Lad dit barn bruge sanserne med metoden baby-led weaning. Her skal du holde fingrene helt væk, mens dit barn undersøger maden.

Forleden var etårige Halfdan med sin familie på restaurant. Der blev ikke bestilt en særlig børnemenu, for Halfdan har, siden han var seks måneder, smagt og spist forskellige grønsager, rodfrugter og andet fra familiens måltider.

»Han har fra begyndelsen været nysgerrig og glad for selv at tage maden op og smage på den«, fortæller hans mor, Pernille Stengaard Rosenkilde, der opdagede metoden baby-led weaning, da Halfdan var fire måneder. Dårlige erfaringer med den ældste datter, der pludselig nægtede at spise skemad, fik hende til at afprøve metoden med lillebror.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ: Kræsen: Sådan får I madglæden tilbage i familien

»Vi pressede vores datter til at spise mere skemad, end hun havde appetit til. Vi håbede sådan, at maden ville få hende til at sove længere end to timer i træk om natten. Det gjorde den desværre ikke«.

Drop skemad
Baby-led weaning, der går under forkortelsen BLW, betyder ‘babystyret madtilvæning’ og er en metode udviklet af den engelske sundhedsplejerske Gill Rapley.

LÆS OGSÅ:

Filosofien bag BLW er kort sagt at droppe skemad i den såkaldte overgangsperiode, hvor dit barn udfaser modermælk eller erstatningsmælk til fordel for fast føde, og lade barnet spise rigtig mad.

I stedet for langsomt at introducere skemad fra din baby er fire måneder, får barnet kun bryst eller flaske, til det er seks måneder og selv kan sidde og desuden holde hovedet. Herfra bliver det introduceret til den mad, resten af familien spiser.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ: Sådan tager du din baby med på restaurant

Barnet skal stadig ammes fuldt, da det i begyndelsen ikke er meningen, at det skal blive mæt af maden. Derfor bør dit barn også være mæt, allerede inden det bliver sat til bords, så det har overskud til at lege og udforske den spændende broccolibuket eller brødstav foran sig, lyder teorien. Desuden er det vigtigt, at dit barn ikke sidder alene, men at I er sammen om maden.

»Under min barsel har Halfdan og jeg indtaget alle måltider sammen, og det er både nemt og hyggeligt«, fortæller Pernille Stengaard Rosenkilde, der med sin datter altid skyndte sig at spise, mens hun sov.

Mindre kræsne børn
I Sundhedsstyrelsens er der skrevet et afsnit om BLW og de positive sidegevinster ved metoden. Herunder nævnes det, at BLW-børn ifølge undersøgelser er mindre kræsne end børn, der har fået skemad i overgangsperioden.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan langt de fleste børn blive mætte af modermælk frem til seksmånedersalderen, såfremt du ammer fuldt ud. Det er helt i tråd med BLW’s anbefalinger. Det er dog afgørende, siger Sundhedsstyrelsen, at både du og dit barn trives med det, og at barnet følger sin egen vækstkurve. I modsat fald bør du introducere skemad, dog tidligst når dit barn er fire måneder gammel.

LÆS OGSÅ: Små kokke er mindre kræsne

Filosofien bag BLW-metoden er at gøre måltidet til familielivets sociale samlingspunkt og erstatte restriktioner og regler med sjov leg og tillid til dit barns egen mæthedsfornemmelse. Hvis han næsten ikke spiser noget, er det bare sådan, det er, ifølge BLW.

Men mit barn skal vel have noget mad i maven, kan du med rette spørge.

»Din baby kobler ikke det at få stukket en ske i munden eller spise en kogt gulerod med at blive mæt«, svarer Patricia DeCosta, der sammen med journalist Lærke Morell har skrevet den første danske bog om BLW.

»Barnet skal blot have vækket sin glæde ved at udforske maden og selv tage sanserne i brug, mens mælken mætter og dækker barnets behov for næringsstoffer«.

Patricia DeCostas bog hedder Jeg KAN godt selv, og som titlen illustrerer, handler den om at have tillid til, at dit barn kan indtage den nødvendige mad, uden at du febrilsk leger flyvemaskine med skeen.

LÆS OGSÅ: Derfor er det okay, at dit barn er kræsent

»Du skal ikke blande dig i eller bekymre dig om, hvad dit barn vælger at spise. Stol på, at hvis han kun spiser hakkebøf den ene dag, så skal han nok smage guleroden den anden dag«, råder Patricia DeCosta, der er uddannet cand.scient. i human ernæring med speciale i BLW.

Dit barns tarme er ikke klar til at fordøje mad, før det er seks måneder, og i begyndelsen er det slet ikke meningen, at det skal spise sig mæt i maden, men blot sutte, smage og røre ved den, understreger hun.

Glem din egen opdragelse
Metoden BLW prikker altså i høj grad til vores madopfattelse og opdragelse, hvis mantra er, at man ikke må lege med maden. Som forældre skal du derfor afgive kontrollen til dit barn og slette automatsætninger som ‘maden er ikke til at lege med’ og ‘man skal spise op, ellers bliver man aldrig stor og stærk’. Disse sætninger er negative konsekvenser og følelser, der bliver koblet på det, som burde være familiens hyggelige samlingspunkt, nemlig måltidet.

Ifølge Pernille Stengaard Rosenkilde var der straks positiv respons fra Halfdan på hans mors tillid. Som så meget andet, mener hun, handler BLW nemlig ikke kun om mad, men også om at se sit barn i et nyt lys.

»BLW handler om at respektere hans mæthedsfornemmelse, hans grænser og  hans måde at opleve verden på. Han bliver fra spæd klædt på til at stole på sig selv og være selvhjulpen og selvstændig«, mener hun.

Tillad den flyvende rødbede
Det lyder jo flot, men hvad gør man med sønnike, der bare moser bananen ned i bordpladen? Eller synes, at rødbeden er meget sjovere, når den ligger på gulvet frem for i maven? Tillad legen, lyder svaret fra Patricia DeCosta, der selv har gennemført metoden med sine to børn. Hun tilføjer dog, at BLW kræver, at du har overskud til det uundgåelige daglige madsvineri. Der skal være ro, tid og overskud til at blive fortrolig med maden.

LÆS OGSÅ: Madvaner: Derfor er dit barn kræsent

Selv om Sundhedsstyrelsen har nærmet sig nogle af principperne for BLW i sine nye anbefalinger, fraråder styrelsen dog stadig, at du helt dropper skemaden. Det skyldes blandt andet manglende dokumentation for, at barnet får dækket sit næringsbehov ved selv at styre maden. I stedet rådes du til at supplere BLW-metoden med skemad og amning eller flaske fra seks måneder.

»Metoden bygger på positive principper, der giver barnet mulighed for gode føle-, lugte- og smagsoplevelser, og det understøtter vi naturligvis. Men i kombination med skemad er man sikret, at barnet også får dækket eksempelvis sit jernbehov«, siger sundhedsplejerske Annette Poulsen fra Sundhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ. 42 tips til babys mad det første år

Pernille Stengaard Rosenkilde har haft en meget positiv oplevelse med BLW-metoden, men indrømmer, at hendes søn, Halfdan, den første tid uundgåeligt fik noget af maden i den gale hals, når han undersøgte den selv. Babyers brækrefleks er veludviklet omkring seksmånedersalderen, og de kan hoste det meste op selv, men Pernille Stengaard Rosenkilde syntes, det var rart at vide, hvordan hun kunne hjælpe sin søn om nødvendigt.

»Hvis han fik noget galt i halsen, klappede jeg ham mellem skulderbladene. Så kom maden op igen«.

LÆS OGSÅ: Børn med i køkkenet: Hvad kan de lave hvornår?

LÆS OGSÅ: Skab madglæde hos dit barn

LÆS OGSÅ: Dit barn må ikke få komælk før et år gammelt

Artiklen er oprindeligt publiceret på voresborn.dk