Sundt og lækkert er ikke modsætninger. Lav for eksempel en pizza på blomkålsbund. BTs grøntsagskok lover, at den er lige så ’fedtet’, som pizza bør være.

Blomkål og pizza er næppe to ord, du normalt forbinder. Men den er god nok. BTs grøntsagskok vil have dig til at lave en pizza med blomkålsbund.

»De fleste er lidt skeptiske, når de hører om pizza med blomkålsbund første gang. Det lyder næsten lidt for hysterisk sundt. Og når man rigtig har lyst til pizza, er det ikke lige blomkål, der står øverst på listen,« erkender Simone Visbjerg Møller.

I KØKKENET: Simone Visbjerg Møller, grøntsagskok

Log ind på BT PLUS og få denne uges madskole, hvor grøntsagsblogger Simone Visbjerg Møller viser, hvordan du kan lave en lækker og sund pizza på grøntsagsbund, som smager ligeså lækkert og fedtet, som den du køber på det lokale pizzeria.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og opskrifter.


Sundt og lækkert er ikke modsætninger. Lav for eksempel en pizza på blomkålsbund. BTs grøntsagskok lover, at den er lige så ’fedtet’, som pizza bør være.

Blomkål og pizza er næppe to ord, du normalt forbinder. Men den er god nok. BTs grøntsagskok vil have dig til at lave en pizza med blomkålsbund.

»De fleste er lidt skeptiske, når de hører om pizza med blomkålsbund første gang. Det lyder næsten lidt for hysterisk sundt. Og når man rigtig har lyst til pizza, er det ikke lige blomkål, der står øverst på listen,« erkender Simone Visbjerg Møller.

I KØKKENET: Simone Visbjerg Møller, grøntsagskok



Ikke desto mindre er det netop en pizzabund lavet af blendet rå blomkål, som indgår i denne uges opskrift i BTs Madskole. En pizzaopskrift, der indeholder langt flere grøntsager end en traditionel pizza, men som alligevel smager af det, vi kender og forventer.

»Mange har et næsten religiøst forhold til, hvordan deres pizza skal smage. Men faktisk rammer denne pizza smagen ret godt. Bunden bliver ikke helt så sprød som en almindelig hvedemelsbund, men fyldet er nøjagtig det samme, som man ellers ville putte på,« forklarer Simone Visbjerg Møller om tomatsovsen, osten og serranoskinken på toppen.

»Den er mindst lige så 'fedtet' i smagen, som almindelig pizza,« lover hun.

Den fedtede smag vil de færreste af os undvære, når vi får lyst til fastfoodretter. Men ifølge Simone Visbjerg Møller er der mange af dine yndlingsretter, du sagtens kan ’grøntsagficere’ uden at de mister deres fedtethed.

»Man kan også grøntsagficere burgere ved for eksempel at bruge portobellosvampe i stedet for burgerboller, eller laver fritter af selleri, græskar eller lignende,« forklarer hun.

Den største forskel på tilberedningen af Simone Visbjerg Møllers grønne pizza og gængs pizza er måden, du laver bunden på. Den skal nemlig forbages, inden fyldet kommer på.

»Det kræver lidt forberedelse, men ikke mere, end hvis du selv slog en dej op,« garanterer hun.

Faktisk laves blomkålsbunden med et trick, der gør den nemmere at rulle ud end en vanlig pizzadej. Du ruller nemlig blomkålsmassen ud mellem to stykker bagepapir. Når ‘dejen’ er rullet godt ud til kanterne, fjerner du forsigtigt det øverste stykke bagepapir.

»Og voila! Så har du en flot bund med en helt glat overflade, som du nemt trækker over på bagepladen,«forklarer BTs grøntsagskok.

Pizza med serranoskinke på blomkålsbund (1 stor pizza til 2-3 pers)


Tomatsauce:

  • 1 hakket løg
  • 1 bundt basilikum
  • 1 dåse tomatpuré
  • 2 dåser hakkede tomater
  • Salt
  • Lidt olie

Blomkålsbund:

  • 1 stort blomkålshoved
  • Kogende vand
  • 75 gram revet parmesan (kan udelades for en lettere pizzabund)
  • 2-3 sammenpiskede æg

Fyld:

  • 1 lille pose mozzarellakugler
  • 8-10 cherrytomater
  • 2 røde peberfrugter
  • 200 gram serranoskinke

Sådan gør du:

Tomatsauce:
Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Start med tomatsaucen. Svits løg og basilikum i lidt olie i en gryde. Tilsæt tomatpuré og steg videre i 2 minutter. Tilsæt hakkede tomater og lad saucen simre, til du skal bruge den.

Blomkålsbund:
Blend eller riv blomkålen, så det ligner små ris og hæld dem i en skål. Overhæld blomkålsrisene med kogende vand og lad det trække 1 minut. Dræn vandet fra blomkålen i en si. Hæld derefter blomkålen i et viskestykke og pres al væden ud. Fortsæt til blomkålen er helt tør. Hæld blomkålen tilbage i en skål og tilsæt parmesan og æg og rør det sammen til en ’dej’. Fordel dejen på et stykke bagepapir og læg endnu et stykke bagepapir over. Brug en kagerulle til at glatte dejen ud til kanterne, så bunden bliver så tynd som muligt (ca. ½ cm). Sæt pizzabunden i ovnen og bag i ca. 12. min., til den er fast og nogenlunde sprød.

Fyld:
Tag bunden ud og fordel tomatsauce og fyld på. Bag pizzaen færdig i ovnen i 5-6 min.

Dét kan du også fylde på pizzaen

  • Tomatsovs, revet ost, sorte oliven og champignon skåret i skiver. Pynt med rucolasalat
  • Pesto, portobellosvampe i skiver drysset med lidt olie samt rosmarin.
  • Tomatsovs, mozzarella og pepperoni