Den røde brandmand er en hyppig gæst på de danske badestrande i sommermånederne. De er udstyret med nældeceller, som brænder meget ubehageligt i huden.

Brandmandens nældeceller er ganske avancerede. De udløses ved tryk og eksploderer nærmest, idet de vender vrangen ud på sig selv og sprøjter små giftsplinter ind under huden.

En enkelt brandmand kan indeholde flere millioner af de giftige nældeceller, så det gælder om at tage sig i agt for de røde gopler på strandturen.

Giften er ubehagelig og kan give både rødmen og hævelser men er ikke farlig for mennesker, forklarer Peter Baloo Laurents, der er formand for Naturvejlederforeningen.

”Giften skydes nærmest ud med en lille harpun og er beregnet til at lamme små fisk. Ikke store mennesker. Men det kan give ubehag, hvis man har været i nærkontakt med brandmandens tråde, så det er en god idé at komme op af vandet,” siger han til Altfordamerne.dk.

Brandmandens tråde kan være op til 10 meter lange og er næsten usynlige skriver Naturguide.dk. Derfor skal man holde sig på afstand, hvis man ser en brandmand i vandet. Det er især på dage med fralandsvind, man skal være særligt opmærksom. Goplerne kan nemlig bedst lide koldt vand og bliver derfor trukket ind med understrømmen når det varme overfladevand blæser væk fra stranden.

LÆS OGSÅ: De fleste ville klaske den, men derfor bør du lade myggen sidde

Risikoen for at møde brandmanden på stranden er ekstra stor sidst på sommeren, hvor goplerne dør og skyller ind mod land. De lange tentakler brænder nemlig fortsat, selvom brandmanden er død, skriver sundhed.dk.

Undlad at tisse på huden

Eftersom giftcellerne aktiveres ved tryk, er det bedste råd at skylle det angrebne område.

”Lad endelig være med at gnide eller klø på det sted, man er blevet ramt. Skyl huden med masser af havvand. Det allerbedste er at bruge eddike, da syren neutraliserer nældecellerne,” siger Peter Baloo Laurents.

Selvom urin også indeholder syre, er det gamle husråd om, at man skal tisse på det angrebne område en myte. Urinen indeholder en del affaldsstoffer, som ikke er gode for den beskadigede hud.

”Da brandmænd altid træffes ved hav og dermed vand, er der ingen grund til at tisse på det, siger Peter Baloo Laurents.

Brænder det fortsat i huden kan man ifølge apoteket.dk skrabe forsigtigt med et dankort eller en ispind for at fjerne de sidste nældeceller. Husk kun at skrabe i en retning.

LÆS OGSÅ: Dette bør du gøre, hvis du får et hugormebid

LÆS OGSÅ: Det sker i kroppen, når du er i naturen

LÆS OGSÅ: Træning i naturen: Brug en bænk

Artiklen er oprindeligt publiceret på www.altfordamerne.dk.