Du behøver hverken have allergi eller følge en bestemt diæt for at få glæde af glutenfri bagning. Bager du en brownie, bliver den slet og ret bedre uden mel i. Faktisk så god, at BT’s dessertkok kalder den ’luksus’. Find ud af hvorfor.

Kan man bage uden mel? Ja da. De senere års fokus på glutenfri brød og kager har vist os, at man sagtens kan bage uden brug af klassisk hvidt hvedemel.

”Flere får konstateret glutenallergi og mange vælger af forskellige årsager at leve uden gluten. Det kan man mene om, hvad man vil, og der er helt sikkert en kæmpe hype omkring, at hvis man ikke spiser gluten, så er man sundere”, siger BT’s dessertkok Ditte Julie Jensen.

Hun undgår ikke gluten i sin egen kost, men hun lever og ånder for at få flere af os andre ud i køkkenet for at bage. Glutenfri opskrifter hjælper.

”Som kageblogger må man sande, at når man laver en glutenfri kageopskrift, så går dobbelt så mange ud i køkkenet og laver den,” siger Ditte Julie Jensen.

Én ting er, at flere foretrækker glutenfri bagning. Men bliver det godt uden mel? Ditte Julie Jensen har faktisk et faktisk et eksempel på en kage, der ligefrem bliver bedre uden hvedemel.

”Brownie bliver tilfældigvis langt bedre, når den er glutenfri. Når der ikke er mel i, er der en overvægt af æg, og det er med til at gøre brownien meget luftig men også en smule mere svampet,” forklarer hun.

Ud fra de kriterier tøver hun ikke med at anbefale glutenfri bagning:

“Hvis kagen faktisk bliver bedre uden mel, så er jeg alt for det”, siger Ditte Julie Jensen.

I stedet for hvedemel er der mandelmel i BT-kokkens brownie. Men det er ikke den eneste afvigelse fra den gængse brownieopskrift. Ditte Julie Jensen har pimpet den klassiske brownie op med både et lag chokoladecreme og ’alt godt fra skuffen-pynt’.

”Brownie er jo en vanvittig nem og overskuelig kage at lave. Alle kan lykkes med en brownie. Men derfor kan det også blive lidt kedeligt. Så hvorfor ikke løfte den lidt og gøre den ekstra festlig?,” spørger hun.

Svaret er et tyndt lag chokoladecreme smurt på toppen af brownien og en masse blandet pynt ovenpå.

”Det tynde lag creme er bare lækkert, og en masse blandet pynt er nemt og ser super godt ud. Du skal bare tage hvad som helst, du har i skuffen og blande det i en skål, inden du strør det ud over cremen,” forklarer dessertkokken.

TIPS Sådan varierer du brownie

1.     Det bedste råd, når du laver luksusbrownie er ikke at tømme pengepungen, men køkkenskuffen. Gå amok i drys, skumfiduser, cornflakes, blåbær eller hvad du nu har derhjemme, som kan bruges til topping.

2.     Vil du have en brownie med lidt mere at tygge på, så vend 50 gram grofthakkede mandler i dejen.

3.     Brownie bliver som kage tit serveret i kvadratiske stykker, men du kan forvandle det til en dessert ved at bage brownie i små runde portionsforme. Det ser flot ud med en hel rund brownie på en tallerken serveret med en kugle god is til og topping drysset på.

Glutenfri luksusbrownie (ca. 12 pers)


Brownie:

  • 200 g god mørk chokolade
  • 200 g lyst rørsukker
  • 200 g smør
  • 6 æg, str. M/L
  • 1 dl mandelmel
  • Chokoladecreme:
  • 100 g god mørk chokolade
  • 1 dl piskefløde
  • 20 g smør i tern

Topping:

  • 50 g mandler
  • 25 g usaltede pistacienødder
  • chokoladekugler
  • 2 håndfulde mini skumfiduser

Sådan gør du:

Brownie: Kom chokolade, sukker og smør op i en gryde og smelt ved middel varme. Tag gryden af varmen, når sukkeret er opløst. Pisk æggene i massen, og tilsæt herefter mandelmel. Kom dejen op i en firkantet form (22 x 22 cm) beklædt med bagepapir i bunden. Bag kagen ved 180 grader varmluft i 35-40 min. Lad kagen køle af i formen.

Chokoladecreme: Hak chokoladen fint og kom det op i en skål. Varm fløde op i en gryde til lige under kogepunktet (må ikke koge). Hæld den varme fløde over chokoladen og rør forsigtigt i massen. Tilsæt smørret og rør chokoladen blank og glat. Smør chokoladecremen udover kagen.

Topping: Hak mandler og pistacienødder mellemgroft. Kom mandler, pistacienødder, chokoladekugler og skumfiduser op i en skål og vend det sammen. Drys det ud over kagen og pres det forsigtigt ned i chokoladecremen. Stil kagen på køl – helst til dagen efter - og servér den skåret ud i kvadratiske stykker.