Får du nok af de grove grøntsager, som kål og rodfrugter, som gør din krop i stand til at forebygge livsstilssygdomme? Danskerne er blevet inddelt i fire typer – hvilken er du?

Et flertal af danskerne holder sig langt væk fra kål og rodfrugter, når de handler ind til dagens aftensmad. Faktisk er de grove, bitre grøntsager de mest upopulære grøntsager hos danskerne.

Spiser du nok af de grove grøntsager, eller er du lidt af en dovenspiser, når det kommer til det grønne køkken? Find dig selv i forskernes kategorier hos Videnskab.dk.

Mange tyer derfor til sødere grøntsager for at undgå den bitre smag. Men der er en årsag til, at de grove grøntsager smager, som de gør. De indeholder såkaldte bitterstoffer, som kan forebygge livsstilssygdomme som type 2-diabetes. De er med andre ord rigtig, rigtig gode for os.

Et nyt tværfagligt forskningsprojekt mellem Aarhus Universitet og Syddansk Universitet sætter derfor nu fokus på, hvordan man kan få danskerne til at spise flere af de grove grøntsager.

Læs også hos Videnskab.dk: Lyde ændrer, hvordan mad smager

Her har ph.d.-studerende Tove Kjær Beck fra Aarhus Universitet undersøgt, hvilken type danskere, der har sværest ved at spise broccoli, kål og rodfrugter. Det har hun gjort for at gøre det lettere at målrette fremtidige kampagner på området.

Hendes undersøgelse om danskernes madvaner viser en uhyggelig tendens.

»Ifølge vores resultater tilhører de fleste danskere den gruppe, som spiser færrest grøntsager. Det kan blive en nationalt sundhedsproblem,« siger Tove Kjær Beck.

Læs også hos Videnskab.dk: 20 års forskning: Så skadelig er cannabis

I forbrugerundersøgelsen spurgte Tove Kjær Beck 1.000 tilfældigt udvalgte danskere i alderen 18 til 75 år om deres vaner med grøntsager i hverdagen. Ud fra resultaterne kunne hun inddele danskerne i fire grupper med hver deres karakteristika:

1.    Grovæderne: Denne gruppe er såkaldte ‘foodies’. De spiser mange kålarter og rodfrugter og har et stort kendskab til de grove grøntsager, som de tilbereder på mange forskellige måder. Gruppen går meget op i den mad, som de kan lide at spise, og de bruger over én time om dagen på at tilberede deres aftensmad. Sundhed er ikke altafgørende for dem, men smagen af maden er i fokus. Det er særligt ældre, der tilhører denne kategori.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor smager flymad af pap

2.    Rødbede-gruppen: Gruppen her spiser ikke mange grove grøntsager, men spiser dog mange syltede rødbeder, persillerod og hvidkål. Gruppen er drevet af gamle madtraditioner, som de har med sig fra barndommen. Det er særligt mænd over 70 år, der selv dyrker grøntsager, som tilhører denne gruppe. De tilbereder ofte deres mad meget ensformigt.

3.    Gulerods-gruppen: Denne gruppe spiser - nok ikke særligt overraskende - mange gulerødder, da det er en meget normal og tilgængelig grøntsag. De spiser ikke så mange grove grøntsager, men er drevet af en sund livsstil. Gruppen er meget fysisk aktiv. Det er oftest kvinder i alderen 30-50 med en kernefamilie, som ofte har en højere uddannelse end gennemsnittet. Gruppen bruger dog ikke så lang tid i køkkenet, fordi madlavningen gerne må være bekvem.

Kan du ikke finde dig selv i nogle af disse grupper? Så er du formentlig blandt ”de umotiverede”: