Leverpostej gør ikke noget væsen af sig. Ikke desto mindre er den en kær og nær klassiker i mange madpakker og på frokostbordet.

B Søndags smagsdommere har smagt fem forskellige helt almindelige leverpostejer, og stort set alle fem smagte såmænd også helt almindeligt - af leverpostej.

Irmas Marie Leverpostej

  • Vægt: 200 g
  • Købt i: Irma
  • Pris: 19 kr.
  • Producent: Tulip Food Company

★★★☆☆☆

Søren Frank: »Den er ret grov og cremet, og smagen er relativ blid. Den er medium grå, men det er ok. Kød bliver gråt af iltning, og med leverpostej går det vanvittigt hurtigt. Det jo er hakket kød, så arealet af kød, der kan blive iltet, er stort. En let iltning går ikke ud over smagen, og der er ikke noget i vejen med den her postej. Den er hverken fantastisk god eller elendig. Jeg har den til tre stjerner.«

Nanna Simonsen: »Det er en klassisk leverpostej. En leverpostej skal være saltet for at kunne klare sig på et stykke rugbrød. Den her er en anelse for salt, og den er ret grå. Jeg kan godt lide smagen, den skiller sig bare ikke ud. Det er et allround hverdagsprodukt, der er hurtigt glemt, men også genkendt, og derfor kan man holde af den. Ja, det er leverpostej. Jeg har den også på tre stjerner.«

Stryhn’s grovhakket

  • Vægt: 200 g
  • Købt i: Netto
  • Pris: 14,95 kr.
  • Producent: Stryhns AS
  • Bedst til prisen

★★★★☆☆

Søren Frank: »Den har et lidt rødligt skær. Det ser man nogle gange. Måske, som du siger, Nanna, fordi den er bagt mindre. Det kan også være derfor, at den virker lidt mere cremet og flødet end den første. Smagen er relativ mild, harmløs og ikke særligt krydret. Jeg har den egentlig på tre stjerner, men jeg kan godt gå med til, at den bliver en meget kneben testvinder. Den gør i hvert fald ikke fortræd.«

Nanna Simonsen: »Den er tilpas saltet, sød, blød og med en fin leversmag. Jeg fornemmer også ansjoser. Den er lidt grynet, og farven er fin lyserød, sikkert fordi den ikke er så bagt. Jeg kan selvfølgelig ikke lide rå leverpostej, men for mig er det et plus, at den ikke er bagt så meget. Farven kan også skyldes, at den måske er friskere end de andre og ikke har nået at ilte så meget. Uanset – den er min favorit, og jeg giver den fire stjerner.«

Levevis, Klassisk finthakket leverpostej

  • Økologisk
  • Vægt: 200 g
  • Købt i: Føtex Food
  • Pris: 15,50 kr.
  • Producent: Hanegal A/S

★★★☆☆☆

Søren Frank: »Den er meget grå i toppen, altså oxideret. Den er mere finmalet end de to forrige og meget flødeleverpostej-agtig. Der er ikke så meget leversmag. De små leverstykker, der er hist og pist, er lidt gummiagtige, sådan som det kan blive, når det er oxideret. Men den er ok. Igen er jeg på tre stjerner – vi er generelt på midterstriben i det her udvalg.«

Nanna Simonsen: »Jeg har noteret, at den er grålig, og dog er det som om, der er nogle lyserøde prikker i den. Jeg synes, den er fad uden nogen særlig leversmag, men der er en eftersmag af meget stødt peber, færdigstødt peber – og lidt bouillonsmag. Den er cremet med nogle små levergryn i – det er jeg ikke så vild med. Konsistensen er som en dåseleverpostej krydset med en friskbagt. Men igen – et allround hverdagsprodukt.«

Aalbæk, Øko leverpostej, klassisk

  • Økologisk
  • Vægt: 200 g
  • Købt i: SuperBrugsen
  • Pris: 16,95 kr.
  • Producent: Aalbæk Specialiteter

★★☆☆☆☆

Søren Frank: »Det mest signifikante ved den her er, at den virker meget pebret, og jeg får ikke en fornemmelse af, at det er friskkværnet peber. Jeg synes, pebret giver et uharmonisk indtryk. Den er lidt små-grå, og konsistensen er cremet med nogle grovere korn i. Denne postej ligger som de øvrige i udvalget i midterfeltet, men på grund af pebersmagen ville jeg nok ikke købe den.«

Nanna Simonsen: »Den er meget salt og så pebret, at det kriller i halsen. Smagen er gammel, synes jeg. Der er en bouillonagtig sellerismag oven i pebret. Den er pebret som den skotske nationalret haggis, men det her er jo ikke haggis, det er leverpostej. Den er grynet. Jeg ved ikke, om det er med vilje – om der ligefrem er puttet »klid« i. Det virker mærkeligt på mig.«

Slagteren ved Kultorvet, Oval leverpostej

  • Økologisk
  • Vægt: 200 g
  • Pris: 20 kr.

★★★☆☆☆

Søren Frank: »Endelig en leverpostej, der skiller sig ud. Den smager klart mere af lever end de andre, men jeg ved ikke, om jeg synes, den smager bedre. Jeg er en hardcore indmadspiser, men den her er lidt for udfordrende og ram i smagen. Umiddelbart var jeg ikke så vild med den og fik associationer til Zoologisk Have. Nu har jeg vænnet mig lidt til den, og jeg kan jo godt lide, at den virker, som om man har gjort sig umage.«

Nanna Simonsen: »Ja, den er svær at bedømme. Min første association var svinestald, og det er måske ikke så folkelig en leverpostej, men der er noget tiltalende, hjemmelavet og renfærdigt over den. Jeg kommer til at tænke på juleleverpostej eller finker. Den har en frugtlignende smag – som om der er svesker eller æbler i den. Jeg kan lide dens cremede konsistens, og at jeg får en fornemmelse af autenticitet, men smagsmæssigt er den for ram. Det bryder jeg mig ikke om.«