»Kur for kur bliver man tykkere og tykkere.«

KLUMME: Du ved det allerede: Slankekure virker fedende. Det kan du hurtigt finde ud af ved at forholde dig åbent og ærligt til din egen eller dine veninders erfaringer med slankekure. Vægten går ned, mens man er på kuren, men derefter tager man endnu mere på, end man tabte. Så kur for kur bliver man tykkere og tykkere. Men hvad er egentlig årsagerne til det? Jeg vil her gennemgå de fire vigtigste årsager til, at slankekure virker fedende.

1. Du mister kontakten med sulten


Du mister kontakten med den naturlige sult, der kan regulere din spisning og vægt på en afslappet og fleksibel måde. Nogle kure lærer dig ligefrem, at det er farligt at være sulten, så det gælder om at spise for at undgå at blive sulten og ikke, fordi man er sulten. Slankekure fører dermed til overspisning.

2. Du spiser mere af den "fedende" mad


De fleste slankekure er baseret på en idé om, at nogle madvarer er fedende. Lige for tiden er det moderne at tro, at kulhydratrige madvarer som f.eks. brød er enormt fedende og derfor det, som det gælder om at lade være med at spise eller i hvert fald begrænse mest muligt, hvis man vil slanke sig. Men via ernæringspsykologiske mekanismer så har det den slags forbud og begrænsning den paradoksale effekt, at trangen til at spise lige præcis det bliver større og ikke mindre. Og før eller siden så ender man op med at spise mere end før af den forbudte mad. Forbud forstærker lysterne.

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge

3. Du spiser også mere af den "slankende" mad


De fleste moderne slankekure har også en gruppe madvarer, som er decideret slankende. Det er dokumenteret i talrige undersøgelser, at når man får at vide, at mad er "light" eller "slankende", så spiser man uvilkårligt mere af det. Det er måske ok, hvis det er grøntsager, men hvis det er proteinrige madvarer, som har ry for at være slankende for tiden, så kan det virke decideret fedende. Proteiner indeholder nemlig lige så mange kalorier som sukker og stivelse, så man kan sagtens spise for mange kalorier, selvom kosten har en høj proteinenergiprocent.

4. Mere stress-spisning


Slankekure er en stor kilde til madstress. Kurens strenge krav og regler om mad kan blive en enorm kilde til stress i hverdagen. Det er så stress, der bliver lagt oven i den stress, man i øvrigt har fra arbejde osv. De fleste mennesker reagerer på stress ved, at de får øget trang til at spise, fordi spisning sænker stress. Så det bliver nødvendigt at spise mere chokolade for at kunne holde ud at være på kuren. Madstressen fortsætter som mental stress efter kuren, bl.a. fordi kurene lærer dig at have dårlig samvittighed over det, du spiser.

LÆS OGSÅ: Flad mave: her er den mest effektive øvelse

Kort sagt: Slankekure får dig til at spise mere og ikke mindre, hvorved de fører til varig vægtøgning i stedet for varigt vægttab. Den ilde hørte sandhed om varigt vægttab er, at det kræver, at man spiser mindre, end man plejer. Men det behøver ikke være ensbetydende med lidelse og afsavn. Hvis du simpelthen spiser efter din naturlige sultfornemmelse, så vil det tværtimod give dig meget mere nydelse og frihed. Det kan du lære ved at praktisere mindful spisning. Du kan kysse slankekuren farvel og blive som et uspoleret barn på ny i dit forhold til mad og spisning. Men det kommer ikke af sig selv. Det kræver en indsats.

LÆS OGSÅ: Drop kurerne: Sådan lever du sundt en gang for alle

LÆS OGSÅ: 5 lynkure, der kickstarter dit vægttab

LÆS OGSÅ: "Jeg har aldrig været på en rigtig slankekur"

Denne artikel blev oprindeligt bragt hos ALT for damerne.