også varieres helt efter smag. Det gælder både fyld og topping. Ofte er de overtrukket med glasur eller flormelis eller fyldt med marmelade. Men de kan også fyldes med chokolade eller kagecreme. Selve dejen kan endda også smages til med alt fra citronskal til kanel eller kardemomme, ligesom de kan toppes med hvad som helst. Anne Moltke Dahl elsker selv at lave donuts af netop den grund.

»Doughnuts er en genial, sjov aktivitet at lave med familien, når der er lidt ekstra tid på programmet. Det er sjovt at udstikke dejen, og så er det rigtig underholdende at pynte dem. Kun fantasien sætter grænserne, når det kommer til glasur og krymmel,« forklarer hun.

Skulle du være bange for, om du kan finde ud af lave donuts, kan du godt slappe af, lover Anne Moltke Dahl, der står bag denne uges opskrift på donuts, der godt nok strækker sig over to to dage at lave, men:

»Det er overhovedet ikke svært at lave doughnuts,« forsikrer hun.

Hjemmelavede doughnuts (18 stk)

  • 270 ml sødmælk
  • 50 g sukker
  • 2 ¼ tsk tørgær
  • 2 æg
  • 140 g smør
  • ca. 530 g mel
  • 1/3 tsk salt
  • 1 liter vindruekerneolie eller solsikkeolie (til stegning)

Sådan gør du:

Dag 1

Varm mælken til lun temperatur og tilsæt sukker og tørgær. Rør rundt i skålen, og lad det hvile i 8 min. på køkkenbordet. Smelt smør i en anden skål og køl det let ned. Tilsæt sammenpiskede æg til smørret og rør rundt imens. Kom både æggeblandingen og gærblandingen i en røremaskine med en dejkrog. Rør sammen og tilsæt derefter salt og mel lidt ad gangen. Når alt mel er blandet i dejen, kør videre i røremaskinen i 5-7 min. Kom derefter dejen over i en skål, som er let smurt med olie. Dæk den med husholdningsfilm og lad dejen hvile på køl i 3 timer eller natten over.

Dag 2

Rul dejen ud på et let meldrysset bord til ca. 1 cm tykkelse. Udstik cirkler med en udstikker på ca. 7,5 cm og derefter huller med en 3 cm udstikker. Kom doughnuts og ’huller’ over på et bagepapir drysset med en smule mel eller på en silikonemåtte. Dæk med et viskestykke og lad dem hæve lunt i ca. 90 min., måske lidt kortere. Varm olien i en gryde til 180 grader. Steg 2-3 doughnuts ad gangen i ca. 45 sekunder på hver side, indtil de er gyldne. Steg også hullerne. Brug en hulske til at fjerne doughnuts og huller fra gryden og placer dem på adskillige lag køkkenrulle. Vend dem rundt flere gange, så køkkenrullen kan suge så meget fedt som muligt.

Pynt, glasér og top dine doughnuts med glasur og topping helt efter din egen smag. Server doughnuts straks, mens de er friskbagte.

Andre læser også