Rugbrød er danskernes favoritspise, hvis man skal dømme efter, hvad vi spiser allermest. Brødet ryger nemlig ikke blot indenbords til frokost, men det er også vores foretrukne aftensmad. Sundt alternativ, mener læge.

Hver eneste dag spiser omkring 362.000 danskere rugbrød til aftensmad. Danskerne har travlt, og rugbrødet er nemt og hurtigt, og så er det et godt alternativ til traditionel madlavning.

»Jeg har ikke noget negativt at sige om rugbrødsmadder. De er enormt mættende, giver dig energi længe, og du kan belægge rugbrødet med alt, hvad du har brug for af frugt og grønt,« forklarer læge Charlotte Bøving.

6,3 procent af alle aftensmåltider i Danmark består af rugbrødsmadder, konkluderer Madkulturens Madindeks fra 2016. Derfor burde landets nationalret ikke være stegt flæsk med persillesovs, som ellers blev udråbt til netop det i 2014 af daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S).

»Jeg synes, en nationalret skal tage udgangspunkt i virkeligheden og i noget, der spiller en rolle for danskerne i hverdagen,« mener tv-vært og forbrugerekspert Anne Glad, som har undersøgt danskernes madvaner i bogen ’Danskernes Mad’.

Charlotte Bøving er glad for rugbrødsmadderne og bruger dem også selv i sin hverdag. Derfor har hun nogle tips til at gøre dem endnu sundere.

»Hvis du bruger avokado i stedet for smør, belægger det med hytteost og noget magert kødpålæg, så bliver det både lækkert og sundt.«

Anne Glad mener, at rugbrødet betyder meget for særligt børnefamilier, som har travlt i hverdagen.

»Vi skal ikke underkende den sociale funktion, aftensmåltidet er. Det er for mange det eneste tidspunkt, hvor vi samles og taler sammen, og så gider vi ikke konflikter med børnene. Så er det nemmere, at alle kan bygge den mad, de godt kan lide,« siger hun.