Er der én mand, der skal fremhæves for at have gjort amerikansk vin verdenskendt, er det Robert Mondavi, der døde i foråret 2008, 94 år.

Robert Mondavi havde visionerne – og ikke mindst modet – til at turde investere sine penge i vinproduktion i stor stil allerede fra midten af 1960erne.

Dengang var Californien, hvor henved 90 pct. af al amerikansk vin produceres, kendt for sine marmeladeagtige vine på grund af det varme klima.

Vinene blev derfor stort set udelukkende solgt på det hjemlige marked. I Europa var forbrugerne anderledes vant, og bare tanken om import af amerikansk marmeladevin var dødsdømt på forhånd.

Mondavis vineventyr blev grundlagt i Napa Valley, hvor han byggede en stor vingård. Nu skulle californisk vin på verdenskortet som kvalitetsvin, og der blev satset på både kostbare vine, som imponerede ved de internationale vinsmagninger, og gode dagligvine.

Samme politik føres på Robert Mondavi Winery den dag i dag, men kvaliteten er langt bedre end i midt-tresserne. Det gælder generelt for Californien, hvor kolleger tog ved lære af den visionære vinmand, da man indså, at det faktisk godt kunne lade sig gøre at eksportere sin vin til selv de gamle europæiske vinlande.

Kulturcenter for mad, vin og kunst
Robert Mondavi Winery, der samtidig er et kulturcenter for kombination af mad, vin og kunst, ligger nær byen Oakville nord for San Francisco.

Foruden zinfandel, som er Californiens hoveddrue, arbejder man på den topmoderne vingård med internationale druesorter som cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petite verdot, syrah, sauvignon blanc, chardonnay, riesling og semillon.

Husets topvin har i mange år været den navnkundige Opus One. En super rødvin, som Robert Mondavi i 1979 besluttede at producere i samarbejde med sin franske kollega, baron Philippe de Rothschild, verdenskendt for sine kostbare slotsvine fra Medoc.

Opus One er lavet med hovedvægt på cabernet sauvignon, tilsat cabernet franc, petit verdot, merlot og malbec – altså langt hen ad vejen samme druesammensætning og fremstilling som klassisk Medoc-vin. Opus One laves kun i et begrænset antal, og én flaske årgang 2008 koster ca. 2.700 kr., hos den danske importør, Theis Vine.

Robert Mondavi opnåede i sit lange liv at blive hædret flere gange for sin store indsats. For arbejdet med kombination af vin, mad og kunst modtog han, som en af de få ikke franskmænd, den fornemme æresmedalje 'Legion of Honor'. Og for sin indsat for californisk vin fik den gamle vinmand få måneder før sin død plads i California Hall of Fame.

Slagsmål i familien
Desværre har familie-sagaen Mondavi ikke været uden mislyde.

I sine yngre år blev Robert uvenner med sin bror, Peter, som han dengang drev en vingård sammen med. De to skiltes og talte ikke sammen i flere årtier. Brødrene blev dog forsonede i midten af 90erne og genoptog i et vist omfang samarbejdet.

Men hvad værre var: Da Robert Mondavi i en meget høj alder ville trække sig tilbage for at nyde sit otium, var det meningen, at hans to sønner, Michael og Tim, skulle bygge videre på familieeventyret.

Men sådan kom det langtfra til at gå. Heller ikke disse brødre kunne enes og endte i et kæmpe slagsmål, som nu har strakt sig over flere år.

Uenigheden - og stagnation i vinsalget - resulterede i en økonomisk nedtur. Det betød, at firmaet blev splittet, og i 2004 blev Mondavi Winery overtaget af den store koncern Constellation Brands, mens Accolade Wine har overtaget salget af vinene i Europa.