Frugtspyd er verdens sundeste og nemmeste dessert. Lær her hvordan du twister klassikeren, så den overrasker ungerne eller gæsterne. Hemmeligheden ligger i sovsen.

I januar skal det være nemt, let og sundt. Frugtspyd er det hele. Nu kan du også gøre de velkendte spyd overraskende. BT’s dessertkok har nemlig udviklet en sovs, der twister klassikeren, så den får et helt nyt liv.

»Saltet, cremet peanut butter passer fantastisk godt sammen med mørk chokolade. Det vækker minder om Snickers-baren,” siger hun om den peanut butter-chokoladesovs, som hun opfordrer BT’s læsere til at prøve.

Sammen med frugt er det en himmelsk mundfuld, lover hun.

OPRET ABONNEMENT PÅ BT PLUS HER og få denne uges madskole, hvor BTs dessertkok Anne au Chocolat giver dig opskriften på 'Frugtspyd' med et twist.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og opskrifter.


Frugtspyd er verdens sundeste og nemmeste dessert. Lær her hvordan du twister klassikeren, så den overrasker ungerne eller gæsterne. Hemmeligheden ligger i sovsen.

I januar skal det være nemt, let og sundt. Frugtspyd er det hele. Nu kan du også gøre de velkendte spyd overraskende. BT’s dessertkok har nemlig udviklet en sovs, der twister klassikeren, så den får et helt nyt liv.

»Saltet, cremet peanut butter passer fantastisk godt sammen med mørk chokolade. Det vækker minder om Snickers-baren,«  siger hun om den peanut butter-chokoladesovs, som hun opfordrer BT’s læsere til at prøve.

Sammen med frugt er det en himmelsk mundfuld, lover hun.

»Frugt og chokolade er et klassisk makkerpar i desserter og kager. Frugt kan blandt andet være med til at give et forfriskende tvist til en ellers lidt tung chokoladedessert,«  forklarer Anne Moltke Dahl og tilføjer, at desserten samtidig er super nem.

»Når man laver frugtspyd og dypper dem i dip og ristet kokos, får man en simpel, sund og super lækker dessert lavet på nul-komma-fem« .

Hvor sund desserten er, er der nok delte meninger om. Frugter, nødder og mørk chokolade indeholder både sukker og fedt, men frugt indeholder også en række vitaminer, mens mørk chokolade med højt kakakoindhold (over 70%) indeholder antioxidanter, som beskytter vores celler og har en positiv effekt mod betændelse og kan forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Peanuts er desuden kendt for at indeholde en masse vigtige mineraler og vitaminer og et højt indhold af sunde enkeltumættede fedtsyrer, som også nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme.

Så har du bestemt dig for en sund januar, er Anne Moltke Dahls frugtspyd med dip i hvert fald et sundere alternativ til bland-selv-slik.

»Mange mennesker starter det nye år på en ekstra sund vis i form af mere motion og sundere mad. Men man kan sagtens nyde en dessert, der passer ind i en sund måned,«  siger BT’s dessertkok også kendt under sit bloggernavn Anne au Chocolat.

Sundt eller ej:

»Jeg mener, at der skal være plads til kager, søde sager og livsnydelse hele året rundt,«  siger chokoladebloggeren - måske ikke overraskende - og tilføjer:

»Men alt med måde« .

Frugtspyd med peanut butter-chokolade-dip(4 pers)

  • mango, kiwi, hindbær og blåbær (eller dine egne favoritfrugter)
  • træspyd
  • 90 g god mørk chokolade
  • 40 g crunchy peanut butter
  • 40 g ristet kokos

Sådan gør du:
Hak den mørke chokolade og smelt den over vandbad. Rør i den undervejs. Hvis du har en mikrobølgeovn, så brug i stedet den. Smelt ved medium effekt og rør i chokoladen ca. hver 30. sekund, for at holde øje med smeltningen. På den måde undgår du at få vand i chokoladen ved vandbad eller damp fra vandbadets varme vand. Når chokoladen er smeltet, tilsætter du peanut butter til chokoladen og rører godt rundt, så det smelter sammen. Hæld den i en serveringsskål og hold den lun.

Rist kokos på en pande, til den er fint gylden og hæld den i en lille serveringsskål. Lav spyd af frugter og bær eller skær frugten ud i stykker til at dyppe direkte ned i peanut-chokolade-dippen og drys til sidst med ristet kokos.