Det er ikke selvtillid, der gør julekartoflerne brune. Det er sukker og smør. Og dog. For ifølge tv-kok Claus Holm kan manglende selvtillid i køkkenet få alt til at gå galt.

»Begynd med at sige til dig selv, at det her kan du godt finde ud af. De fleste tænker det modsatte, men de tanker ender i gryden, hvor de ikke hører til.«

Det er slet ikke så svært at lave brunede kartofler. Udover selvtillid er hemmeligheden tålmodighed. Det skal have lov at tage tid.

»Folk laver brunede kartofler i sidste øjeblik. Med stress på, fordi svigermor kommer lige om lidt...«

Men kogte hvide kartofler bliver ikke brune på fem minutter. Det tager meget længere tid.

Det får du:

  • Artikel: Brunt og brændt
  • Opskrift: Brunede kartofler og honning kartofler

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og få hele kokkens opskrift på lækre brunede kartofler, der med garanti vil imponere dine julegæster. Udover brunede kartofler får du også opskrifter på saftig juleand og kraftfuld brun sovs, der IKKE skiller.


Det handler om selvtillid og tålmodighed, hvis du vil lave perfekt brunede kartofler

Det er ikke selvtillid, der gør julekartoflerne brune. Det er sukker og smør. Og dog. For ifølge tv-kok Claus Holm kan manglende selvtillid i køkkenet få alt til at gå galt.

»Begynd med at sige til dig selv, at det her kan du godt finde ud af. De fleste tænker det modsatte, men de tanker ender i gryden, hvor de ikke hører til.«

Det er slet ikke så svært at lave brunede kartofler. Udover selvtillid er hemmeligheden tålmodighed. Det skal have lov at tage tid.

»Folk laver brunede kartofler i sidste øjeblik. Med stress på, fordi svigermor kommer lige om lidt...«

Men kogte hvide kartofler bliver ikke brune på fem minutter. Det tager meget længere tid.

»Kartoflerne skal stille og roligt rystes frem og tilbage i karamellen på panden. Det tager tid,« siger Claus Holm.

Derudover er reglerne ikke at skrue for meget op for varmen, så sukkeret brænder på, og ikke at putte våde kartofler på panden, for så stivner karamelmassen.

Vil du prøve noget andet end de svære brunede kartofler, kan du følge Claus Holms opskrift på ’honningkartofler’. De skal i ovnen og er nemme at få succes med, lover han.

»De er nemme, for de passer sig selv i ovnen, indtil de skal serveres,« siger Claus Holm.

De årligt tilbagevendende problemer med at få kartoflerne brune, sværen sprød og anden saftig burde få os alle sammen til at gøre som kokkene, mener Claus Holm: nemlig at tage noter.

»Hav en køkkenbog liggende, så du kan skrive ned, om ovnen skal skrues lidt højere op og kartoflerne have lidt mere sukker. Bogen hjælper dig til næste år og kan gå i arv til dine børn.«

Opskrift: Brunede kartofler og honning kartofler

Brunede kartofler (4. pers.)

  • 400 g små kogte kartofler
  • Sukker (nok til en pande)
  • Smør (ca. en skefuld)

Sådan gør du: Dæk panden med sukker. Smelt sukkeret ved svag varme. Lad være med at ryste panden eller røre i sukkeret, for så klumper det. Når sukkeret er blankt og klart, tilsætter du en skefuld smør og skruer lidt op for varmen. Kør stille og roligt smørret rundt, til det bruser. Tilsæt de kogte kartofler. Husk at de skal være tørre (kommer der vand i karamel, stivner den). Skru lidt ned for varmen og lad kartoflerne ligge og blive dejligt brune, mens du ryster dem frem og tilbage ind imellem. Vær tålmodig. Lav evt. de brunede kartofler flere timer i forvejen og stil dem ind i ovnen i et par minutter med lidt smør og honning over lige inden servering.

Lær at lave de perfekte brunede kartofler med Claus Holm.
Lær at lave de perfekte brunede kartofler med Claus Holm.
Vis mere

Lær at lave de perfekte brunede kartofler med Claus Holm.
Lær at lave de perfekte brunede kartofler med Claus Holm.
Vis mere

Lær at lave de perfekte brunede kartofler med Claus Holm.
Lær at lave de perfekte brunede kartofler med Claus Holm.
Vis mere

Lær at lave de perfekte brunede kartofler med Claus Holm.
Lær at lave de perfekte brunede kartofler med Claus Holm.
Vis mere

Honning-kartofler (4 pers.)

  • 400 g små kogte kartofler
  • 1 dl akaciehonning
  • Salt og peber
  • 70 gram hasselnøddeflager
  • 100 gram smør

Sådan gør du: Varm smør, hasselnøddeflager og honning på en pande. Bland det med de kogte, tørre kartofler. Rist dem godt af, så smagen af småkage blander sig med kartoflerne. Krydr med salt og peber. Steg kartoflerne i ovnen ved 180 grader varmluft i 10 min. Og de er klar til servering.