Pasta er normalt noget, du koger for sig. Men du kan sagtens lave hele pastaretten i én og samme gryde. ’One pot pasta’ er lige nu et hit hos alverdens madbloggere. Lær at lave den nemme og lækre hverdagsret.

Det er ikke lige pasta, de fleste af os forbinder med ’sammenkogte retter’. Men det er faktisk lige præcis, hvad en af tidens hotteste madtrends går ud på: Smid alt – også pastaen – i én gryde og end op med en helt ny slags nem og lækker efterårsmad.

”’One pot pasta’ er genialt, fordi du bare skal komme alt i én gryde: grønt, pasta, krydderier, bouillon, vand og eventuelt kød, og så skal det bare simre, til pastaen er kogt. Det tager max 20-25 minutter, fra du starter, til maden står på bordet,” fortæller BT’s grøntsagskok Anna Bartels.

Hun er en af de mange madbloggere, der har kastet sin kærlighed på hitretten ’one pot pasta’. Retten kan varieres i det uendelige – mere eller mindre efter, hvad du har i køleskabet. Det, der går igen, er, at pastaen koger sig mør i vandet sammen med de andre ingredienser.

”På den måde bliver al væsken absorberet af pastaen. Det betyder, at pastaen optager smag fra bouillon, krydderier og de resterende ingredienser, men også at pastaen samtidig afgiver stivelse til vandet, så du får en cremet pastaret. Det er helt vildt lækkert,” garanterer Anna Bartels.

Hun har i denne uge valgt at dele en af sine yndlingsopskrifter på one pot pasta med BT’s læsere. En variant, der er vegetarisk, og kan spises præcis som den er, men også bruges som basisopskrift og så blot tilsætte, hvad du ellers måtte have lyst til – f.eks. kød.

”Du kan tilsætte eksempelvis tern af kylling, der er brunet af sammen med løg. Hvis du bruger kød, skal du bare huske lige at brune det af først og så tilsætte resten af ingredienserne bagefter,” forklarer Anna Bartels.

One pot pasta er ikke bare billigt og nemt hverdagsmad, det er også ’mums’-mad, der både mætter og smager af alt det gode.

”Når jeg laver one pot pasta, er det en ret fyldt med grøntsager, fuldkornsspaghetti, protein fra edamamebønner og som regel en lækker prik over i’et: parmesan. Når du tilføjer ost, bliver retten endnu mere cremet og lækker. Perfekt som tømmermandsmad også,” fortæller hun.

Der er dog særligt én ting, du skal sikre dig, når du laver one pot pasta. At der er nok væske i. Væskemængden skal nemlig svare ret nøjagtigt til, at pastaen lige præcis har absorberet det hele, når pastaen er al dente. Derfor kan det være smart at følge en basisopskrift som Anna Bartels, når du kaster dig ud i at lave one pot pasta. Men det er ikke det mindste svært at lave alt-i-én-gryde-retten. Og sådan skal det være lige nu, forklarer Anna Bartels.

”Nem hverdagsmad er virkelig oppe i tiden. Folk har en travl hverdag, men de vil stadig gerne have lækker og sund mad, og her er one pot pasta bare genialt,” siger hun.

Vegetarisk one pot pasta (4 pers)

  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 spsk olivenolie
  • 300 g spaghetti eller pasta (gerne fuldkorn)
  • 300 g broccoli buketter, gerne frosne
  • 250 g edamamebønner, løse og frosne
  • 1 stor tsk tørret timian
  • 1 lille tsk chiliflager
  • 1 lille tsk salt
  • ca 10,5 dl kogende vand rørt med 1,5 grøntsagsbouillonterning
  • 1 stor håndfuld fintrevet parmesan
  • skal fra 1 øko citron + et skvis saft

Sådan gør du:

Start med at hakke løg og hvidløg fint og steg det derefter i olivenolie i en stor gryde ved middelhøj varme, til det bliver blødt. Kom herefter pasta, broccoli, edamamebønner, krydderier, salt og bouillonvand i. Bring det op at koge, tryk spaghettien ned i vandet og lad det simre i cirka 15 minutter, eller til pastaen er al dente (dvs. med en smule bid) og væsken er absorberet. Du kan evt. lade det stå under låg og ved lav varme de sidste par minutter for at få absorberet den sidste væske. Rør nu parmesan, citronskal og -saft i og smag til.