Brownies er en kagefavorit, som kan smage helt vidunderligt  - eller skuffe fælt. Tre vigtige ting skal du have øje for, når du bager den. BTs bagermester lærer dig den nemme og skudsikre vej til en lækker brownie eller browniemuffins.

Du kender godt fornemmelsen af at klemme fingrene sammen omkring den karakteristiske firkantede, chokoladebrune skærekage, brownien. Elsket for sin mumsede lækkerhed.

»Hvem kender ikke fornemmelsen af at sætte tænderne i et stykker brownie - og så smager det ikke af en skid.«

Ordene kommer fra BTs bagermester Mads Johansen, som til daglig bager brownies blandt meget andet hos gourmetbagerkæden Brødflov.

»Når en brownie skuffer og er kedelig, er den enten bagt for længe og er blevet tør, eller også er den bagt på kakao og margarine i stedet for ægte smør og god chokolade,« forklarer han.

Når de fleste kender skuffelsen på egen krop, skyldes det, at såvel mange professionelle bagere som private hjemmebagere kan finde på at ’snyde’ med browniens allervigtigste ingredienser.

»Når nogle laver brownies på ren kakao og flydende margarine, så er det jo for at holde prisen nede. Det koster lidt mere at bruge ægte smør og en god chokolade, men det kan altså også smages. Lad være med at nøjes med de billigere alternativer, når du bager brownies,« lyder opfordringen fra Mads Johansen.

Bruger du gode råvarer, får du den ægte brownieoplevelse med intens smag af især mørk chokolade. Netop chokoladen smager allerkraftigst igennem i en brownie, når du sørger for én særlig ting.

»Aldrig gennembage en brownie. Den skal ikke være dej i midten, men den skal være lige akkurat våd nok til, at der sætter sig lidt kage fast på kniven, når du stikker i den i ovnen. Rammer du punktet, hvor bagen ikke er helt bagt færdigt, uden at være rå, får du en brownie, der helt blød og fugtig i midten og som samtidig smager ekstra meget af chokolade,« lover Mads Johansen.

Det er dog ikke kun konsistensen i midten af kagen, du skal ramme præcist. Du skal også være præcis, når du vælger chokoladen. Ifølge Mads Johansen er en chokolade med 70 procent kakaoindhold det perfekte valg. Hverken mere eller mindre.

»70 procent betyder, at chokoladen har et godt, højt kakaoindhold. Kommer du højere op – i 80 eller 90 procent – bliver chokoladen for bitter og dermed også brownien,« forklarer bagermesteren.

Hvis det lyder som meget, du skal have styr på, så fat mod. Der er ingen ben i at bage en god brownie, så længe råvarerne er gode og bagetiden i orden.

»Brownie er en ekstremt nem kage at bage. Der er ingen hokus pokus i det. Det er stort set lige så nemt som at bage en almindelig chokoladekage,« forsikrer Mads Johansen, der i denne uge deler sin egen brownieopskrift med BTs læsere.

Brownies med smør og mørk chokolade (ca. 20 stk)

Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

  • 300 g chokolade 70%
  • 160 g smør
  • 300 g hele æg
  • 460 g sukker
  • 20 g kakao
  • 2 g salt
  • 80 g hvedemel
  • 2 g bagepulver

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 180 grader. Smelt smørret i en gryde over lavt blus eller i et vandbad. Tilsæt chokolade og lad det smelte over lavt blus. Pisk æg og sukker sammen til en tyk, lysegul masse. Sigt hvedemel, bagepulver og kakao i en skål, så der ikke kommer klumper i dejen.

Tilsæt smør-chokolademassen til æg-sukkermassen og bland det med dine hænder. Når du bruger hænderne i stedet for en ske, kan du bedre mærke klumper i dejen. Bland dejen stille og roligt med hænderne, så du ikke maser luften fra de piskede æg ud af dejen. Når det er blandet godt sammen, tilsætter du den sigtede mel, bagepulver og kakao samt salt og blander det sammen med hænderne – igen stille og roligt. Husk at sørge for, at der ikke er klumper i dejen.

Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Du kan nu vælge at hælde dejen i en stor kageform smurt med smør eller i muffinsforme. Der bliver ca. 15-20 stykker kage eller 20-25 muffins. Hvis du vælger kageformen, er det vigtig, at du smører dejen helt ud til hjørnerne, så dejen har den samme tykkelse over det hele, og kagen bliver ensartet bagt. Vælger du muffinsforme, kan det være en fordel at bruge en ske eller en sprøjtepose til at fylde dejen i formene. Sørg også her for at fordele dejen ligeligt i alle forme.

Sæt kagen på en bageplade ind i den forvarmede ovn og bag den i 20 min. til en start. Stik med en kniv midt i kagen. Hænger der rå dej ved, giv da kagen 5 min. mere. Når brownien er blød og saftig i midten, så der hænger lidt våd kage ved kniven, er den færdig. Lad kagen køle af, inden du serverer den.