Er du træt af de høje hæle, den massive larm og de dyre drinks på byens diskoteker? Eller mangler du bare et godt sted at tage hen, når du og veninderne skal tale om stort og småt? Så anbefaler vi en tur på en af vores ni favorit-bodegaer i København.

For selvom vi ved, at alkohol-stop ofte er lig med vægttab, så holder det os ikke tilbage fra en sjov aften i byen. Så læs med her og husk, at du kan gøre meget for at undgå tømmermænd dagen derpå.

1. Det Rene Glas – Hygiejnisk service i topklasse
Det Rene Glas er en bodega af den gamle skole. Her sidder stamgæsterne i baren, og deler ud af deres fornøjelige historier. Alt imens de fattige studerende med trang til billige øl sidder bagerst i lokalet med hænderne fulde af terninger. Det Rene Glas er ikke blot et hyggeligt sted med orange lamper og teaktræsmøbler. Det er også en bodega med en lang historie. Ud over at flere generationer af bartendere har serveret øl for weekend og hverdagsgæster siden 1891, så er det også stedet, hvor kvinder først fik adgang i 1969. Måske tog det dem lang tid at byde os velkomne, men i dag lader især stamgæsterne til at glæde sig over hunkønnets indtrængen.

Bonusinfo:
Hvis du nogensinde har undret dig over hvor navnet 'Det Rene Glas' stammer fra, så får du her svaret. Stedet blev kendt for deres gode hygiejniske service, da de i en lang årrække tilbød at skylle de tørstige kunders glas mellem hver udskænkning. Det kan du jo huske på næste gang du skal ud.

Peter Fabers Gade 18, 2200 København N

2. Café Sommersted – De studerendes stamsted
Café Sommersted er en bodegaklassiker. Her sender den legendariske ejer Cindy kolde øl, flæskesvær og cowboytoast over disken. Et hyggeligt sted både i de tidlige og sene nattetimer. Er du blevet træt af Kødbyens elektroniske musik og lunkne dåseøl, så tag forbi Cindy og prøv hendes nybryggede Irish Coffee eller få flashback til teenageårene med en Filur. Selvom aldersgennemsnittet er svingende, vil du opleve, at hovedparten af de besøgende er studerende. Med en placering tæt på Kødbyen og Vesterbros utal af spillesteder, er det en alle tiders bodega både før og efter din bytur. En godnat øl og et spil snyd slår aldrig fejl på Café Sommersted.

Bonusinfo:
Bliv ikke forskrækket, hvis der pludseligt lyder høje musikalske toner fra andetsteds end barens jukeboks. Der er nemlig et stort klaver i det aflange rum, hvor de festlige gæster glædeligt giver et nummer.

Sommerstedgade 2, 1718 København V

3. Bo-Bi Bar – Kig hinanden i øjnene og lad mobilen blive i lommen
Bo-Bi Bar en af Københavns ældste bodegaer. Det er stedet hvor særligt kunstnere og forfattere har vist sig siden Første Verdenskrig. Her er lamperne draperede, tapetet rødt og gardinerne hvide.

Over højtalerne lyder velkendte jazzhits som 'Hit The Road Jack' af Ray Charles alt imens der føres intellektuelle samtaler i baren. Et perfekt sted at vende verdenssituationen i ro og mag, med dem du holder af. Når du besøger Bo-Bi Bar foretrækkes det, at telefonen bliver i lommen. Derfor er denne bodega ideel for jer, der bare vil nyde hinandens selskab uden forstyrrelser udefra. Hvis du er på udkig efter et autentisk sted, hvor du og veninderne kan drikke kaffe eller øl, så er Bo-Bi Bar et godt valg. Her er kaffelatten og caféminimalismen byttet ud med sort filterkaffe, hårdkogte æg (!) og hyggelig stueatmosfære.

Bonusinfo:
Bo-Bi Bar serverer som den eneste bodega i guiden brunch. Men ikke en helt almindelig en af slagsen. En brunch på Bo-Bi Bar inkluderer et hårdkogt æg med sennep, en sort kop kaffe og en Gammel Dansk. Velbekomme.

Klareboderne 14, 1115 København K

4. Funch's Vinstue – Smørrebrød og udtrådte træsko
En klassisk billig og brun bodega. Perfekt til fredagsfyraftensøl og lange snakke i de sene nattetimer. Her kan du slænge dig i de små båse med bænke betrukket i skind og spise smørrebrød i lange baner. På væggene hænger der gamle københavnerbilleder. Et SU-venligt sted, hvor du, uden at blive ruineret, kan give en omgang til veninderne. Med en central placering lige ved Torvehallerne og Nørreport, kan denne bodega fungere som opholdssted inden- og efter byturen. Men det er uden tvivl også et helaftenssted, med mindre du føler ubehag ved små røgtunge lokaler og opsøgende stamgæster. Her møder du alt fra udtrådte træsko, sneakers og høje hæle.

Bonusinfo:
Da vi ringede til Funch's Vinstue, for at få en god bodegahistorie, smed kvinden i den anden ende røret på. Selvom de tydeligvis ikke er meget for at snakke med  forstyrrende journalister, så er de sædvanligvis venlige og imødekommende på Funch's Vinstue.

Nørre Farimagsgade 55, 1000 København K

5. Café Langebro – Pubstemning og ølentusiaster
En aften på bodega behøver ikke at betyde røglugtende tøj og dunkle mørkebrune vægge. På Café Langebro kan du købe alt fra verdensøl og danske specialiteter til billige pilsner på fad. Vælg mellem mere end 100 forskellige flaskeøl eller prøv Caféens lækre udvalg af rom og whisky. Her er publikummet mangfoldigt, særligt fordi en lang række af Amagers utal af virksomheder holder deres fredagsbar på Café Langebro. Ruminddelingen er meget varieret. Du og veninderne kan både holde til i baren med de andre gæster, trække jer tilbage i lokalets aflange rum eller tage en smøg i Caféens rygerrum. Et perfekt sted til en alternativ date, hvor i kan udfordre hinanden i alt fra backgammon til et spil terninger. Og så kan i, når solen står højt nyde jeres øl med udkig over kanalen.

Bonusinfo:
Stedet er ikke kun for ølentusiaster og fulde folk til fredagsbar. Bartenderen kunne fortælle, at Café Langebro også er et attraktivt sted for den danske filmscene. To gange har caféen været fuld af kameraer og filmfolk, der har skudt scener til den danske komediefilm 'I Kina spiser de hunde' fra 1999 og 'Gaven' fra 2008.

Islandsbrygge 1B, 2300 København S

6. McKluuds – ABBA og bodegarock
I denne 150 år gamle gade tæt ved Enghave Plads ligger det mørkebrune, rygervenlige 70ér værtshus, McKluuds. En sand bodegaklassiker. Belysningen er dunkel, væggene er brune og luften tyk af røg. Et besøg på McKluuds fører dig tilbage til en forsvunden tid. En tid hvor mændene var lassosvingende cowboys iklædt lædervest og rød bandana. Og hvor barerne var saloons bygget i mørkebrunt træ fra gulv til loft. Western temaet er ikke til at tage fejl af. McKluuds er i lighed med Istedgade kendt for at huse et hav af forskellige mennesker. Her bliver den hyggelige atmosfære skabt af historiefortællende lokale gæster og imødekommende bartendere. Køb en Odense Pils for 16 kroner og syng med på legendariske rockhits som The Eagles "Hotel California" og "I Can´t Get No Satisfaction" af The Rolling Stones. Selvom det meste af musikken står i rockkens tegn, så er det ikke umuligt, at du bliver mødt til tonerne af popgruppen ABBAs greatest hits.

Ved Folkestrejken i 1944 lød ordene "Istedgade overgiver sig aldrig" det samme kan man sige om dette mere end fyrre år gamle westernværtshus.

Bonusinfo:
Jeg spurgte bartender Thorskjold, om han havde en sjov historie at fortælle om McKluuds. Hertil henvendte han sig til de lokale øldrikkende gæster. Efter en kortere ventepause, hovedsageligt bestående af højlydte latterudbrud fra gæsterne i baren, vendte Thorskjold tilbage med følgende svar: Kender du Anton? Det gør jeg ikke, men jeg er sikker på, at de lokale stamgæster med glæde vil fortælle dig nogle sjove ting om ham Anton.

Istedgade 126, 1718 København V

7. Borgerkroen – Udklædt barchef og gratis omgange
I den historiske gade Borgergade i hjertet af København ligger Borgerkroen. Her kan du smalltalke i den lange bar og købe kolde øl i kander. Foretrækker du at snakke med veninderne frem for at mingle med ældre stamgæster og byens hipstere, så slå dig ned i værtshusets små båse. Et ideelt sted for håndbajere og rafling. Hvis ikke du eller dine veninder er til øl, så er det ingen undskyldning for ikke at aflægge Borgerkroen et besøg. Kromutter serverer hellere end gerne shots og iskolde gin og tonics. Skrål med til Otto Brandenburgs klassiker "Når en Sailor Går i Land" og mærk hvordan ægte bodega-stemning virkelig føles.

Bonusinfo:
Bartender Julie Schiermacher Christiansen kan med stor glæde fortælle, at chefen somme tider klæder sig ud og giver gratis omgange bag baren.

Borgergade 132, 1300 København K

8. Eiffel Bar – En sand tidslomme
Eiffel Bar er en lille bodega-perle på Christianshavn. Her er de brune vægge dekoreret med slebne spejle af parisermotiver og malerier fra tredivernes Paris. Dette er stedet, hvor de lokale christianshavnere holder til i hverdagen, og hvor der bliver skruet op for dans på bordene i weekenderne. Forbered dig på, at der her tales på tværs af de små borde og at de højstilket cocktails er skiftet ud med en øl og en sidevogn. Selvom denne bodega er en af Københavns fem ældste, og dermed meget slidt i kanterne, så er det kun med til at tilføre stedet charme. Led tankerne hen på tredivernes parisermiljø og få en snak med alt fra studerende, forretningsfolk og stamgæster.

Bonusinfo:
Ejeren Sven karakteriserer Eiffel Bar som en sand tidslomme. Han fortæller at de gamle soldater, der arbejdede ved Holmen i 1960'erne, somme tider stikker hovedet forbi. Her fortæller de Sven, hvordan Eiffel Bar med ét bringer dem tilbage til deres ungdomsår som soldater. Årsagen er den, at dette charmerende sted har stået stort set uændret de seneste 50 år. Det kalder vi ægte bodegaautenticitet.

Wildersgade 58, 1000 København K

9. Cafe Malmø – Sømandsstemning med rød og hvidternet duge
Sømandsstemning, flaskeøl og weekendfester. Dette gamle sejlerværtshus er både hipt og unikt. Her er billard, spillemaskiner og en skøn værtshusindehaver ved navn Inge. Bordene er dækket med rød og hvidternet duge, og baren er bygget i mørkt palisandertræ. Med relikvier på væggen fra de syv verdenshave, er du ikke i tvivl om, at Café Malmø har været samlingssted for sømænd i generationer. En charmerende bodega i ægte 50'er stil.

Bonusinfo:
Væggene i Café Malmø er pyntet med 3500 opplukkere fra hele verden. Myten om opplukkerne går på at en sailor i 1970 startede en tradition for, at man under sit besøg hos andre sømænd skulle forære to opplukkere væk. Engang hang der 5000 opplukkere i baren, men desværre valgte den tidligere bodegaejer at tage en stor del af dem med sig.

Havnegade 35, 1000 København K

 

Artiklen er oprindeligt publiceret på eurowoman.dk