Hvad vil du helst? Spise en halv majroe og en håndfuld rå gulerodsstave? Eller et par lækre, sprøde, lune vafler? Grøntsagskok Simone Visbjerg Møller fra BT’s Madskole har løsningen på det evige dilemma.

»Du behøver slet ikke vælge. Du kan både spise sundt og mere grønt og samtidig få stillet lysten til noget lækkert,« lover grøntsagsbloggeren, der står bag opskriften på lækre vafler lavet på intet mindre end et kilo grøntsager.

»Jeg markedsfører dem på, at de indeholder et kilo grøntsager, for det overrasker folk, at man kan lave noget, der smager vildt godt, er så lækkert, og samtidig er fuld af sunde ting,« siger Simone Visbjerg Møller.

Log ind på BT PLUS og få denne uges madskole, hvor grøntsagskokken giver sin hemmelig opskrift til kende, og viser dig, hvor let og lækkert det er, at gemme et helt kilo grøntsager i lune, lækre og velsmagende vafler...

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og deres opskrifter.


Hvad vil du helst? Spise en halv majroe og en håndfuld rå gulerodsstave? Eller et par lækre, sprøde, lune vafler? Grøntsagskok Simone Visbjerg Møller fra BT’s Madskole har løsningen på det evige dilemma.

»Du behøver slet ikke vælge. Du kan både spise sundt og mere grønt og samtidig få stillet lysten til noget lækkert,« lover grøntsagsbloggeren, der står bag opskriften på lækre vafler lavet på intet mindre end et kilo grøntsager.

»Jeg markedsfører dem på, at de indeholder et kilo grøntsager, for det overrasker folk, at man kan lave noget, der smager vildt godt, er så lækkert, og samtidig er fuld af sunde ting,« siger Simone Visbjerg Møller.

De sunde vafler er et af flagskibene i hendes grønne madverden, fordi de kombinerer en velkendt ret, som alle kan lide, med et ønske om at spise mere grønt – som de fleste har.

»Vafler er sjove og festlige, og noget både store som små tænker på som en lækker treat. Normalt er de søde, men med grøntsager i dejen kan de spises som en sund snack eller indgå i et hovedmåltid,«  forklarer Simone Visbjerg Møller.

Hun er ikke ene om at have kastet sin kærlighed på grønne vafler. Lige nu er vafler det helt store hit på Instagram, hvor mange grøntsagsentusiaster lægger billeder ud af sunde vafler i alverdens udgaver.

»Der er helt klart en vaffeltrend, og den er på sit højeste lige nu. Vaflerne passer rigtig godt ind i en større trend om at gøre maden sundere. Desuden er vafler super dekorative. De er sjove at servere,« forklarer Simone Visbjerg Møller, der faktisk opdagede grønne vafler for mange år siden i en kogebog fra 80’erne.

»I bogen blev de kaldt en ‘raffineret’ spise til ‘vegetarianere’. Men kødspisere vil også elske dem, for du kan putte hvad som helst på dem. Du kan endda bruge dem som bund til en pizza eller som brugerbolle.«

Vafler lavet af 1 kg grøntsager + sprød kålsalat (2-3 pers)

Vafler:

  • 1 majroe (ca 400 gram)
  • 200 gram gulerødder
  • 200 gram porrer eller forårsløg
  • 1 stort løg
  • 1 bundt persille
  • ca. 200 gram fuldkornshvedemel
  • 2,5 dl mælk
  • 4 spsk fløde
  • 2 æg
  • salt
  • friskkværnet hvid peber
  • smør til vaffeljernet

Grønkålssalat:

  • 200 gram hakket grønkål
  • 5-8 halverede cherrytomater
  • 2 spsk olivenolie
  • 50 gram mandler
  • 50 gram blåbær
  • evt. creme fraiche

Sådan gør du:

Vafler: Majroe og gulerødder skrælles, skylles og tørres. De kan enten køres i minihakker eller rives fint på et rivejern. Porrerne/forårsløgene renses meget grundigt og skæres i ultra tynde ringe. De findelte grøntsager kommes i et viskestykke og mest muligt væde presses ud af dem. Løget pilles og hakkes fint. Persillen skylles, duppes tør og hakkes ligeledes fint. Fuldkornshvedemel røres sammen med mælk, fløde, æg, grøntsager, løg og persille, og dejen krydres med salt og peber. Til hver portion vafler fordeles 2 store spiseskefulde dej på det fuldt opvarmede og smørpenslede vaffeljern, og vaflerne bages ca. i 3 minutter. Hav lidt tålmodighed inden du kigger til dem, ellers kan de godt sidde lidt fast i jernet. Hold evt. vaflerne varme i ovnen, indtil alle er bagt, så de forbliver sprøde. Der bliver ca. 8 vafler.

Kålsalat: Opvarm ovnen til 250 grader grillvarme. Vend grønkålen og cherrytomaterne i olivenolien. Fordel salaten på et stykke bagepapir og giv den ca. 5 minutter i ovnen. Kålen skal være sprød, men ikke brun eller brændt, så hold godt øje. Hak mandlerne groft og drys dem over salaten sammen med blåbær. Servér med grøntsagsvaflerne og evt. lidt creme fraiche som dressing på toppen.

6 TIP: Sådan kan du også servere vaflerne

1. Vaflerne smager godt som de er, og kan spises som en sund grøn snack.

2. De kan også serveres som tilbehør til en hovedret i stedet for brød.

3. Eller sammen med salat som en hovedret i sig selv.

4. Du kan også folde vaflerne om fyld, så det bliver en wrap/sandwich. Prøv fx med laks i.

5. Eller bruge vaflerne som bund til pizza. Toppingen bestemmer du selv. Men husk et par skiver mozzarella, og giv vaffelpizzaerne et par minutter i ovnen ved grillvarme.

6. Kun fantasien og indholdet i køleskabet bestemmer, hvad du putter på vaflerne.