Det er ikke kun kød, der får en lækker røget smag på grillen. Det gør grøntsager også. Lær hvordan, du griller alt fra squash til blomkål med BTs Madskole.

Alle ved, hvad grillstriber gør ved en rød bøf eller en stribe spareribs. Men den samme røgede smag gør lige så meget for grøntsager.

»Grøntsager smager af meget mere, des mere vand, der svinder under tilberedningen. Når man griller for eksempel tomater og svampe, skrumper de helt, indtil der kun er velsmag tilbage, samtidig med at de får en røget grillsmag,« forklarer BTs grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

I KØKKENET: Simone Visbjerg Møller

Ifølge hende kan man med fordel grille alle grøntsager – stort set:

»Sådan noget som radiser og glaskål har jeg ikke lige prøvet. Det må være sommerens udfordring,« griner hun.

»Men selv små champignoner kan man pakke ind i stanniol med lidt salt og en lille klat smør og grille. Det smager fantastisk,« siger hun.

Log ind på BT PLUS og få denne uges madskole, hvor grøntsagsblogger Simone Visbjerg Møller viser, hvordan du gør dine grøntsager lækre på sommergrillen. Hertil følger også en opskrift på sprøde hjemmelavede tacos med grov guacamole og grillede grøntsager.

Som abonnent på BT PLUS får du hver uge adgang til BTs madskole, hvor eksperterne på skift deler ud af deres viden og opskrifter.


Det er ikke kun kød, der får en lækker røget smag på grillen. Det gør grøntsager også. Lær hvordan, du griller alt fra squash til blomkål med BTs Madskole.

Alle ved, hvad grillstriber gør ved en rød bøf eller en stribe spareribs. Men den samme røgede smag gør lige så meget for grøntsager.

»Grøntsager smager af meget mere, des mere vand, der svinder under tilberedningen. Når man griller for eksempel tomater og svampe, skrumper de helt, indtil der kun er velsmag tilbage, samtidig med at de får en røget grillsmag,« forklarer BTs grøntsagskok Simone Visbjerg Møller.

Ifølge hende kan man med fordel grille alle grøntsager – stort set:

»Sådan noget som radiser og glaskål har jeg ikke lige prøvet. Det må være sommerens udfordring,« griner hun.

»Men selv små champignoner kan man pakke ind i stanniol med lidt salt og en lille klat smør og grille. Det smager fantastisk,« siger hun.

Når man griller grøntsager, kan man både lægge dem alubakker eller direkte på grillen – hele eller skåret ud. De fleste vil spise dem tilbehør til fx en god bøf. Mange vil måske vægre sig ved at tænde grillen uden at lægge kød på den, men det kan man ifølge BTs grøntsagskok sagtens. De grillede grøntsager kan godt være selve hovedingrediensen i grillmåltidet. Som en tiltrængt afveksling.

»Når man har været igennem årets første grillaftener med pølser, koteletter og klassisk salat, og savner lidt inspiration til noget, der smager lige så godt - hvis ikke bedre - så er tacos fyldt med grillede grøntsager et hit,« lyder det fra Simone Visbjerg Møller, der står bag ugens opskrift på samme grillret.

»Tacos er et sjovt og sundt alternativ til det traditionelle grillmåltid. De kan serveres med alverdens lækre fyld, og det er en god måde at få lidt grøntsager ind på aftenbordet,« forklarer hun.

»Og så er det stadig smovsemad. Børnevenligt og sjovt, ligesom traditionel grillmad – og det smager faktisk lige så godt som hotdogs, bare med mange flere grøntsager. Man får lynhurtigt får pakket en del grøntsager ind i wrappen,« forklarer Simone Visbjerg Møller.

Tacos (4-5 pers)

Foto: Simone Visbjerg Møller
Vis mere

  • 300 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 50 g blødt smør
  • 2 dl kogende vand

Guacamole;

  • 3 avocadoer
  • 2 tomater
  • 1 løg
  • 3-4 ansjoser
  • 1 chili
  • saft fra 1/2 citron
  • salt

Grillede grøntsager:

  • 1 bundt fine, danske gulerødder
  • 6 pastinakker
  • 1 bakke svampe
  • 1 squash
  • 3 store tomater
  • olie
  • salt
  • peber

Drys:

  • sesamfrø
  • revet feta
  • creme fraiche
  • 1 lime

Sådan gør du:

Tacos: Smuldr mel, smør og salt sammen i en skål. Tilsæt vandet lidt ad gangen, mens du rører i dejen. Du skal ikke nødvendigvis bruge alt vandet. Ælt det hele godt, til du har en glat og smidig dej. Lad dejen hvile i 15 minutter. Del derefter dejen i 12 stykker, og form dem til små kugler. Tryk hver kugle flad med håndfladen, og rul den ud til en tynd taco. Hvis du vil have dine tacos pæne og ensformige, kan du trykke dem ud med en skål, der er ca. 12 cm i diameter. Varm en tør pande op til middelhøj varme, og bag de 12 tacos i ca. 1 minut på hver side. De skal være gyldne, men ikke sprøde.

Guacamole: Halvér avocadoerne, fjern sten og skræl, og skær kødet i grove tern. Skær ligeledes tomater og løg i tern. Hak ansjoser og chili fint. Ansjoserne smager ikke igennem. Bland det hele og mos guacamolen let, så der stadig er hele stykker avocado. Smag til med citronsaft og salt.

Grillede grøntsager: Alle slags grøntsager, der egner sig til grill kan bruges. Start med at pensle fx gulerødder, pastinakker og svampe med olie og drys dem med salt og peber. Læg dem på grillen, gerne lidt ude i siden, så de bliver gennembagte uden at blive brændte. Skær squash og tomater i 1 cm tykke skiver og pensl ligeledes disse med olie efterfulgt at et drys salt og peber. Squash og tomater skal have et minut eller to på hver side, så læg dem først på grillen, når gulerødderne er ved at være klar.

Anretning: Varm de færdigbagte tacos på grillen i 10 sekunder. Lad hver enkelt samle sin egen taco selv. Fordel lidt guacamole og grillede grøntsager i en stribe på hver taco, drys med sesamfrø, revet feta og afslut med lidt creme fraiche og friskpresset lime. Tacoen kan enten foldes sammen eller rulles som en wrap.

Sådan griller du grøntsager

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere


Marinade: Pensl grøntsager med olie eller marinade og krydr med salt og peber, når du griller dem.

Asparges: Skal kun ligge kort tid på grillen. Eller mister de deres sprødhed og bliver og slatne. Rul evt. asparges ind i en skive bacon, og grill dem til baconen er sprød.

Squash: Skær i tykke skiver, ca. 2-3 cm, ellers bliver de hurtigt for bløde. Grill dem kortvarigt til de har flotte grillstriber uden at blive sorte.

Peberfrugter: Kan både grilles hele eller skåret ud i store stykker. Vend dem ofte, så de ikke bliver sorte.

Gulerødder: Grill de små danske gulerødder hele, eller skær dem ud i mindre stænger og grill dem et par minutter på hver side, så de stadig har bid.

Blomkål: Skær blomkålshovedet i store runde skiver, så de ligner ’bøffer’. Grill dem let, så de får flotte grillstriber, men stadig er sprøde.

Forårsløg: Læg små forårsløg hele på grillen eller halver større løg på langs. Grill dem, til de er bløde indeni, så den skarpe smag forsvinder.

Majskolber: Der er mange måder at grille majskolber på. 1. Læg kolber med blade på i en spand med vand til de er gennemblødte. Grill dem med blade på, hvis du vil undgå den grillede smag. 2. Pil bladene af kolberne og forkog majsene i 5 minutter i en gryde. Læg derefter kolberne på grillen i ca. 10 minutter og vend dem ofte, så de ikke bliver brændte, men får en grillet smag.

Tomater: Sæt cherrytomater på spyd, inden du griller dem, så de ikke smatter ud. Grill dem på fire sider. Større tomater kan halveres og grilles på skindsiden. Eller du kan komme tomater op i en lille alubakke, krydr med salt, olie og krydderier og grill dem i bakken.

Spyd: Lav grøntsagsspyd. Skær grøntsager ud i stykker eller tern og stik dem på spyd. Grill dem, til de har taget lidt farve uden at være brændte. Kartofler: Forkog kartofler i en gryde med vand først. Grill dem herefter i en alubakke med olie, til de har taget farve.

Frugter: Frugter som ananas og bananer kan grilles. Grill ananas i skiver eller både, evt. med lidt sukker drysset på, til den har taget farve. Eller grill modne bananer i skrællen, til de er bløde indeni. Server med is og evt. chokoladesovs.

Grill: Pas på at grillen ikke er for varm. Der er typisk mest varme på midten, så læg grøntsagerne ude i siden af grillen - og hold godt øje med dem

Foto: Scanpix/Iris
Vis mere