Hver dag udvælger BT i samarbejde med Peoples'Press en rigtig god bog og giver dig et uddrag. På den måde kan du let finde ud af, om bogen skal være en del af din sommerlæsning denne sommer.

En helt vidunderlig bog om is af den svenske superstjerne Linda Lomelino. Lettilgængelig og lækkert.

I dagens sommerlæsning får du et uddrag fra bogen, som bl.a. indeholder opskrifterne:

  • Rabarberis med crumble (6 dl)
  • Chokoladeispinde med pistacienødder (4-6 ispinde)
  • Islagkage med bær, chokoladetopping og isvaffel (8-10 stykker)

KØB DAGENS BT ELLER LOG IND PÅ BT PLUS og læs hele dagens uddrag - i dag fra ’Lomelinos is' af Linda Lomelino

Du får også et boguddrag fra:

  • ’Du går ikke alene' af Mari Jungstedt
  • ’Bedemandens datter' af Sara Blædel
  • 'Snehvide skal dø' af Nele Neuhaus
  • 'Med rov i rollatoren' af Catharina Ingelman-Sundberg
  • ’Sådan vinder du på oddset’ af Steffen Dam
  • 'Håb' af Amanda Berry og Gina DeJesus
  • 'Sommeren 1960' af Hans Mortensen
  • ’Hormonel harmoni’ af Caroline Fibæk og Stine Fürst
  • 'Bundfald' af Mikael Lindholm og Lisbeth Zorning
  • 'Nat i april' af Caroline Livingstone
  • 'Bonita Avenue' af Peter Buwalda
  • 'Steven Gerrard. Min historie'
  • 'Britt-Marie var her' af Fredrik Backman
  • 'Victors valg. En mors beretning' af Lone Kristensen og Stig Bo Matthiesen.
  • Vær professionel på jobbet – lad følelserne blive hjemme af Charlotte Mandrup
  • ’I magtens skygge’ af Viveca Sten
  • ’Velkommen til mit mareridt’ af Susanne Staun
  • ’Forbandede barndom’ af Sapran Hassna
  • 'Ulvekvinten' af Trisse Gejl
  • ’Stjålne liv’ af Helle Vincentz
  • ’Den 9. kreds. Politiet indefra’ af Kristian Brårud Larsen
  • 'Brændte sjæle' af Inger Wolf
  • ’Min mormor hilser og siger undskyld’ - hun snyder i matador og kører Renault i busbanen uden kørekort af Fredrik Backman
  • ’Guldalderen’ af Søren Paaske
  • 'Sort land' af  Ahmad Mahmoud
  • 'Enhjørningen' af Steffen Jacobsen
  • 'Kunsten at skifte spor - genopfind dit arbejdsliv' af Ulla Schade og Birgitte Bartholdy
  • ’Daytrader - Danmarks bedste børshandlere afslører deres strategier’ af Christian Kongsted og Erik Bork
  • ’Bedrageri for begyndere - Mit lynkursus i internationalt diplomati'
  • ’FIFA-banden - afsløringen af Sepp Blatter og den korrupte fodboldverden’
  • 'Jomfruhinder og jihab- hvorfor mellemøsten har brug for en seksuel revolution'
  • ’Sådan får du Ole Henriksens hjerne’ af Ole Juncker
  • Undercover. Jeg var Fatma i Danmark’ af Marie Louise Toksvig
  • ’Elizabeth er forsvundet’ af Emma Healey
  • 'Hjertet bløder. Arabisk forår og opløsning' af Naser Khader
  • ’Blitz’ af Agnete Friis
  • ’En mand der hedder Ove’ af Fredrik Backman
  • ’Tarme med charme’ af Giulia Enders
  • 'Dagbogen fra Guantanamo' af Mohamedou Ould Slahi med Larry Siems

Hver dag udvælger BT i samarbejde med Peoples'Press en rigtig god bog og giver dig et uddrag. På den måde kan du let finde ud af, om bogen skal være en del af din sommerlæsning denne sommer.

En helt vidunderlig bog om is af den svenske superstjerne Linda Lomelino. Lettilgængelig og lækkert.

I dagens sommerlæsning får du følgende is-opskrifter:

  • Rabarberis med crumble (6 dl)
  • Chokoladeispinde med pistacienødder (4-6 ispinde)
  • Islagkage med bær, chokoladetopping og isvaffel (8-10 stykker)

KØB BOGEN HER: 'LOMELINOS IS' AF LINDA LOMELINO

Rabarberis med crumble (6 dl)

Mange har rabarber i deres have, men ligesom det gælder for ribs, virker det, som om mange ikke rigtigt kan finde ud af, hvad de skal bruge rabarberne til. De er fine til en crumble, men rabarberis med crumble er endnu bedre!

Crumble

  • ¾ dl hvedemel
  • 2 spsk. sukker
  • 25 g smør

Rabarbaris

  • 200 g rabarber
  • 25 g smør
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • ½ dl lyst muscovadosukker
  • ½ dl almindeligt sukker
  • et nip salt
  • 2 dl piskefløde
  • 1½ dl mælk

Sådan gør du:

Crumble:
Varm ovnen op til 200°C. Bland alle ingredienserne sammen til en løs dej, smuldr, og spred det ud på en bageplade med bagepapir, og bag det i ovnen i 8-10 minutter. Lad det køle af, kom det i en skål, og sæt i køleskabet.

Rabarberis:
Skær rabarberne i stykker på 1-1½ cm. Bland rabarber, smør, vaniljepulver, muscovadosukker, almindeligt sukker og salt i en gryde, varm det op til kogepunktet, og lad det simre, til rabarberne er møre. Lad dem køle af, og blend dem til en puré. Gem eventuelt 3 spsk. af puréen til at lave striber i isen.

Bland resten af puréen med fløde og mælk. Sæt isblandingen i køleskabet, til den er helt kold.

Kør isblandingen i en ismaskine, til isen er færdig. Vend den færdige is med crumblen og eventuelt den puré, du gemte, i en afkølet skål, og sæt den i fryseren.Det er næsten som en chokolademousse på pind! I denne opskrift har majsstivelsen nogenlunde sammefunktion som æggeblommer – den gør isen utrolig cremet og fyldig.

Chokoladeispinde med pistacienødder (4-6 ispinde)

Det er næsten som en chokolademousse på pind! I denne opskrift har majsstivelsen nogenlunde sammefunktion som æggeblommer – den gør isen utrolig cremet og fyldig.

Is:

  • 2½ spsk. majsstivelse (Maizena)
  • 3¾ dl mælk
  • ½ dl sukker
  • 2 tsk. kakao
  • et nip salt
  • 50 g hakket mørk chokolade (70%)

Chokoladeovertræk:

  • 100 g valgfri hakket chokolade
  • ½ dl hakkede pistacienødder

Sådan gør du:

Is:
Pisk majsstivelse og ½ dl mælk sammen, til der ikke er nogen klumper. Kom resten af mælken i en gryde sammen med sukker, kakao og salt, og varm det op til kogepunktet. Lad det simre lidt, til sukker og kakao er opløst.

Tag gryden af varmen, og tilsæt majsstivelsen i en tynd stråle, mens du pisker. Stil igen gryden på blusset ved middel varme, og bliv ved med at piske, til blandingen tykner – det tager 1-2 minutter. Bland chokoladen i, og rør rundt, til den er smeltet.

Lad isblandingen køle noget af, inden du hælder den i ispindeformene. Bank forsigtigt formene ned i bordet for at få eventuelle luftbobler væk. Sæt isene i fryseren i 1-1½ time, indtil de er stivnet lidt. Stik ispindene i, og lad isene fryse i yderligere 3-4 timer.

Tag isene ud af fryseren, og dyp hurtigt formene i et glas med varmt vand. Træk forsigtigt isene ud af formene, og læg dem på et fad med bagepapir. Sæt fadet i fryseren.

Chokoladeovertræk:
Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovn. Lad den køle lidt af. Tag ispindene ud af fryseren, og dyp toppen ned i chokoladen, eller hæld chokolade over toppen, og lad den løbe ned over ispinden. Vend straks ispindene i de hakkedepistacienødder.

Server isene med det samme, eller læg dem i en plasticbeholder med tætsluttende låg, og opbevar dem i fryseren.

Islagkage med bær, chokoladetopping og isvaffel (8-10 stykker)

Jeg så en lagkage, der lignede denne islagkage, på en amerikansk hjemmeside. Lige siden har jeg haft lyst til at bruge idéen – og det skulle selvfølgelig være på en islagkage!

Islagkage med bær:

  • 350 g bær (f.eks. jordbær og hindbær)
  • revet skal og saft fra 1 økologisk citron
  • 1 dåse sødet kondenseret mælk (ca. 400 g)
  • 4 dl piskefløde
  • 2 dl mælk
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt

Topping:

  • 150 g hakket mørk chokolade (70%)
  • 50 g smør
  • krymmel, f.eks. nonpareils
  • 1 isvaffel

Sådan gør du:

Islagkage:
Mos bærrene let, og bland dem med revet skal og saft fra citronen. Blend blandingen til en puré.

Hæld den gennem en sigte for at si kernerne fra, hvis du ønsker dette. Bland puréen med den kondenseredemælk.

Pisk fløden til et blødt og luftigt skum, og vend bærpuré, mælk og vaniljeekstrakt i.

Hæld isblandingen i en springform med en diameter på cirka 18 cm og med cirka 9 cm højekanter. Bank forsigtigt den fyldte form ned i bordet, så eventuelle luftbobler forsvinder. Læg husholdningsfilm over, og sæt isen i fryseren i mindst 6 timer eller gerne natten over.

Topping:
Kom chokolade og smør i en gryde, og smelt det forsigtigt. Lad det køle lidt af.

Tag islagkagen ud af fryseren, og tag den ud af formen. Læg den på et afkølet fad.

Hæld den afkølede chokolade over isen (gem lidt til en kugle til isvaflen), og brug en ske eller en vinkelpalet til at fordele chokoladen, så den også løber lidt ned ad siderne. Her gælder det om at skynde sig, for chokoladen stivner hurtigt!

Form en chokoladekugle midt på isen med den chokolade, du gemte, og drys med krymmel, inden chokoladen stivner.

Sæt isvaflen over chokoladekuglen, hvis der er plads til den i din fryser. Ellers sætter du bare islagkagen i fryseren uden vaflen. Tag den ud nogle minutter før, den skal serveres, og sæt isvaflen på plads, hvis du ikke allerede har gjort det.