Du er ansvarlig, selvstændig og ser dig selv i et spændende job, som det du sidder og skriver en ansøgning til lige nu. Du er arbejdsnarkoman og perfektionist til fingerspidserne. Og kreativ, selvfølgelig.

Pas nu på. Din pen har bevæget sig ud i et farligt ordvalg. I hvert fald, hvis du gerne vil inviteres til jobsamtale. Det er ikke nemt at skrive en ansøgning, og vi falder let i et blækhus fyldt med floskler og klichéer, når vi forsøger at beskrive os selv.

- Mange bruger ikke den tid, det vil tage at lave en professionel, specifik, målrettet ansøgning til et job, de rigtig gerne vil have, siger Anne Marie Valentin til ALTfordamerne.dk. Hun er karriererådgiver og indehaver af firmaet Intojob.

LÆS OGSÅ: Overvejer du at skifte karriere? Læs disse 9 råd først

- Flere ser selve ansøgningen som noget, der skal overstås, så de kan få lov til at præsentere sig selv rigtigt. Problemet er bare, at det lige præcis er i ansøgningen, der er mulighed for at præsentere dig selv, siger hun.

Vi er for dårlige til at fortælle, hvad der er unikt ved os som personer og kommende medarbejdere. I stedet bruger vi ord, der er generelle og enten ikke siger noget om os eller i værste fald efterlader et negativt indtryk.

ALTfordamerne.dk har rådført sig med to eksperter, der har læst stakkevis af ansøgninger igennem og ved, hvad virker.

1. Spændende

- Ifølge "Dansk Synonymordbog" har 'spændende' mere end en betydning, afhængigt at sammenhængen, siger karriererådgiver Anne Marie Valentin.

Og en ting, du skal være opmærksom på, hvis du sender en ansøgning, hvor du skriver, at du synes, jobbet lyder spændende, er, at modtageren forholder sig til, hvad han eller hun selv mener, ordet betyder, og ikke hvad du tænkte, da du skrev det.

- 'Spændende' kan betyde både interessant, opsigtsvækkende, overraskende, begivenhedsrig, dramatisk og nervepirrende, siger Anne Marie Valentin.

Skriv i stedet, hvad der helt konkret har motiveret dig til at søge stillingen.

- Så har læseren en bedre fornemmelse af dig: Du bliver tydelig, og når du er klar i dine budskaber, er der meget større chance for at andre forstår meningen i det, du skriver eller siger, siger hun.

2. Professionel

- Egentlig siger dette ord ikke særligt meget om en ansøger, og man bør generelt som arbejdsgiver kunne forvente, at alle ansøgere og medarbejdere har en professionel tilgang til et hvilket som helst arbejde og arbejder professionelt inden for deres felt, siger Karina Tewes, der er HR-ansvarlig hos Mærsk, til ALTfordamerne.dk.

Ordet går ifølge hende blot hen og bliver et fyldord, som du lige så godt kan undlade. Det er en kliché og for generelt til egentlig at sige noget om dig, og det får dig ikke til at skille dig ud fra mængden som en, der har noget særligt at byde på.

LÆS OGSÅ PÅ EUROMAN.DK: Sådan skal du opbygge det perfekte CV

3. Ansvarlig

- Jeg har læst mange hundrede ansøgninger, og mange skriver, at 'Jeg er ansvarlig, og jeg møder til tiden', fortæller Anne Marie Valentin.

Men en arbejdsgiver forventer, at du er ansvarlig og punktligt. Det bør ikke være noget, du skal fremhæve, men en selvfølge.

- Når du skriver, at du generelt er ansvarlig i en ansøgning, kunne man som læser spørge sig selv: 'I forhold til hvad?'. Det er en forudsætning i dag i et ordinært job, at du er ansvarlig i forhold til dine arbejdsopgaver, og at du er et "ordentligt" menneske.

4. Selvstændig

Endnu et ord, Anne Marie Valentin ofte støder på i ansøgninger, men det forholder sig med 'selvstændig' som med ordet 'ansvarlig':

- Ja, selvfølgelig er du selvstændig, for hvis du ikke var det, ville du ikke være i stand til at udfylde jobbet og dets kram, siger hun.

Derfor skal du ikke bruge kostbar linjeplads i din ansøgning på at fortælle, at du kan finde ud af at udføre dit arbejde, uden at chefen hele tiden kigger dig over skulderen for at fortælle dig, hvad du skal gøre.

LÆS OGSÅ: Sådan skriver du dig til en jobsamtale hos de mest populære virksomheder i Danmark

5. Perfektionistisk

At være perfektionist er egentlig et positivt ladet ord, der burde fortælle, at du er en person, der er ambitiøs og har fokus på at levere et grundigt stykke arbejde.

- Men perfektionisme kan også for nogle lede tankerne over på en person, der stiller meget høje krav til sig selv, og det indebærer måske en meget høj grad af selvkritik, hvis de høje – måske urealistiske - krav ikke opnås, siger Karina Tewes og fortsætter:

- Den rette mængde perfektionisme er oftest en fordel, men for meget kan blive en udfordring for den pågældende, som kan komme til at overfokusere på uvæsentlige detaljer eller på, om det, man leverer, nu er godt nok.

Og det kan gøre din forhåbentligt kommende arbejdsgiver bekymret for, om det er godt eller skidt, at du går op i at gøre alting perfekt. Karina Tewes foreslår, at du i stedet bruger nogle andre ord til at beskrive, hvordan du vil løse dine opgaver bedst muligt.

6. Eventyrlysten

Mange vil bruge dette ord om en person, der er modig og frygtløs kaster sig ud i nye udfordringer. Både på jobbet og privat.

- Det er i visse kulturer en del af tidens trend, at man er berejst og ikke er bange for noget. Normalt ser vi som virksomheder også positivt på ansøgere med forskellige erfaringer på deres CV. Eksempelvis som følge af et udenlandsophold eller lignende. Ordet kan dog også give associationer til en person, der hurtigt kunne miste interessen og motivationen i et stabilt arbejdsmiljø med mere faste rammer og opgaver, siger Karina Tewes.

I værste fald forbinder personen, der skal ansætte dig, ordet med at være letsindig, flyvsk, dumdristig og for risikovillig. Derfor anbefaler Karina Tewes, at du i stedet beskriver i din ansøgning, hvad du har lært af dine eventyr og måske giver eksempler på, hvordan det har hjulpet dig til at få nye idéer og finde kreative løsninger på problemer.

7. Kreativ

Hvis du gerne vil fortælle en potentiel arbejdsgiver, at du er kreativ og opfindsom, skal du vise, at du er det med din ansøgning, i stedet for at skrive, at du er det.

- F.eks. kan du vælge at skrive en kreativ overskrift frem for at vælge en klassisk overskrift, siger Anne Marie Valentin.

- Det er langt mere virkningsfuldt at skrive 'Butikschef med holdninger' frem for 'Butikschef til ny butik'. Her viser du, at du er kreativ uden at det bliver for meget, og samtidig vækker du opmærksomhed. Læseren bliver nysgerrig på, hvilke holdninger det drejer sig om. Det gælder altid om at indfange læseren, så vedkommende får lyst til at læse videre, siger hun.

LÆS OGSÅ: Du kan træne dig til en højere løn

8. Dynamisk

- Er blevet en af nutidens mest brugte floskler, siger Anne Marie Valentin.

Igen handler det om at vise det i stedet for at skrive det. Hvordan er du dynamisk?

- I hvilke situationer og sammenhænge og sammen med hvem er du det? At skrive du er dynamisk uden at underbygge det med et eksempel eller understøtte det, siger desværre intet om dig som jobsøger.

9. Arbejdsnarkoman

- En ansøger, der bruger dette ord, vil som regel gerne signalere, at hun eller han er en ambitiøs medarbejder, som vil lægge 200 procent i jobbet, hvis det er det, der kræves, og at jobbet altid er det vigtigste. Man vil gerne vise, at jobbet altid kommer først - no matter what, siger Karina Tewes.

Og det må da lyde godt i din nye chefs ører, ikke sandt? Nej, for en medarbejder der giver for meget sig selv, giver ikke de bedste resultater for afdelingen. Den bedste medarbejder er en, der også har tid og overskud til familie, venner og fritidsinteresser. Det har Karina Tewes selv erfaringer med som HR-ansvarlig hos Mærsk:

- Vi er interesserede i at ansætte hele mennesker, som selvfølgelig er ekstremt fokuserede på at opnå de bedste resultater for virksomheden og levere en succesfuld performance, men som også har et helt liv og er socialt engagerede. Det er vigtigt, at der er en sund work-life balance blandt medarbejderne, da det faktisk er blandt engagerede medarbejdere, at vi ser den bedste performance, siger Karina Tewes.

10. Team player

- I de fleste virksomheder og på de fleste arbejdspladser er det en forudsætning, at medarbejdere kan arbejde sammen på kryds og tværs. Både over fagområder, over landegrænser og kulturer og med kunder og leverandører, siger Karina Tewes.

Men selvom det er vigtigt, at du kan både kan gribe en bold, drible den videre og aflevere den sikkert til din kollega, mener hun, at ordet 'team player' er udvandet. Det står nemlig i rigtig mange ansøgninger.

- Det har lidt mistet sin værdi, og måske er det også lidt svært at læse præcist, hvad man mener med det. Jeg vil foreslå, at du tager udgangspunkt i samarbejde og så forsøger at beskrive hvorfor og hvordan, du vil forsøge at samarbejde i den virksomhedskultur, du gerne vil blive en del af.

LÆS OGSÅ: 9 råd: Sådan kommer du til at elske dit job
LÆS OGSÅ: Sådan brillerer du til jobsamtalen
LÆS OGSÅ: 5 uundværlige råd, når du søger job

Artiklen er oprindeligt publiceret på www.altfordamerne.dk