Det er slut med at anmelde store bøffer og saftige burgere for Martin Kongstad, der er madanmelder på Radio24syv.

Det fortalte han i weekenden sine lyttere i programmet 'Bearnaise er dyrenes konge', hvor han går ud og spiser med en person, han interviewer under maden for derefter at lave en anmeldelse af restauranten.

»Jeg har ligesom de fleste andre været træt af at høre på de frelste typer, som råbte op om klimaet, men jeg lagde mærke til, at mine venner var begyndt at få oversvømmelse i kælderen hvert år. Jeg boede i hus som barn, og der var vi ikke ude for oversvømmelse. Der blev også konstant varslet skybrud, og det ord fandtes ikke herhjemme, da jeg var barn. Jeg begyndte at undersøge tingene lidt og fandt ud af, at okse var klart det største problem i vores mad. Og det er simpelthen fordi, de bøvser og prutter, og at de gasarter ryger op i atmosfæren og får jordens temperatur til at stige,« forklarer Martin Kongstad til BT.

I radioprogrammet interviewede han flere eksperter og talte blandt andet med professor Jørgen E. Olesen, der er sektionsleder ved Institut for Agroøkologi under Aarhus Universitet, der anbefalede ham at lade være med at anmelde oksekød.

»Det rettede jeg mig efter. Det drejer sig om at få det vand væk fra kældrene,« siger Martin Kongstad, der erkender, at han nok ikke 'frelser noget' ved sin aktivisme.

Det er slut med Bøf Bearnaise på Radio24syv-programmet 'Bearnaise er dyrenes konge'.
Det er slut med Bøf Bearnaise på Radio24syv-programmet 'Bearnaise er dyrenes konge'.
Vis mere

»Jeg vil gerne være med til at gøre noget for, at vi holder op med at spise så meget oksekød. Der produceres 95 kilo pr. dansker om året. Jeg har den største respekt for de gode danske landmænd, og det piner mig på denne måde at stille spørgsmål ved det kød, som vi lever af at producere, men oksekød er et sted, hvor man rent faktisk kan gøre noget derhjemme. Al det med klimaet er uoverskueligt at tænke på, men man kan rent faktisk være med til at ændre, hvis man holder lidt igen på oksekød,« siger Martin Kongstad.

Når valget er faldet på netop oksekød, skyldes det ifølge ham, at oksekød er langt det største problem sammenlignet med eksempelvis lam og fisk. Vi spiser mere oksekød, og køer sender flere gasser op i atmosfæren end andre dyr.

Anmelderkollega: »Jeg ville ikke gøre det«

Formand for Danske Madanmeldere, Ole Troelsø, der er madanmelder på Dagbladet Børsen, synes, Martin Kongstads beslutning er noget aparte.

»Jeg ville ikke gøre det. Hvis man skal anmelde restauranter, er det vel for at fortælle hvad man kan få at spise der. Jeg synes, det er en aktivisme, der ikke hører hjemme der. Jeg synes, det er løjerligt. Det er ikke noget nyt, at nogle anmeldere går uden om oksekød, men det er mig bekendt første gang, nogen gør en politisk sag ud af det,« siger han til BT.

Selv spiser han mindre oksekød, end han har gjort tidligere, men når det stadig havner på hans tallerken, når han er ude i embeds medfør, skyldes det dels publikums efterspørgsel efter det, dels, at et stykke oksekød siger meget om restaurantens kunnen.

»Jeg er professionelt interesseret i, hvordan man steger en bøf. Jeg vil have en bøf, der smager godt og har den helt rigtige saftighed. Det er der så mange elementer i stegningen, der viser, hvordan man når til, og det er en fejl at opfatte det som en nem disciplin at stege en bøf,« siger han.

Mener du, man som anmelder skal gå foran?

»Som anmelder kan man da sagtens hjælpe læseren på vej. Søren Frank fra Berlingske har for eksempel fortalt, at lammetestikler smager helt fantastisk - det er også en slags aktivisme, men det kan jeg langt bedre lide,« siger Ole Troelsø.

Selv tager Martin Kongstad kritikken med ophøjet ro.

»Det må være op til radioens ledelse at bestemme, om jeg svigter lytterne. Jeg ser det slet ikke som et problem. Min radioudsendelse består af et langt interview med den, som jeg spiser sammen med og en fjerdedel af madanmeldelse. Der kommer ikke til at ske det vilde, hvis jeg skifter bøffen ud med gris,« siger han.

Weekendens udgave af 'Bearnaise er dyrenes konge' kan høres her.