Lyt til artiklen

Dronningens Bentley kørte tværs gennem Danmark for at blive brugt i ni minutter

Gud bevare Danmark! Med det ønske slutter dronning Margrethe hvert år sin nytårstale, men når det drejer sig om fædrelandets miljø og natur, er Margrethes ønsker om bevarelse knap så udtalte.

Gang på gang demonstrerer Kongehuset, at hensynet til miljøet må vige for bekvemmelighed og fine manerer.

LÆS OGSÅ: Danica Curcic skal ligne en balletdanser: Det er mega hårdt

Da Dronningen den 12. februar skulle et smut til Nordjylland for at åbne Skagens Museum, valgte hun således at blive fløjet derover fra Fredensborg i en af luftvåbnets store EH-101-helikoptere. Hendes Bentley, Krone 121, var til gengæld ude på den helt store rejse tværs gennem Danmark.

Helt præcist måtte chaufføren køre den tomme bil 1.108 kilometer for at blive brugt i de ni minutter, det tog at hente Margrethe, da hun landede i helikopteren på Klitgården, og køre hende de små tre kilometer til museet.

Til gengæld skulle den så også bruges, da hun skulle alle tre kilometer retur til helikopteren efter besøget på museet. Herefter måtte den 2,6 tons tunge Bentley, som kører cirka seks kilometer på en liter benzin, tage turen tilbage uden kongelig passager

Margrethes Bentley kører cirka seks kilometer på literen. Så der er gået mere end 160 liter benzin til den 1.108 kilometer lange tur, der sammenlagt tog 16 timer.
Margrethes Bentley kører cirka seks kilometer på literen. Så der er gået mere end 160 liter benzin til den 1.108 kilometer lange tur, der sammenlagt tog 16 timer. Foto: Niels Henrik Dam
Vis mere

LÆS OGSÅ: Ensom majestæt: Henrik er skredet - vennerne er døde 

Kongehusets ekstravagante brug af stærkt forurenende transportmidler vækker både forargelse og undren hos de miljøorganisationer, som til daglig kæmper for den natur, vi giver videre til fremtidige generationer.

- Det er 2016, og alle bør overveje det fodaftryk, de sætter på klimaet og miljøet. Selvom det i høj grad er politikerne, der skal gøre den grønne omstilling til virkelighed, har vi alle sammen et ansvar, også Kongehuset og dronning Margrethe, siger Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace i Danmark.

Hos miljøorganisationen NOAH er trafikkonsulent Ivan Lund Pedersen nærmest i chok.

- Det er jo helt ustyrligt og fuldstændig ubegribeligt, at Dronningen ikke optræder med bare en lille smule fornuft, men i stedet vælger en så ekstremt ressourceforbrugende løsning. Man kunne nok have fundet et standsmæssigt køretøj i Nordjylland, hun kunne blive hentet i, siger han.

LÆS OGSÅ: Robbie Williams lider for ægteskabet

I Kongehuset har man ikke lyst til at forklare logikken bag Dronningens (over)forbrug af ressourcer.

- Vi vurderer altid det samlede transportbehov i den konkrete situation. Efter besøget på Skagens Museum var der andre gøremål i Jylland, hvor bilen blev brugt som transportmiddel, forklarer Kongehusets presse- og kommunikationschef Lene Balleby.

Hvilke gøremål i det jyske, som krævede en tom Bentley Mulsanne, kan Kongehuset desværre heller ikke være behjælpelige med at opklare.

- Det kan jeg ikke oplyse, lyder svaret.

Artiklen er bragt i samarbejde med www.herognu.dk